רשות הכבאות נגד פתיחת מכוני בקרה לבנייה: הביאה לדחיית ההכרעה ב-3 שבועות
החלטת ועדת הפנים לגבי גובה האגרה שיגבו המכונים, נדחתה בשל התנגדות הרשות להעברת הסמכויות לבדיקת בטיחות האש בבניינים חדשים ממנה למכונים החדשים
המכונים הראשונים היו אמורים לצאת לדרך בינואר 2016, אך פתיחתם נדחתה פעמיים, למרץ ואחר כך ליולי 2016. משהתברר כי גם ביולי המדינה לא תהיה ערוכה להפעלתם, הוחלט לדחות את השקת הרפורמה הדרמטית בשנה ליולי 2017. מבדיקת "כלכליסט" עולה כי הסיבה העיקרית לעיכוב האחרון היא גרירת הרגליים של רשות הכבאות וההצלה שלא הסמיכה בקרי בטיחות אש, ובכך סינדלה את האפשרות לפתוח את המכונים.
בדיון שנערך היום (ב') בוועדת הפנים, הציגה שירה ברנד, ראשת מינהל התכנון, את האגרות שייגבו, והוועדה אמורה הייתה לאשרן. חיים תמם, ראש אגף ברשות הכבאות וההצלה, טען שהרשות מתנגדת לכך שבדיקות בטיחות האש לבניינים בני 9 קומות ומעלה ייעשו על ידי המכונים ולא על ידי הכבאות. אלא שבתקופה בה שחר איילון כיהן כנציב רשות הכבאות כבר סוכם עימו כי בשלב ראשון המכונים יבדקו רק בניינים נמוכים מ-9 קומות. כלומר, הסוגייה הזו כלל לא במחלוקת. גורמים המעורים בעניין מעריכים כי בכבאות מבקשים להוציא לגמרי את בדיקת בטיחות האש מידי המכונים, גם בבדיקות של בניינים נמוכים. ח"כ דודי אמסלם יו"ר הוועדה החליט לדחות את ההכרעה בעניין האגרות, והורה למינהל התכנון ורשות הכבאות לגבש הסכמות תוך 3 שבועות.
על פי נתונים שהציגה ברנד, מסתמן כי האגרה שיגבו מכוני הבקרה תהיה יקרה בכ-2,500 שקל לדירה, לעומת האגרות שנדרשות חברות הבנייה לשלם כיום. עם זאת, על פי תחשיבים של מינהל התכנון, מכוני הבקרה יקצרו ב-4 חודשים את הזמן שנדרש להוצאת היתר בנייה, ובחודשיים את פרק הזמן לקבלת אישור אכלוס. על פי מינהל התכנון, החיסכון הזה בזמן שווה חסכון של לפחות 5,200 שקלים לדירה, כך שלמרות התייקרות האגרות, עלות הבנייה תוזל.