חריגות תכנוניות באכזיב: בנייה צפופה בניגוד למתווה
מנתונים שהוצגו בוועדת הערר מתברר שהבנייה בחוף, וההיתרים לה, סותרים את התוכנית שאושרה לפני שנתיים. המבנים המתוכננים פוגעים באקולוגיה של המקום ולדברי המתנגדים "תוכנית כזאת לא היתה מאושרת היום"
ערר שהגישה עמותת אדם טבע ודין בסיוע פעילי שטח המתנגדים לתוכנית הבנייה על חוף אכזיב לוועדה המחוזית מחוז צפון מעלה טענות קשות נגד היזמים, אלקטרה מגורים, צמח המרמן וסלע בינוי; וכן נגד ועדת התכנון המחוזית של מחוז צפון והוועדה המקומית של העיר נהריה. לפי הערר מתברר כי הבנייה בפועל והיתרי הבנייה שהתקבלו עד כה סותרים באופן בולט את נספח הבינוי שהוגש בעת אישור התוכנית ב־1994 ואושר באופן סופי במרץ 2015.
- יו"ר ועדת הפנים: להקפיא את תוכנית הבנייה באכזיב ולהכין תוכנית חלופית
- מקשיבים לירוקים: ועדת הפנים ממליצה לבצע שינויים בתוכנית הבנייה באכזיב
מהטענות עולה, כי בחלקה המזרחי של התוכנית ניתנו היתרי בנייה למספר מבנים גדול יותר מזה שסומן בנספח הבינוי שאושר, כאשר המרווחים ביניהם קטנים בהרבה מאלו שסומנו בנספח הבינוי. כך למשל, המרווחים בין הבתים בחזית שפונה אל הים צומצמו משמעותית כך שכיום ניתן לראות חזית שכמעט כולה בנויה ויוצרת מין קיר רצוף של בניינים מכיוון הים ומזרחה, מה שלא ייאפשר מבט אל הנוף ויגרום לחסימה של משבי רוח. לטענת המתנגדים, יש כאן אינטרס יזמי שנובע מהרצון למכור מספר רב ככל האפשר של דירות שנהנות מחזית ישירה לים.
עוד עולה מהטענות בערר, כי בעוד שבנספח הבינוי שהוגש נראה חיבור של השכונה לכביש הצמוד לחוף, במצג שמראים היזמים לא נראה חיבור של השכונה לכיוון החוף - מה שמצביע על כוונות היזמים להפוך את השכונה לסגורה. כמו כן, נטען כי היות שמדובר בתוכנית ישנה מעולם לא הוצג לה נספח בינוי, כך שגם את נושא זה יש להסדיר. לאור זאת דורשים המתנגדים את ביטול היתרי הבנייה ואת עצירתם של היתרי בנייה נוספים עד להגשת תוכנית חדשה שתבטיח שהבינוי יהיה מפורט ותסדיר תשתיות של ביוב ותחבורה.
בלי זכות התנגדות
תוכנית הבנייה בחוף אכזיב כוללת 839 יחידות דיור למגורים על קו החוף של אכזיב כאשר 70 מתוכם הם בתים צמודי קרקע. בנוסף כוללת התוכנית בנייה של 750 יחידות מלונאיות. התוכנית אושרה ב־1994 וזו הסיבה לחלק גדול מהבעיות, שכן חוק החופים נחקק רק עשר שנים לאחר מכן וגם תמ"א 35, המגדירה את הייעוד בקרקע, אושרה רק בסוף 2005; על כן התוכנית אינה עומדת בסטנדרטים התכנוניים המקובלים כיום על ועדות התכנון והיא סותרת את חוק החופים.
הבדל נוסף אשר נוצר מכך שמדובר בתוכנית היסטורית נוגע לנספח הבינוי: הנספח הזה מפרט את ייעודי הקרקע אך אין בו תוכנית מפורטת כפי שיזמים נדרשים להגיש כיום לוועדות התכנון. בערר נטען כי נספח הבינוי המעורפל איפשר ליזמים לפרשו כרצונם וכי גם תוכנית זו אינה חשופה לציבור או לחברי מוסד התכנון שאישר אותה לפני שנים רבות ושוללת מהם את זכות ההתנגדות.
התוכנית הסופית, כולל נספח הבינוי אושררה במרץ 2015 ללא שינויים על חודו של קול (חמישה בעד וארבעה נגד). אך הטענה היא כי עדיין הנספח לא מכיל מידע רב ואינו עומד בנדרש מתוכנית מפורטת.
יש שינוי או אין שינוי
היתרי הבנייה למתחם התקבלו עד כה במשורה. בכל פעם הגישו היזמים בקשה להיתר למספר מבנים ועד כה התקבלו ארבעה היתרים הכוללים 12 בניינים בני חמש עד תשעה קומות הכוללים בסך הכל 272 יחידות דיור בצד המזרחי שמעבר לקו ה־300 מטר. נכון לעכשיו יש בנייה במתחם וכמה מבנים כבר הגיעו לקומה הראשונה. החריגה שבגינה הוגש הערר נחשפה במקרה בעת שהיזמים ביקשו לקבל היתר בנייה למבנים נוספים, אך נתקלו בסירוב של הוועדה המחוזית.
מפרוטוקול הדיון שעסק בבקשת היזמים והתקיים ב־20 בפברואר ניתן למצוא ציטוט של סגן מתכנן המחוז, רומן טביקמן שואל את נציג היזמים בני בליטי לגבי הסתירה שבין נספח הבינוי לבין ההיתרים שהוצאו. כך למשל אומר טביקמן כי בתוכנית המרווח בין המבנים הוא בערך 20 מטרים, "אתה מסכים?" הוא שואל את בליטי וזה משיב בחיוב. "מה המרווח פה?", הוא שואל. "פחות. הרבה פחות", משיב נציג היזמים. "אז יש שינוי או אין שינוי?" שואל טביקמן "אפשר לדבר על הרבה שינויים. זאת היסטוריה", עונה בליטי. "אבל זאת ההיסטוריה שאושרה", משיב לו טביקמן. בהמשך הדיון אמר יהונתן כהן־ליטאנט מתכנן המחוז, כי "אין מצב שאנו נאשר כל פעם עוד קצת ועוד קצת. כל פעם יש איזה שינוי ואנו רואים את הפער הגדל בין תוכנית הבינוי שאושרה פה למה שיש בפועל".
בסיום החליטה הוועדה לדחות את בקשת היזמים בטענה כי אין מקום לדיונים חוזרים ונשנים בנתחים קטנים משטח התוכנית אלא שיש להגיש בקשה אחת. כן נדרשו היזמים להציג חוות דעת תנועתית ותחבורתית לשטח וכן להגיש מידע מלא לגבי הבנייה המתוכננת בשטח התוכנית.
מנגד המתנגדים החליטו לבדוק את מצב ההיתרים שכבר התקבלו, שכן לטענתם "תוכנית כזאת לא היתה מתקבלת כיום" והתמונה שהתגלתה מציגה סטיות בין נספח הבינוי לבין הבנייה בשטח. כך למשל בשלושה מגרשים שלהם ניתנו היתרי בניה, מאושרים בנספח הבינוי חמישה מבנים, ואילו במצג של היזמים מוצעים שמונה מבנים. בשני מגרשים נוספים מאושרים בנספח הבינוי ארבעה מבנים, ואילו במצג מופיעים שישה מבנים.
מיזמית הפרויקט נמסר בתגובה: "אנחנו בונים את הפרויקט בהתאם להיתרי הבנייה שהוצאו כדין".