ראיון כלכליסט
"אנחנו נזהרים שלא לגעת בכסף של אוליגרכים"
במהלך שבע שנות פעילותם בשוק הנדל"ן, הח"כ לשעבר רומן ברונפמן ובנו צביקה הקפידו על שני דברים: לפעול בזהירות ולא לצאת מתל אביב
"אנחנו עובדים עם משקיעים מברית המועצות לשעבר שמתגוררים בלונדון ובמילאנו, וגם עם משקיעים מישראל", אומר הח"כ לשעבר רומן ברונפמן על חברת היזמות שבבעלותו ובבעלות בנו צביקה ברונפמן. "הכל מהיכרויות שהיו לי בעבר ומהתקופה הפוליטית. כל המשקיעים הרוסים הם כאלה שמתגוררים בחו"ל, לא אוליגרכים. אני נזהר מהם מאוד, גם בגלל התדמית השלילית וגם בגלל שאני לא יודע מה מקור הכסף. רוב המשקיעים שלנו הם משקיעים פיננסיים. בימים אלה אנחנו מדברים עם משפחה של יהלומנים שרוצים להיכנס כשותפים פסיביים".
ברונפמן הקים את החברה בשנת 2006 לאחר שהחליט לפרוש מהחיים הפוליטיים - שכללו חברות במפלגות ישראל בעלייה, הקמת מפלגה עצמאית וחברות בכנסת מטעם מרצ. לאחר התייעצות משפחתית הוא צירף אליו את בנו, ויחד הם נכנסו לעולם העסקים. "ההחלטה להיכנס לעולם העסקים גובתה בכמה פניות שקיבלתי ממשקיעים בארץ ובחו"ל", הוא מודה. "אנשים שהכירו אותי ורצו שאשתף איתם פעולה".
הקשרים של ברונפמן בעולם, בין היתר עם יוצאי ברית המועצות לשעבר - בשילוב עם מועד כניסתו לעסקי הנדל"ן בשנים שבהן הישראלים נהרו החוצה להשקעות בחו"ל, הובילו ללחץ בלתי נמנע על הקבוצה לפעול גם מחוץ לגבולות מדינת ישראל. "בשנה הראשונה היו הרבה לחצים מהמשקיעים, בעיקר של הישראלים, לצאת החוצה ולהשקיע, כי זה מה שקרה בימים ההם בעולם", אומר רומן ברונפמן. לאחר שבחנו את האפשרות להשקיע ברוסיה ובבלקן, הגיעו הברונפמנים למסקנה שעדיף להם לעסוק בנדל"ן במקום שהם מכירים.
הפרויקט הראשון של קוצת ברונפמן היה רכישת מתחם בית הקבלן בגן החשמל בתל אביב באפריל 2007, עם החברות בנייני העיר הלבנה ושגראוי־ליבוביץ' ועם משקיע מלונדון. הקבוצה רכשה את המתחם בכ־40 מיליון שקל, השביחה אותו ומכרה אותו באוקטובר 2010 לקבוצת רכישה תמורת כ־70 מיליון שקל. מאז מקפידים הברונפמנים, למרות היותם חיפאים גאים, לרכז את השקעות הנדל"ן שלהם ביעדים אטרקטיביים בתל אביב.
"חיפה היא בת ערובה של יופייה", מסביר רומן ברונפמן למה הוא מעדיף להמשיך לכיוון המרכז. "זו העיר הכי יפה בארץ, אבל היא לא התפתחה או דאגה לתשתיות של צעירים ותיירות. התיירים האורבניים מחפשים פעילויות אורבניות, ובתל אביב הם מקבלים את זה פי כמה וכמה. הפירמידה שנקראת חדרה־גדרה הצטמצמה לנתניה־אשדוד, ואם נהיה מדויקים יותר זה גוש דן".
ברונפמן אומר כי יש לבודד את תל אביב מיתר הערים, כמו שלא משווים כלכלית ונדל"נית בין מנהטן לעיר באוקלהומה. "בכל העולם יש הפרשי נדל"ן בין הבירות הכלכליות לערים אחרות", הוא מסביר. "הגיע הזמן שמדינת ישראל תבין שהתייחסות לעיר הזו תהיה אחרת. אי אפשר להוריד את המחירים בתל אביב". ברונפמן הבן מוסיף: "אנחנו מסתכלים גם על הרצליה, גבעתיים ורמת גן, כי זו אותה עיר וצריך לבטל את ההפרדה הזו, זו חלוקה מלאכותית".
בתחילת דצמבר דיווחה קבוצת ברונפמן על כוונתה להקים מרכז מסחרי חדש בסמוך לדיזנגוף סנטר בתל אביב, בשיתוף היזם אלון קסטיאל. פרויקט גדול נוסף של החברה הוא מתחם מסחרי עתידי בשטח של 1,200 מ"ר ליד דיזנגוף סנטר. לאחרונה החלה הקבוצה לגלות עניין בפרויקטים של תמ"א 38 בתל אביב. "אנחנו נמצאים במשא ומתן לכמה פרויקטים, מתוכם פרויקט אחד לתמ"א 38 שנמצא לקראת סגירה ברמת אביב. כל המגעים הללו מתנהלים עם דיירים. זה דורש מאיתנו הרבה סבלנות אבל אנחנו מוכנים לכך".
צביקה: "אנחנו רוצים ליצור, ליזום ולחדש בעיר וללכת עם פרויקטים עד הסוף. מובן שלעתים יש הזדמנויות".
לעומת זאת, בקבוצה נמנעו עד כה מלהיכנס לתחומים טרנדיים כמו מגדלים וקבוצות רכישה. "לא התמודדנו על בנייה של מגדלים בגלל הסיכונים", אומר ברונפמן האב. "לגבי קבוצות רכישה: זה עניין של אופי. ראינו פיגורות שהתנפחו ואחר כך התפוצצו והעוגה נתקעה להם בגרון".