הסדרה אחרי עשרות שנים: היועמ"ש מלבין בנייה לא חוקית ביישובים ערביים
המשנה ליועמ"ש אישר להעביר לוותמ"ל תוכניות באום אל־פחם ובכפר קאסם, אף שהן כוללות דירות לא חוקיות. עם זאת, כל עבירה עתידית תקפיא את כל התוכנית
חוות דעת יוצאת דופן של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד ארז קמיניץ, מאפשרת להכשיר בדיעבד אלפי דירות שנבנו באופן בלתי חוקי על אדמות פרטיות ביישובים ערביים. במקביל נכלל בה איום להקפיא את הליכי התכנון, אם יחודשו עבירות הבנייה.
- ביהמ"ש הכשיר בנייה לא חוקית בגלל מחדלי עיריית טייבה
- לשכת עורכי הדין מתנגדת להחמרת הענישה כלפי בנייה לא חוקית
- האם כחלון ונתניהו הקפיאו הריסה? ביהמ"ש יכריע אם המדינה הבטיחה לא להרוס בתים
חוות הדעת של קמיניץ נשלחה לחברי קבינט הדיור בחודש שעבר, לקראת דיון שבו התבקשו להכריז על כמה מתחמים מועדפים לדיור, שיעברו אישור מזורז בוועדה לקידום מתחמים מועדפים לדיור (ותמ"ל). עמדתו של קמיניץ סללה את הדרך להעברת מתחמים באום אל־פחם ובכפר קאסם, שבהם יותר מ־1,000 דירות שנבנו באופן לא חוקי. האישור שהן יקבלו בוותמ"ל יכשיר את הבנייה בדיעבד, ויאפשר בנייה של עוד אלפי דירות חדשות. מנגד, קמיניץ מנע קידום בוותמ"ל של תוכנית בנייה בטייבה.
כדי שמתחם יועבר לאישור במסלול המהיר, קבינט הדיור צריך להכריז עליו כמועדף לתכנון. לכל דיון כזה מצורפת חוות דעת תכנונית, לרוב בחתימת שירה ברנד, שעד אתמול שימשה כממלאת מקום ראש מינהל התכנון. לדיון שנערך ביוני שלחה ברנד חוות דעת לשמונה מתחמים, מתוכם שלושה ביישובים ערביים: 2,200 דונם באום אל־פחם לבניית 7,000 דירות; מתחם של 1,200 דונם בטייבה לבניית 4,800 דירות; ומתחם של 320 דונם בכפר קאסם לבניית 1,300 דירות.
כל שלושת המתחמים כללו בתים שנבנו באופן בלתי חוקי, כלומר אנשים שבנו על אדמתם הפרטית, בלי שהיתה לה תוכנית בניין עיר (תב"ע) שמגדירה את ייעוד הקרקע ואת כמות הדירות שמותר לבנות.
במכתבו לחברי הקבינט הוא מסביר: "אין מקום להכריז על מתחם מועדף לדיור שעיקר מטרתו הכשרת עבירות בנייה ובינוי קיים. עם זאת, נוכח מהלך ממשלתי מקביל שנושאו מיקוד מאמצי האכיפה נגד בנייה בלתי חוקית, נוכח פניות חוזרות ונשנות של ראשי המגזר הערבי, הכרענו כי משפטית ניתן לפרש את החוק, בחלק מהמקרים,
לקולא".
לצד זאת מבהיר קמיניץ כי אם עבירות הבנייה ישובו, הוא ייאלץ להורות על הקפאת התוכנית "ככל שתתחדש בנייה בלתי חוקית בתחומי מתחם שהוכרז על ידי ועדת השרים, עשויה לקום חובה משפטית להשהות את הליכי התכנון בוותמ"ל".
התנאי של קמיניץ הוא כי עליו להשתכנע שהרשות המקומית פועלת להגברת האכיפה, ותמנע עבירות בנייה תוך כדי הליך תכנון. "מקום בו ישתכנעו גופי האכיפה כי גורמי הרשות המקומית מגויסים כולם למיקוד מאמצי האכיפה, ניתן יהיה להכליל, במשורה, גם מתחמים עם בניה בלתי חוקית בהיקפים מסוימים". קמיניץ הסכים לאשר את המתחם באום אל־פחם בזכות פעילות הסברה ענפה שבה מבקשים מהתושבים להימנע מעבירות בנייה. כך גם בנוגע לכפר קאסם, שבו יש פעילות אכיפה ענפה. לעומת זאת, את התוכנית בטייבה קמיניץ לא איפשר להעלות לדיון בקבינט הדיור, מאחר שלא השתכנע שהרשויות שם פועלות למיגור הבנייה הלא חוקית.
רוב תוכניות הבנייה הן על אדמות פרטיות, השייכות למאות בעלי זכויות. כל אחד בונה לפי יכולתו הכלכלית.
מורן אביב, מתכננת ערים במחלקה למדיניות שוויונית בעמותת סיכוי, מסרה בתגובה: "הממשלה העבירה את חוק הותמ"ל על מנת לקדם תהליכי תכנון ביישובים בהם משבר הדיור עמוק במיוחד, כמו ביישובים ערבים רבים. עמדת היועץ המשפטי לממשלה, ארז קמיניץ, כפי שהובאה בפני קבינט הדיור, למעשה תעניש קולקטיבית תושבים של יישובים שלמים, שגם כך סובלים ממצוקת דיור קשה. אנו קוראים לממשלה בכלל וליועץ המשפטי בפרט למצוא פתרונות לחסמי התכנון בחברה הערבית על מנת להקטין את הפערים בין היישובים היהודים לערבים, ולא להחמיר עוד יותר את מצוקת הדיור בקרב האוכלוסיה הערבית".