$
חדשות נדל

האוצר והיועמ"ש הציגו עמדות סותרות בדיונים על הפרשנות לתמ"א 38

בענף הבנייה טוענים כי הפרשנות החדשה מצמצמת את הכדאיות הכלכלית לתמ"א 38 לכדי רדיוס קטן באזור ת"א בה ערכי הקרקע גבוהים

אמיתי גזית 13:3914.10.15
אם היה מי שקיווה כי העננה שפיזר ארז קמיניץ, המשנה ליועמ"ש, על פרויקטי תמ"א 38 במסלול הריסה ובינוי תתפזר בישיבת ועדת הרפורמות בכנסת, הוא התבדה. התברר כי המחלקות בין זרועות המדינה עדיין שרירה וקיימת, והיועמ"ש מתנגד למדיניות שמתווה מטה הדיור במשרד האוצר.

 

הישיבה התקיימה בעקבות פרשנות שהציגה המדינה לפני שלושה שבועות המצמצמת את זכויות הבנייה ליזמים בפרויקטים כאלה, וסותרת החלטות של חלק ממוסדות התכנון משנים קודמות. בענף טענו כי הפרשנות החדשה מצמצמת את הכדאיות הכלכלית לתמ"א 38 לכדי רדיוס קטן באזור תל אביב בה ערכי הקרקע גבוהים. בנוסף טענו הקבלנים כי קיומן של שתי פרשנויות סותרות יוצר אי וודאות המקשה עליהם לקדם את הפרויקטים. נוכח המצב שנוצר הודיעו הועדות המקומיות של רמת גן וגבעתיים כי עד שהמצב יתבהר הן לא ידונו בתיקים בתחום זה.

 

יישום תמ"א 38 יישום תמ"א 38 צילום: יובל חן

 

אתמול (ג') הורתה המועצה הארצית לתכנון ובנייה למנהל התכנון לגבש הוראות חדשות לחישוב זכויות הבנייה באופן שימנע את קיומן של שתי הפרשנויות. בענף הנדל"ן קיוו כי בכך תסתיים הפרשה. אך היום התברר כי היא עוד רחוקה מסיום. ראש מטה הדיור, אביגדור יצחקי, הסביר כי תחלוף לפחות עוד חצי שנה עד שההוראות החדשות יכנסו לתוקף. אמנם כבר ב-3 בנובמבר יגיש מנהל התכנון את ההוראות החדשות, אך זוהי רק תחילתו של תהליך. אחר כך יש למנות חוקר לבחינת ההוראות ולדון בהתנגדויות, כך שצפויה עוד דרך ארוכה.

 

בדיון עלתה השאלה כיצד לנהוג בפרק הזמן שיחלוף עד שההוראות החדשות יקבלו תוקף. יצחקי השיב כי ההוראות החדשות יהיו דומות לפרשנות המרחיבה ולפיכך המליץ להתקדם עם פרויקטים שנעצרו "המשיכו לעשות את העבודה, אל תחכו לשום דבר. זאת לא עצה משפטית אלה מעשית" ממילא לדבריו, "עד שיוגש ערר הדברים כבר יובהרו". כלומר, על פי יצחקי אפשר להמשיך לקדם פרויקטים על פי הפרשנות המרחיבה, שכן גם אם יוגש ערר עד שהוא יתברר בבית המשפט ההוראות החדשות של מנהל התכנון יהיו תקפות.

 

ח"כ אלי כהן יו"ר הוועדה הסכים עם יצחקי ואמר כי "עד שיושלם ההליך הפורמאלי, המדיניות החדשה היא זו שצריכה לקבוע".

 

אלא שארז קמיניץ, המשנה ליועמ"ש, חלק על שניהם וטען כי בתקופת הביניים עד השלמת ההוראות החדשות, דווקא הפרשנות שלו היא התקפה. "מי שרוצה לתת היתרים בחישוב כזה או אחר שיסתכל על עמדת המדינה. אני לא חושב שהשיטה התיאורטית (המרחיבה, א"ג) יותר ודאית, היא מעלה המון שאלות. אם מישהו מחפש וודאות, הפרשנות שלי יותר וודאית".

 

בתשובה לכך אמר יצחקי "אני מציע לארז, שעושה ימים ולילות לטובת הנושא של הדיור, שנשב עוד פעם וננסה לחשוב על הנחיה מחייב לתקופת המעבר".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x