חברי ועדת הכלכלה לאוצר: "האריכו את המענקי בפריפריה עד ל- 1 ביולי 2014"
הוועדה דנה בהחלטת הממשלה בנושא ביטול המענקים לרוכשי דירה ראשונה בפריפריהוקראה למשרד האוצר להאריך את מתן המענקים בשנה נוספת
ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ פרופ' אבישי ברוורמן, דנה היום (ב') בהחלטת הממשלה לבטל את המענקים לרוכשי הדירות הפריפריה וקראה למשרד האוצר להאריך את מועד מימוש המענקים בשנה נוספת עד ל-1 ליולי 2014.
מדובר בהטבה אשר ניתנה מתוקף החלטת ממשלה מיוני 2011, המאפשרת לזוגות צעירים אשר עבורם זוהי הדירה הראשונה לקבל מענק בגובה 60 אלף שקל וכן 40 אלף שקל נוספים אשר מועברים ליזם לכיסוי חלק מהוצאות הפיתוח, כל זאת בישובים בפריפריה אשר הוגדרו מראש על ידי הממשלה.
- אחרי שנתיים: תבוטל תוכנית המענקים לרוכשי דירות בפריפריה
- יוזמת מענקי הפריפריה של אטיאס נכשלה
- למרות ההבטחות: 100 משפחות רוצות להתיישב בערבה, אבל המדינה לא מסייעת
לפני שבועיים וחצי החליטו באוצר כחלק ממהלך הקיצוצים על ביטול מענקי המקום ובכך פגעו למעשה בזוגות אשר רכשו דירות מתוך הנחה שיזכו במענק. חלק גדול מאותם הזוגות לא יכול לממש את ההטבות שכן על פי הוראת השעה על מנת לממש את המענקים יש צורך באישורים על רכישת דירה, והיתר בניה לפרויקט. מסיבה זו זוגות אשר רכשו דירות בחריש אשר בה עדיין אין היתרי בניה נותרו מחוץ למעגל הזכאים.
שר הבינוי והשיכון, אורי אריאל אשר מתנגד לביטול המענקים אמר בדיון, כי לדעתו ההחלטה לבטל את המענקים לא הייתה נכונה. "הגיליוטינה הייתה אמורה לרדת בבת אחת כבר לפני שבועיים וחצי. לא הסכמנו לכך במשרד השיכון והגענו למצב שמי שהחל תהליך יוכל להשלים אותו וליהנות מההטבה", אמר. הוא הוסיף כי ימשיך לחפש דרכים לאפשר לצעירים לרכוש דירות באזורי הפיתוח. בהמשך לדבריו אמר מנכ"ל משרד השיכון, שלמה בן אליהו כי תהליך בנייה בישראל הוא ארוך ולכן לא ניתן לבחון את הצלחת התוכנית בפרק זמן קצר של שנה וחצי. לדבריו, "באותם יישובים שניתנו מענקים ניתן לראות גידול משמעותי בביקוש. סך המכירות באותם יישובים עלה ב-76%, לעומת ירידה של 2% ברמה הארצית וירידה של 11% ביישובים סמוכים".
יוזם הדיון, ח"כ איציק שמולי, אמר כי מי שנפגע מההחלטה הם אותם זוגות צעירים מאותו מעמד ביניים, שכה דובר על כך שצריך לעזור להם. לדבריו, הצעירים כבר התחייבו לרכישת דירות וכעת עומדים בפני שוקת שבורה, כאשר הארכה שניתנה יכולה לסייע רק למי שרוכש דירה מקבלן, ולא לעמותות או קבוצות רכישה שצריכים להוציא היתר בנייה. "מי שהחל תהליך על בסיס הבטחה של הממשלה – צריך לתת לו להשלים את התהליך", אמר.
מנהלת הועד למען נפגעי ביטול המענק, איריס הרפז קיי, ציטטה מדברים שאמר שר האוצר יאיר לפני כחצי שנה בחריש, לפיהם אנשים עובדים צריכים להיות מסוגלים לקנות דירה. "אני באה לדרוש מנבחרי הציבור שיעמדו במילה שנתנו לנו", אמרה. "למה שאאמין בתוכניות חדשות אם בישנות אתם לא עומדים? חריש הפכה לסמל המאבק בחרדים ומי שקיבלו בה הכי הרבה קולות היו מפלגות יש עתיד והבית היהודי. איך הם מתנערים מאתנו? האם רוצים להפוך את חריש לסמל של התנערות יש עתיד והבית היהודי מבוחריהם", שאלה הרפז קיי.
ברוורמן הוסיף: "אם פוליטיקה זה רק להשתמש במילה כדי להיבחר ואז לזרוק אותה לפח – לא פלא שהציבור מאבד אמון בנבחריו". רוכשים נוספים שהשתתפו בדיון דרשו ארכה נורמלית, שתאפשר מימוש ההטבה.
במהלך הדיון התייחס ראובן קוגן סגן הממונה על התקציבים באוצר לנושא ואמר כי סוכם שהתוכנית תהייה לתקופת ניסיון עד סוף 2012 ואז תיבחן. לדבריו, "גילנו שהמענקים נלקחו במקומות שיווקיים, כך שהם לא השפיעו על השוק ולא נתפסו כאטרקטיביים". עוד הוא הוסיף כי מדובר בחיסכון תקציבי של 250 מיליון שקלים עד סוף 2014.