ועדת הפנים אישרה להגביר את האכיפה כנגד עבירות של בנייה בלתי חוקית
החוק יעלה להצבעה ביום רביעי, לאחר ישיבה מיוחדת של מליאת הכנסת בעקבות 2,500 הסתייגויות שהגישו חברי הכנסת הערבים להצעת החוק
התיקון נולד בעקבות החלטת הממשלה 922 שעוסקת בפיתוח כלכלי של אוכלוסיית המיעוטים. ההחלטה הקצתה תקציב של כ-1.5 מיליארד שקל לתחום הדיור, הדבר עורר תרעומת אצל חברי כנסת מהימין ובהם שר התיירות יריב לוין, אשר דרשו כי במקביל המדינה תאכוף את עבירות הבנייה בישובים ערבים. בעקבות זאת מינה רה"מ בנימין נתניהו את מנכ"ל משרדו אלי גרונר לקדם רפורמה שתוביל להפסקת התופעה. עבודת הצוות של גרונר התווספה להמלצות של ועדה בראשות המשנה ליועמ"ש, ארז קמיניץ, שעסקה גם היא בנושא.
התיקון לחוק שאושר היום (א') מביא עימו שני שינויים מרכזיים. האחד, האצלת סמכויות ליחידה הארצית לאכיפת דיני תכנון. היחידה השייכת למנהל התכנון, וכפופה כיום לשר האוצר תקבל לאחר אישור החוק, סמכות בקרה על עבודת האכיפה של הוועדות המקומיות לתכנון ובנייה. במקרים מסוימים תהיה לה סמכות להיכנס בנעלי ועדות מקומיות שאינן מבצעות אכיפה אפקטיבית.
במרבית הישובים הערבים אין בכלל ועדה מקומית לתכנון ובנייה. דיני התכנון נאכפים באמצעות ועדה מרחבית המטפלת בענייני התכנון של כמה ישובים. על פי התיקון לחוק, רשות מקומית שהיא חלק מוועדה מרחבית ומסוגלת לנהל מערכת אכיפה יעילה, תוכל לקבל את סמכויות האכיפה.
הנדבך השני בחוק קובע כי עבירות תכנון והבנייה הן מינהליות, וכך יתאפשר להטיל קנסות, ולהוציא צוי הריסה ללא להליך פלילי.