נשיא בריה"מ לשעבר גורבצ'וב: "העולם מתכונן למלחמה"
במאמר דעה שפרסם בטיים מגזין קורא מיכאיל גורבצ'וב לטראמפ ולפוטין לעצור את מרוץ החימוש ולהוביל יוזמה האוסרת בחוק קיום מלחמות ושימוש בנשק גרעיני
"נראה שהעולם מתכונן למלחמה" - כך לדברי מנהיג העבר של ברית המועצות, מיכאיל גורבצ'וב, במאמר דעה שכתב עבור "טיים מגזין" שפורסם אתמול (ו').
- תחילתה של ידידות נפלאה? טראמפ ופוטין ישוחחו מחר בטלפון
- למרות שערוריית הסמים, רוסיה מעוניינת לארח את אולימפיאדת 2028
- טראמפ: ייתכן שהסנקציות נגד רוסיה יוסרו אם היא תהיה מועילה
"פוליטיקאים ומנהיגים צבאיים נשמעים יותר ויותר תוקפניים ודוקטרינות הגנה הופכות מסוכנות יותר. גם פרשני חדשות ומגישים טלוויזיוניים מצטרפים למקהלה שוחרת הקרב", כתב נשיאה האחרון של ברית המועצות. התוצאה, כותב גורבצ'וב, הינה פרופיל סיכון גלובלי הצומח באופן בלתי ניתן למניעה. הוא מצביע על כך שישנה הידרדרות במצב מאז שהקונצנזוס הגלובלי הביא בהצלחה את ארה"ב ואת ברית המועצות לשולחן הדיונים.
גורבצ'וב טוען, כי בהובלת וושינגטון ומוסקבה, יש כעת לחדש את הדיאלוג הפוליטי לשם קבלת החלטות משותפות ולפעולה משותפת, בנושאים רחבים יותר מטרור בלבד. "בעולם מודרני, יש לאסור בחוק קיום מלחמות, משום שלא ניתן לפתור אף לא אחת מהבעיות הגלובליות הניצבות בפנינו כיום בעזרת מלחמה - לא עוני, לא האקלים, ההגירה, הגידול באוכלוסייה - או המחסור במשאבים".
גורבצ'וב אומר שהעולם כיום רווי בבעיות, ונראה כי קובעי המדיניות מבולבלים ואבודים. אולם, מעל כל אלה, הבעיה הבהולה ביותר, לדבריו, היא המיליטריזציה של הפוליטיקה ומרוץ החימוש החדש. בלימה והפיכה של המרוץ ההרסני צריכה להיות הראשונה בסדר העדיפויות הגלובלי. במאמר מצביע גורבצ'וב על הגידול בתקציבים הצבאיים של מדינות, לעומת היעדר תקציבים לצרכים החברתיים הבסיסיים של האזרחים, ועל הקלות שבה ניתן למצוא תקציבים כדי לממן רכישה של כלי נשק מתקדמים ומתוחכמים.
נשיאה האחרון של בריה"מ מתריע שכיום האיום הגרעיני חזר להיות ממשי, והמתיחויות בין המעצמות הולכות מדחי אל דחי כבר שנים מספר, וגורמים התומכים בחימוש וגורמים בתעשיות הצבאיות מחככים את ידיהם בשביעות רצון.
לסיום, גורבצ'וב קורא למועצת הביטחון של האו"ם לעשות את הצעד הראשון, ולהיפגש ברמת ראשי מדינות כדי לאמץ החלטה המצהירה שמלחמה גרעינית אינה מקובלת ואסורה. הוא קורא לנשיא ארה"ב החדש דונלד טראמפ ולנשיא רוסיה ולדימיר פוטין לקחת את היוזמה שכן בהיותם ראשי שתי המדינות המחזיקות בלמעלה מ-90% מהתחמושת הגרעינית הגלובלית, הם נושאים על כתפיהם אחריות יתרה.