דעה: לעודד את היזמים הקטנים בנדל"ן
במקביל להטבות מס, על המדינה לחייב את היזמים להשכיר את הדירות באמצעות הערת אזהרה בטאבו בעת המכירה
09:0520.06.13
הממשלה הכריזה לאחרונה על הקמת קבינט לאומי לדיור, בין היתר כדי לקדם את תוכניתו של שר האוצר יאיר לפיד לבנייה של 150 אלף יחידות דיור המיועדות להשכרה במחירים נמוכים, תוך מתן תמריצים כלכליים לחברות הבנייה וליזמים. קידום שוק הדירות להשכרה הוא פתרון הכרחי לשוק הדיור.
בשנים
תשואה של 6% לא מספיקה למוסדיים
בחו"ל פרויקטים להשכרה משגשגים ונפוצים, אך בשוק הישראלי הקטן, שבו השחקנים הראשיים והכמעט בלעדיים הם הגופים המוסדיים, אין כמעט יוזמות רבות לבניית מגורים להשכרה. אחת הבעיות היא כי הגופים המוסדיים מצפים להשיג תשואות של 9% ואילו התשואות בפרויקט מסוג זה מגיעות עד כ־6%, לכן הם נוטים פחות לגשת למכרזים בטענה לחוסר כדאיות כלכלית. לפיכך המדינה צריכה ליצור יותר תמריצים ולעודד גם יזמים קטנים.
כדי להפוך את השוק הזה לתחום מבוקש יש לשלב שתי מגמות: מכרזים לטווח ארוך של המדינה, ופרויקטים של יזמים בשוק הפרטי אשר יבנו דירות קטנות שיימכרו למשקיעים פרטיים. את ההטבות שמעניקה המדינה ליזמים יש להתנות בכך שהדירות ייועדו לאוכלוסייה הצעירה.
צריך למשוך את המשקיע הפרטי
מעט מאוד פרויקטים מסוג זה יצאו לפועל בארץ, אך בניגוד לדעה הרווחת אלו שנבנו נחלו הצלחה. הסיבה לכך היא כי שיעור התשואה אטרקטיבי עבור המשקיע הפרטי, והוא עדיף על הריבית שיקבל בבנק.
אם תשכיל הממשלה למשוך לתוכניותיה גם את המשקיע הפרטי, יצמחו סיכויי ההצלחה של הפרויקטים.
במקביל להטבות מס, על המדינה לחייב את היזמים להשכיר את הדירות באמצעות הערת אזהרה בטאבו בעת המכירה.
ייתכן שמימוש ההצעות לעיל עשוי להביא סוף סוף בשורה אמיתית לציבור הישראלי הסובל ממצוקת דיור ממושכת ומהיעדר אפיקי השקעה קטנים ורווחיים.
הכותב הוא בעלים ומנכ"ל חברת אופק בטאן בנייה וייזום