$
חדשות נדל

המדינה מודה: רק 14% מהדירות עברו לבעלות בארבע שנים

מועצת מקרקעי ישראל אישרה היום הצעת החלטה המעניקה את הבעלות על הקרקע ללא תמורה לחוכרים הגרים בבתים צמודי קרקע בשטח של עד 540 מ"ר - במקום עד 280 מ"ר. מאז תחילת 2010 הועברה הבעלות על כ־150 אלף נכסים בלבד

עינת פז-פרנקל 21:0222.06.14

מועצת מקרקעי ישראל אישרה היום החלטה המעניקה את הבעלות על הקרקע ללא תמורה לחוכרים הגרים בבתים צמודי קרקע בשטח של עד 540 מ"ר - במקום עד 280 מ"ר.

 

ההחלטה תידון מחר בקבינט הדיור "כדי לעודד את העברת הבעלות ולהאיץ את המטרה המרכזית של הרפורמה במקרקעי ישראל (צמצום החיכוך בין החוכרים לבין המדינה)", כך לשון דברי ההסבר להצעת ההחלטה.

 

עד כה חוכרים של יחידות דיור בבנייה רוויה על קרקע מדינה קיבלו את הבעלות ללא תמורה (מרבית החוכרים) וממשיכים לקבלה בחינם, ובעלי צמודי קרקע קיבלו את הבעלות ללא תמורה עד לשטח של 280 מ"ר.

 

ארבע וחצי שנים לאחר שיצאה הרפורמה לדרך, בראשית 2010, הבעלות על הקרקע של כ־700 אלף יחידות דיור מתוך מיליון טרם עברה לחוכרים. עו"ד דרור אהרוני, סגן היועץ המשפטי של רשות מקרקעי ישראל, כתב בדברי ההסבר להצעת ההחלטה שתידון מחר בקבינט כי: "העברת הבעלות אינה מתקדמת כפי שנצפה מראש. למעשה, נכון לימים אלה, החיכוך עם החוכרים שאותו ביקשה הממשלה לצמצם כתוצאה מהעברת הבעלות לחוכרים, טרם צומצם בהתאם למצופה. יותר מ־600 אלף חוכרים עדיין נזקקים לשירותי רשות מקרקעי ישראל בנושאים שוטפים שונים".

 

בנצי ליברמן בנצי ליברמן צילום: עמית שעל

מאז תחילת 2010 העבירה הרשות בעלות על כ־150 אלף נכסים לחוכרים – 14% בלבד. עוד לפי הנתונים בהצעת ההחלטה, מתוך כ־1.06 מיליון יחידות דיור על קרקע מדינה רק 306 אלף עברו לידי החוכרים, וגם מתוך 700 אלף יח"ד שצריכות לעבור, מאות אלפי יחידות דיור תקועות. "ישנם כ־311 אלף נכסים על קרקע בבעלות קק"ל שאינם ניתנים להעברה בשל התדיינות משפטית שעודנה מתנהלת (סביב הסכם חילופי הקרקעות בין המדינה לקק"ל מ־2009 — עפ"פ); 127 אלף נכסים שנמצאים בטיפול חברות משכנות (קבלנים — עפ"פ) וטרם נרשמו בלשכת רישום המקרקעין על ידן, כך שאין באפשרות רשות מקרקעי ישראל להקנות בהם בעלות; 101 אלף נכסים שהקניית הבעלות בהם כרוכה בתשלום, וחוכרי נכסים אלה, במשך ארבע השנים האחרונות, אינם מביעים כל עניין ברכישת הבעלות על ידם; ו־80 אלף נכסים הזכאים להקניית בעלות ללא תמורה, שאינם רשומים בלשכת רישום מקרקעין. מכאן שפוטנציאל ההעברה המיידי הוא ל־81 אלף יחידות דיור בלבד.

 

במינהל הסבירו היום כי ישנם קבלנים רבים של פרויקטים בבנייה רוויה שטרם ביצעו רישום של בית משותף, סירבו לרשמו כבית משותף או התרשלו בכך, ולכן דיירי הבניינים הללו טרם קיבלו את הבעלות היחסית שלהם על הקרקע שעליה הוקם הבניין המשותף. לגבי הנכסים של קק"ל, מציעים במינהל לבצע תחליף להעברת בעלות (אף שלא ניתן לרשום עדיין בטאבו), שיקטין את החיכוך עם החוכרים כך שלא יצטרכו להגיע למשרדי המינהל על כל תוספת בנייה או העברת זכויות. בחודש שעבר פרסם מבקר המדינה דו"ח שבו מתח ביקורת על כך שרשות מקרקעי ישראל "אינה עומדת בביצוע תוכניות העבודה להקניית בעלות בנכסים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x