מגבשים הצעת חוק: הפרדה בין ההליך התכנוני לחיבור לחשמל ביישובים הערביים
עפ"י ההצעה של ההנהגה המקומית בוואדי ערה ובתמיכת ח"כ יוסף ג'בארין, חברת החשמל תתבקש לחבר לרשת שלה בתים בשטח המיועד לבנייה גם אם נבנו ללא היתר ובלבד שאין נגדם צו הריסה
יוזמה חדשה של ההנהגה המקומית בוואדי ערה מבקשת לפתור את הבעיה של אלפי משפחות ביישובים ערביים שבתיהם לא מחוברים לרשת החשמל הארצית.
על פי הצעת חוק שיזמו עו"ד תאופיק ג'בארין, יו"ר ועדת המשנה של הוועדה וד"ר ענאיה בנא מהנדסת הוועדה המקומית לתכנון ובנייה עירון (שאחראית על יישובי ואדי ערה) ובתמיכת ח"כ יוסף ג'אברין מהרשימה המשותפת, תנותק התלות בין החיבור לחשמל להליכי התכנון האיטיים ביישובים ערביים.
על פי על פי ההצעה, חברת החשמל תתבקש לחבר לרשת שלה בתים הבנויים בשטח המיועד לבנייה גם אם הם נבנו ללא היתר, קיימת סבירות גבוהה כי הם יאושרו בעתיד, ולא הוצא נגדם צו הריסה. התנאי לכך הוא שלא הוצא להם צו הריסה, מהנדס מאשר את יציבותם, והגרים בהם שילמו אגרות והיטלים כנדרש. על פי הערכות, החוק יאפשר לעשרות אלפי בתים להתחבר לרשת החשמל בצורה חוקית ובטוחה.
כיום חוק התכנון מאפשר לחבר לחשמל רק בתים שנבנו לאחר הוצאת היתר בנייה. הבעיה היא שבמשך שנים ארוכות לא הוכנו בישובים ערבים רבים שתקציבם דל בדרך כלל, תוכניות מתאר. בהיעדר תוכנית תקפה אי אפשר להוציא היתר בנייה. בחלוף השנים ונוכח מחסור בדירות, תושבים בנו בתים על אדמתם, ללא היתרי בנייה, אך אלה לא חוברו לחשמל.
מאז שנת 2000 בעקבות המלצות ועדת אור שקמה אחרי מהומות אוקטובר, מקדמת המדינה תוכניות מתאר לישובים ערביים. בשנים שחלפו מאז, מנהל התכנון קידם את הנושא ולמרבית הישובים הערבים יש תוכנית מאושרת או בשלבים אחרונים לפני אישור. הבעיה היא שהתוכניות כוללניות, ולא ניתן להוציא לאחר אישורן היתרי בנייה. כדי להוציא היתר בנייה צריך לעבור עוד שלב תכנוני- תוכנית מפורטת. צוות 120 הימים שפרסם את המלצותיו לפני כשנה באשר לפתרון מצוקת הדיור בישובים הערבים זיהה את הבעיה ואחת מהמלצותיו הייתה לתקצב מימון גם לתוכניות מפורטות.
יוזם ההצעה עו"ד ג'בארין מעריך כי השלמת התוכניות האלה תימשך עוד כ-10 שנים. לדבריו מדובר בהליך סבוך, במיוחד בתוך מרקם בנוי. "האם התושבים, לאחר שחיכו 16 שנים, צריכים היום לחכות עוד 10 שנים לפחות על מנת לקבל את ההזדמנות להגיש בקשה להיתר בנייה ורק אחרי זה להתחבר לחשמל?!"
הפרדה של ההליך התכנוני מהחיבור לחשמל
הפתרון שמציעים בחוק הוא הפרדה של ההליך התכנוני מהחיבור לחשמל. בתים שיעמדו בקריטריונים הקבועים בחוק החדש יחוברו לחשמל, ללא תלות בהתקדמות הליכי התכנון. כאמור, אחד התנאים הוא תשלום אגרות והיטלי השבחה לועדה המקומית. כך יווצר "בסיס כלכלי לרשויות
המקומיות ולוועדות המקומיות (דרך תשלומי האגרות וההיטלים) שיאפשר להן לייזום תכנון בעצמן וללא תלות בסיוע ממשלתי" מסבירה ד"ר בנא. בנוסף החוק "מנתק את הלחץ שמופעל על התכנון כדי להתחבר לחשמל, ומאפשר לתכנן בצורה יותר נכונה, עם מרווח זמן סביר בלי לפגוע באיכות התוצרים.והוא גם מספק פתרון מיידי, תוך יצירת מחויבות של התושבים לסביבה שלהם".
ההצעה זוכה כאמור לתמיכה רחבה ומקודמת על ידי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה, ראשי הרשויות המקומיות בוואדי ערה וח"כ ג'אברין. ח"כ ג'אברין אמר ל"כלכליסט" כי הנושא נדון בישיבה שקיימה הרשימה המשותפת עם המשנה ליועמ"ש לפני כשבועיים. ניסוח הצעת החוק יושלם היום, בשלב הבא תתקבל חוות דעתו של המשנה ליועמ"ש ארז קמיניץ, במידה והוא יתמוך בחוק מתכוונים יוזמיו לרתום למהלך החקיקה את שר האוצר משה כחלון.
ג'אברין מגלה אופטימיות זהירה באשר לסיכוייו של החוק לעבור. לדבריו, יש נכונות לפתור את הבעיה אך "אני לא מזהה שהם מבינים את עומק הבעיה. הם צרכים להיות קשובים לאנשים מהשטח, לאנשי מקצוע. זו בעיה אקוטית, ואחד הנושאים שאנחנו מקבלים לגביו הכי הרבה פניות מתושבים".