$
חדשות נדל

המאבק על חוף פלמחים הוכרע סופית: גן לאומי במקום כפר נופש

הוועדה המחוזית מרכז אישרה היום כי החוף שעמד במרכז מאבק משפטי מתוקשר יוכרז כגן לאומי; האחריות על פיצוי היזמים תהיה על משרד האוצר, רשות מקרקעי ישראל המשרד להגנת הסביבה והקרן לשטחים פתוחים

דותן לוי 16:4617.01.16
למעלה מחמש שנים לאחר שהחל המאבק על חוף פלמחים הכריעה היום (א') הוועדה המחוזית מחוז מרכז באופן סופי את עתיד החוף וקבעה את ביטול כפר הנופש פלמחים, וקביעתו כגן לאומי, זאת על מנת להבטיח את שמירתו כשטח פתוח ערכי לשימוש הציבור.

 

הוועדה ציינה בהחלטה כי הצורך בשימור החוף והנגשתו לציבור הרחב, מתן מענה לשטחים בעלי ערכי טבע וערכים ארכיאולוגים ונופיים ייחודיים, באופן שיאפשר טיפוח, שימור ושיקום ערכים אלו הוא אינטרס ראוי להגנה וכי הדרך להבטחתו הינה בדרך אישור התכנית המוצעת לגן לאומי.

 

הוועדה בהחלטתה הפנתה גם להחלטות הוולנת"ע והוולחוף והוסיפה כי מדובר במקרה חריג וייחודי בו מוצע שינוי ייעוד משטח תיירותי לשטח של גן לאומי בתחום הסביבה החופית. אולם הוועדה השתכנעה שבשקלול הנתונים, הן מבחינת איכויות טבעיות וארכיאולוגיות של המרחב היבשתי והימי והן לאור מלאי שטחים לאכסון תיירותי במחוזות הסמוכים, ראוי לאשר את התכנית המוצעת.

 

ההחלטה הנוכחית, צפויה לסיים את הסאגה שהחלה לפני כ-10 שנים, אז זכו היזמים פיני מלכה ואופיר אשר במכרז של מינהל מקרקעי ישראל להקמת כפר נופש בחוף פלמחים. היזמים שילמו כ-8 מיליון שקל על הקרקע ואולם לפני כשש שנים יצאו ארגוני הסביבה למאבק, בטענה כי חוף פלמחים, שאורכו 1.6 קילומטר, הינו החוף הטבעי האחרון ללא עורף בנוי בין כלל החופים שבין צפון תל אביב לאשדוד.

 

בשנים האחרונות התייחס לתוכנית הבנייה גם מבקר המדינה דאז, מיכה לינדנשטראוס, אשר פרסם בדו"ח בשנת 2009 כי במכרז למכירת הקרקע נמצאו ליקויים רבים וכי הסכום המבוקש למכירת הקרקע היה נמוך בעשרות אחוזים ממחיר השוק. לינדנשטראוס ציין עוד כי משרד התיירות הודר מההליך וכי אישורי הבנייה במקום ניתנו שלא לפי החוק, לצד לוחות זמנים לא ריאליים להקמת הפרויקט. בקיץ 2010 זכו ארגוני הסביבה לגיבוי ממשלתי, עם הודעת התמיכה שפרסמו ראש הממשלה בנימין נתניהו והשר להגנת הסביבה דאז גלעד ארדן בביטול התוכנית ובשמירה על רצועת החוף.

 

לפני כשנה קיבל בית המשפט המחוזי את טענות המדינה ועמותת "אדם טבע ודין" ודחה את עתירת היזמים לאשר את תכנית הבינוי לכפר הנופש. בפסק הדין כתב השופט יעקב שיינמן בין השאר כי המתנגדים לבניית כפר הנופש במתכונת ובמיקום הנוכחיים עושים זאת משום שהם "סבורים כי מדינת ישראל 'ענייה' בחופי ים וכי חוף פלמחים הינו מאחרוני החופים שנותרו במצבם הטבעי בישראל". עוד נכתב, כי "היענות לבקשת העותרות עלולה להיות בכייה לדורות ונזק בלתי הפיך".

 

 

שלט במהלך המאבק על החוף (ארכיון) שלט במהלך המאבק על החוף (ארכיון) צילום: בועז אופנהיים

 

כבר כיום יש בפלמחים גן לאומי בשטח קטן יותר אשר הוכרז ב-2003 ומשתרע על 221 דונם. מלבד רכס הכורכר המיוחד שבו הגן כולל ממצאים של עיר הנמל העתיקה יבנה-ים מהתקופה הכנענית התיכונה לצד שרידים מתקופת בית ראשון והתקופה הפרסית, ההליניסטית, הרומית והצלבנית.

 

אחת השאלות שנותרו כעת פתוחות הוא השיפוי (הפיצוי) שיש להעניק ליזמים שהקרקע נלקחה מהם למרות שזכו בה במכרז לפי חוק. שר האוצר, משה כחלון, והשר להגנת הסביבה, אבי גבאי, התערבו לאחרונה בתהליך והגיעו להסכמות עם רשות הטבע והגנים הלאומיים לנושא שיפוי הוועדה המקומית, כך שהאחריות לשיפוי תהיה על משרד האוצר, המשרד להגנת הסביבה, רשות מקרקעי ישראל והקרן לשטחים פתוחים.

 

עו"ד עמית ברכה, מנכל אדם טבע ודין: "אדם טבע ודין מברכת את השר להגנת הסביבה ושר האוצר על פעילותם המיידית והנחושה לשם הצלת חוף פלמחים. שוב הוכח ששיתוף הפעולה בין תושבים, ארגונים והשר להגנת הסביבה הכרחי לשם שמירה על נכסי הטבע השייכים לכולנו. אדם טבע ודין תפעל במרץ לשם תיקון חוק החופים שעשרות חופים נוספים המאוימים ע״י תכניות בנייה הרסניות יוחזרו לידי הציבור".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x