החוק שיתיר פיצול דירות לא יחול על המושבים והקיבוצים
הצעת החוק צפויה לעלות היום לאישור בוועדת הרפורמות. בדיון יוחרגו מושבים וקיבוצים, בהם מפוני גוש קטיף, בהם יהיה ניתן לפצל דירות בבתים צמודי קרקע
הצעת חוק פיצול דירות צפויה לאישור היום בוועדת הרפורמות בראשות ח"כ רחל עזריה, מבלי שהוא יחול על תנועות המושבים והקיבוצים - פרט לאזורים שיוחרגו כמו יישובים בהם מפוני גוש קטיף. הפרטים הסופיים ורשימת המושבים והקיבוצים שיוחרגו צפויים להיסגר היום בוועדה. לאחר האישור בוועדה תעלה הצעת החוק לקריאה שנייה ושלישית בכנסת. יו"ר אגף קרקעות בתנועת המושבים עו"ד עמית יפרח טען כי "נשקול לעתור לבג"ץ נגד ההחלטה שלא לכלול אותנו בחוק".
- ועדת הרפורמות הגיעה להסכמה: פיצול דירות - רק בצמודי קרקע, בנייה רוויה תיבחן בהמשך
- חוק פיצול בתים: ח"כ עזריה רוצה לקדם פיצול דירות גם בבנייה רוויה; ראשי הרשויות מתנגדים
- ועדת הרפורמות החליטה להשאיר את חוק פיצול הבתים ללא בתים
הצעת חוק פיצול דירות קובעת הוראת שעה לחמש שנים במסגרתה ניתן יהיה לפצל דירות בבתים צמודי קרקע בתוך מבנה קיים וכי הוועדות המקומיות לתכנון ובנייה יחויבו לאשר את הוספת יחידות הדיור. שר הכלכלה אלי כהן הציע את החוק במקור, וח"כ רועי פולקמן חתום עליה כעת.
בראשיתה, הצעת החוק לא כללה את המושבים והקיבוצים בגלל שקיימת הגבלה על מספר היחידות במרחב הכפרי כדי למנוע צפיפות כמו בערים וכן נוכח תמ"א 35 המגבילה את מספר יחידות הדיור. בשל זאת, בדיון האחרון הציעו בתנועת המושבים שהפיצול יתאפשר על היחידה השלישית, אך היא לא התקבלה.
בנוסף, בקשת רשות מקרקעי ישראל לגבות אגרות בעד בקשה לפיצול דירה צפויה להתבטל או שתהיה נמוכה מאוד. עם זאת, בדיון האחרון שהתקיים סוכם כי מי שיפצל את דירתו ישלם היטל השבחה מופחת. בעת הגשת ההיתר לוועדה, ישלם המפצל שליש ממס היטל ההשבחה ושליש נוסף בעת המכירה. במידה והנכס לא ימכר - ישולם רק שליש מגובה היטל ההשבחה בנכס המפוצל.
כיום, אדם שרוצה לפצל את דירתו צריך לחכות זמן רב לאישור הוועדה המקומית, אם אכן ניתן לו.
לפי הצעת החוק, גודל הדירות לאחר שיפוצלו לא יהיה קטן מ־45 מ"ר וכל דירה תכלול מטבח, שירותים וכניסה נפרדים. שטחה של הדירה המפוצלת בשלמותה לא יפחת מ־120 מ"ר. בנוסף, דירה שפוצלה תשמש להשכרה בלבד או למגורי קרובים.