דרעי תוקע בניית 3,200 דירות בצריפין
בית המשפט אסר מתן תוקף לתוכנית מאושרת לבניית אלפי דירות במחנה צריפין משום שמשרד הפנים לא מכריע כיצד יחולק השטח בין ראשון לציון לבאר יעקב: "היעדר שיתוף פעולה בין המשרד לרשויות המקומיות גורם לתוהו ובוהו"
תוכנית לבניית 3,200 דירות על 400 דונם בשטח מחנה צריפין עברה לפני שבועיים את שלבי האישור וההפקדה, אך אינה יכולה לקבל תוקף חוקי מפני שמשרד הפנים טרם קבע כיצד יתחלק השטח בין ראשון לציון ובאר יעקב. לפני שבועיים הודיעה הותמ"ל, הוועדה המיוחדת לזירוז הליכי בנייה, על אישורה של התוכנית, אלא שהיא לא ציינה כי שלושה שבועות קודם לכן הוציאה שופטת בית המשפט המחוזי ורדה מרוז צו ביניים האוסר לפרסם את התוכנית בילקוט הפרסומים, כדי למנוע מהתוכנית לקבל תוקף בלי שידוע לאיזו רשות מקומית שייך השטח. צו הביניים ניתן בעקבות עתירה של עיריית ראשון לציון.
- אושרו לבנייה 12.5 אלף דירות במתחמים מועדפים בקריית גת ובצריפין
- קבוצת שלמה נדל"ן מתנגדת לתוכנית בצריפין
- מקלות בפינוי צריפין: באר יעקב רוצה הסכם גג
קו הגבול של רשויות מקומיות נקבע על ידי שר הפנים והמלצות של ועדת גבולות. כבר באוקטובר 2011 הגישה ועדה גבולות בראשות פרופ' ערן רזין המלצות להסדיר את הגבולות בין היישובים בהתאם להסכמות שגיבשו הרשויות, ביוני 2014 שלחה עיריית ראשון לציון מכתב למנכ"ל משרד הפנים דאז, ד"ר שוקי אמרני, בבקשה להתחשב בהסכמות בין הרשויות, ובינואר 2015 שלחו שתי הרשויות מכתב נוסף ובו תשריט ההסכמות ביניהן. למרות זאת, עד היום טרם התקבלה החלטה בעניין הגבולות. השופטת כינתה את התנהלות שר הפנים בעניין זה "מחדל", וקבעה: "העובדות המתוארות (בעתירה - א"ג) מלמדות על היעדר שיתוף פעולה בין משרד הפנים מזה והרשויות המקומיות מזה. ידה של האחת אינה יודעת מה מעשי רעותה והתוצאה תוהו ובוהו".
התוכנית שאושרה בותמ"ל, שמלבד דירות כוללת גם 180 אלף מ"ר למסחר ומשרדים, היא רק מתחם אחד מתוך שמונה שעתידים לקום על שטח של כ־4,600 דונם במחנה צריפין, וצפויים לכלול 17 אלף דירות ו־1.5 מיליון מ"ר תעסוקה ומסחר.
רוצים שטחי מסחר
לעיכוב של יותר מעשור בקביעת קו הגבול בין ראשון לציון לבאר יעקב אחראים גם שרי הפנים שקדמו לשר המכהן אריה דרעי. ההחלטה על פינוי מחנה צריפין התקבלה ב־2004. שנה אחר כך החליט משרד הפנים להקים ועדת גבולות שתשרטט את קו הגבול בין שני היישובים. במקביל התנהל משא ומתן בין ניסים גוזלן, ראש המועצה המקומית באר יעקב, ומאיר ניצן, שכיהן אז כראש עיריית ראשון לציון. בדצמבר 2005 גיבשו שתי הרשויות הסכמות על קו הגבול, בתחילת 2006 שלחו הרשויות מכתב לשר הפנים בבקשה לאמץ את ההסכמות, ובנובמבר 2006 פנו שוב לשר הפנים דאז רוני בר־און. על פי דו"ח שהגישה ועדת רזין ב־2011, שרי הפנים בר און ומאיר שטרית לא הכריעו בנושא הגבול ממגוון סיבות, כגון החלטת ממשלה מ־2008 להקפיא תוכניות בנייה למגורים על שטחים חדשים במרכז הארץ, עיכובים בהקמת עיר הבה"דים בדרום ומחלוקת בין גופים שדרשו לשמר את צריפין כשטח פתוח ובין כאלה שדרשו לבנות בו.
ב־2010 ביטלה הממשלה את ההחלטה להקפיא את תוכניות הבנייה במרכז. ועדת רזין אימצה את קו הגבול שגיבשו שתי הרשויות, ומאז היא ממתינה לחתימת שר הפנים. מאז הגישה הוועדה את המלצותיה כיהנו בתפקיד שישה שרי פנים: אלי ישי, גדעון סער, גלעד ארדן, סילבן שלום, בנימין נתניהו ודרעי, ואף לא אחד מהם הכריע בסוגיה.
הרשויות מגיעות להסכמות
"זה חלם. לא יכול להיות שכל הגופים מנהלים דיאלוג, יש הסכמה בין כל הצדדים והמדינה מקדמת תכנון על השטחים בלי שהסוגיה פתורה", אומר אלי יהלום, ששימש מהנדס העיר ראשון לציון עד לפני חודשיים. לדבריו, הסיכומים הראשונים בין ראשי העיר נחתמו לפני שגובשו תוכניות מפורטות, ועם הזמן התברר שבבאר יעקב ייבנו כ־10,000 דירות, ובראשון לציון 7,000. מיליון מ"ר שטחי תעסוקה יתחלקו 70% בראשון לציון, ו־30% בבאר יעקב. לאחר שהתמונה התבהרה חודשו המגעים בין היישובים, לאחר שגוזלן הבין כי ייוותרו בידיו מעט שטחי מסחר, שהארנונה הנגבית מהם גבוהה. לפני חודשיים הגיעו הרשויות להסכמה על חלוקה חדשה, שלפיה ראשון לציון תעביר לבאר יעקב 200 דונם שבהם ייבנו שטחי מסחר. ההסכמות האלה יישלחו לשר הפנים וימתינו לאישורו.
ממשרד הפנים נמסר בתגובה: "שר הפנים אריה דרעי אפשר לרשויות להגיע להסכמות. ראשון לציון ובאר יעקב צפויות להעביר את הסכמתן על שינוי הגבולות בשבועות הקרובים".
מהוותמ"ל נמסר בתגובה: "החלטת בית המשפט מתייחסת לעניין מתן התוקף לתוכנית בלבד ולא לשלבי האישור וההפקדה. בהתאם להחלטת בית המשפט יעוכב פרסומה לתוקף".