האוצר: "יש 43 אלף 'דירות רפאים' ברחבי הארץ"
במהלך דיון בוועדת השקיפות של הכנסת התברר כי יש קושי ביישום ההחלטה לגבות ארנונה גבוהה על דירות ריקות; נציג עיריית ת"א: "זה לא חוקי לגבות ארנונה גבוהה מאותן דירות שצריכת המים או החשמל בהן נמוכה"
43 אלף יחידות דיור מסך כל הדירות הקיימות בשוק הדיור הן דירות 'רפאים' – כך חשפו פקידי האוצר בדיון שהתקיים היום (ב') בוועדת השקיפות בכנסת ועסק בשוק הדיור.
- ירושלים קונסת בעלי דירות רפאים, אך מאשרת בניית פרויקטים לפי דרישותיהם
- עיריית ת"א נגד בעלי דירות רפאים: שלחה חיובי ארנונה מוגדלים
- עיריית ת"א החליטה: ארנונה כפולה על "דירות רפאים"
"דירות שעומדות ריקות מקטינות באופן ישיר את היצע הדיור ומונעים מהציבור להתגורר בהם", אמרה יו"ר הוועדה ח"כ סתיו שפיר. "לפי הנתונים שהוצגו מדובר במספר דירות המהווה כ-10% משוק השכירות. יש הכרח למצוא פתרון לשימוש הולם של אותם דירות והעברתם לשוק השכירות או המגורים במטרה להגדיל את היצע הדיור הקיים במטרה לסייע למאבק להורדת מחירי הדיור שנסקו במאות אחוזים ב-8 השנים האחרונות".
בהמשך לבקשתה של שפיר לחשוף את מספר הדירות הריקות העומדות בשוק ולמאמצי העיריות לנקוט בפעולות אכיפה בנושא, אמר משה לוי, דובר עיריית ירושלים: "בירושלים יש כ-1,400 דירות רפאים שאנחנו יודעים לגבות מהם תשלום ארנונה גבוה כך שבסופו של דבר ניתן לגבות 10 מיליון שקל נוספים, כאשר עד היום גבינו 4 מיליון שקל". לוי ציין כי הקושי המרכזי בזיהוי אותן דירות כדירות רפאים הוא המחסור בנתונים.
בעיריית ירושלים מזהים דירות רפאים על סמך צריכת מים נמוכה אך כדי לוודא יש צורך לשלוח מישהו מטעמם שיבדוק כי אכן באותן דירות לא מתגוררים. "הצלחנו לזהות דפוס מסוים של צריכה נמוכה אך ממכתבים ופקחים ששלחנו לאותן דירות גילינו שבחלק לא מבוטל של הדירות מתגוררים קשישים שצריכת המים שלהם נמוכה. בשל כך ביקשנו להגדיל את מאגר הנתונים שלנו ופנינו לחברת החשמל שתספק לנו נתונים אודות אותן דירות לפי חוק העברת מידע בין גופים ציבוריים ולצערנו הם לא נעתרו לבקשתנו", אמר לוי.
סגן ראש עיריית ירושלים, עופר ברקוביץ', העלה את הצורך של הכנסת להירתם לניסיון לאתר דירות ריקות ולאשר לרשויות לבחון את הדירות גם דרך חשבון החשמל. לדבריו השימוש בחשבונות המים איתר רק 3,000 דירות בכל הארץ כאשר ההערכות הן כי יש כאמור יותר מ-40 אלף דירות ריקות.
"מצוקת הדיור בישראל קשה ואף הולכת ומחמירה, הטיפול בדירות הרפאים הוא חשוב בהיבט הזה ואנו דוחפים אותו למעלה מ-5 שנים. עם זאת, הכלים שניתנו לרשויות המקומיות עד כה אינם טובים מספיק. באתי היום כדי לבקש מהכנסת לאפשר לנו להשתמש גם בחשבונות החשמל כדי לאתר את רוב דירות הרפאים.
"ייתכן ויש אדם שצריכת המים שלו נמוכה"
על פי ההערכה שבוצעה בשנת 2011 כ-48 אלף יחידות דיור הוגדרו כדירות ריקות. בנסיון להשיב את אותן דירות לשוק הדיור החליטה הממשלה ב-2012 לגבות תשלום ארנונה גבוה יותר כפיילוט במספר ערים, בהן תל אביב וירושלים. עם זאת הפיילוט נכנס לתוקף רק בראשית 2016 משום שבשנים הללו שרי הפנים, הממונים על חתימת צווי הארנונה, התחלפו חדשות לבקרים כך שרק בשנת 2015 הוחלט להתחיל וליישם את המהלך.
"זה לא חוקי לגבות ארנונה גבוהה מאותן דירות שצריכת המים או החשמל בהן נמוכה", ציין אלי מלאכי, הממונה על תחום הארנונה בעיריית תל אביב. "ייתכן ויש אדם שצריכת המים שלו נמוכה והוא יטען כי אורח החיים שלו הוא מחוץ לבית כאשר בין היתר הוא מתקלח בחדרי כושר, אוכל מחוץ לבית וכו'".
ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה): "מציאת פתרונות דיור הוא נושא חשוב ויש לפעול למציאת פתרונות הולמים. עם זאת אותן דירות רפאים הן לרוב נרכשות על ידי משקיעים שאינם חיים בישראל ושוהים בישראל פרק זמן קצר מה שמוביל לצריכת חשמל ומים נמוכה. חשוב לזכור כי אותם משקיעים תורמים לכלכלת ישראל ומכניסים כסף זר שבאמצעותו ניתן להשתמש לפעולות רווחה אחרות".