בקנדה ינסו לעצור את בועת הדיור עם הלוואות ללא ריבית לתושבים
ההלוואה מיועדת לרוכשי דירה ראשונה בעלי אזרחות קנדית, שהתגוררו בקולומביה הבריטית במשך שנה. המהלך מצטרף לשורת צעדים שנקט לאחרונה השלטון הקנדי כדי לעצור את התנפחות בועת הדיור, ביניהם מס של 15% על משקיעים זרים
אחרי שהצליחה לעצור את זרם הרוכשים מסין – קנדה תציע לרוכשי בתים הלוואות בתנאים מועדפים. מחוז קולומביה הבריטית ייתן הלוואות לעשרים וחמש שנה לרוכשים דירה ראשונה ובתנאי שחיו במחוז לפחות שנה. מטרת התוכנית היא לאפשר לרוכשי דירה ראשונה להגיע להון אישי שיספיק להם כדי לקבל משכנתא.
ההלוואות יוכלו להגיע לסכום של 37.5 אלף דולר קנדי (כ־28 אלף דולר אמריקאי), או ל־5% ממחירו של הבית הנרכש – כך על פי הודעה שפרסם המחוז ביום חמישי. ההלוואות יוצעו ללא ריבית בחמש השנים הראשונות, והלווים לא יצטרכו להחזיר תשלומים בפרק זמן זה. כדי להיות זכאים להלוואה, על הקונים להיות אזרחים קנדיים או תושבי קבע לפחות חמש שנים ולחיות במחוז לפחות 12 חודשים לפני הגשת הבקשה.
על פי ההודעה, מטרתה של תוכנית ההלוואה לעזור לקונים בפעם הראשונה להיכנס לשוק הדיור. תנאים נוספים שבהם על הלווים לעמוד כוללים דרישה כי הכנסת משק הבית לא תעלה על 150 אלף דולר קנדי. על הלווים להיות מסוגלים לשלם מקדמה שסכומה שווה לסכום ההלוואה, ועלותו של הבית לא יכולה לעלות על 750 אלף דולר קנדי.
שוק הדיור בקנדה הוא מקור לדאגה עמוקה עבור הרשויות במדינה. ונקובר, העיר הגדולה ביותר במחוז קולומביה הבריטית, הפכה בשנים האחרונות ליעד פופולארי עבור קונים סינים, שהקפיצו את מחירי הבתים. על פי נתוני נובמבר מחיר ממוצע לדירה בוונקובר זינק ב־20% ל־908 אלף דולר קנדי בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. בחודש אוגוסט השית המחוז מס של 15% על קוני בתים זרים במטרופולין ונקובר בניסיון לעצור את קדחת קניות הנדל"ן, בעיקר בקרב קונים סינים. ואכן, מאז חלה ירידה של 37% במכירות הבתים לעומת התקופה המקבילה אשתקד.
העלייה במחירי הבתים בקנדה נגרמה בין השאר גם מהריבית הנמוכה במדינה מאז 2010, שדחפה את תושבים ליטול הלוואות לקניית בתים יקרים מכפי יכולתם. חוב משקי הבית בקנדה עמד בדצמבר על יותר מ־2 טריליון דולר קנדי והדאגה ליציבות המערכת הפיננסית במדינה גוברת. כדי להתמודד עם החוב העצום, מאוקטובר מחייבת הממשלה את הלווים לעבור מבחנים כדי לוודא שיוכלו לעמוד במשכנתאות שלקחו.
רק לפני שבועיים הזהיר ראש סוכנות הדיור בקנדה נגד נקיטת צעדים דומים. "קיימת עזרה מספקת בהחלט לקונים בפעם הראשונה במדינה", אמר איוון סידאל בנאום בוונקובר. "עידוד נמרץ מדי לקניית בתים יחשוף אוכלוסיות לא יציבות כלכלית לסיכון עצום, ידחוף את המחירים למעלה במקומות בהם קיים חוסר ביחידות דיור – כמו פה בוונקובר – ויסכן את העתיד הכלכלי של קנדה", הוסיף.