$
נדל"ן עולמי

פנטהאוז על גג בונקר נאצי

כריסטיאן בורוס, בעל חברת פרסום גדולה, רכש בונקר שנבנה על פני האדמה בברלין במלחמת העולם השנייה, הפך אותו לגלריה לאמנות מודרנית ועל הגג בנה לעצמו פנטהואז מפואר

דוד הכהן 08:3309.11.12

מאז נפילת החומה ואיחודה של ברלין בנובמבר 1989, הפכה העיר למוקד של התפתחות ובנייה. מי שמבקר בימים אלה בעיר הבירה המחודשת של גרמניה, אינו יכול שלא להבחין בכל פינה כמעט בעגורן שמעיד על פרויקט בנייה חדש, להיתקע בפקקים במרכז העיר, למשל בשדרות אונטר דן לינדן, בשל עבודת תשתית וגם לראות שכונות, בעיקר במזרח העיר, שמתחדשות עם המון צעירים והרבה ילדים.

 

לא מעט יזמים ניצלו היטב את הפוטנציאל הנדל"ני שיש בעיר מאז נפילת החומה. אחד מהם הוא כריסטיאן בורוס (Christian Boros) בעל חברת פרסום גדולה ואספן אמנות.

 

 

 

הבונקר שהפך ל-Boros Collection. הפנטהאוז למעלה הבונקר שהפך ל-Boros Collection. הפנטהאוז למעלה באדיבות גלריית Boros Collection ברלין

 

בפאתי רובע "מיטה" (Mitte), רובע האמנות והגלריות של ברלין, עומד בונקר בן 5 קומות הבנוי על פני האדמה (הוא נמצא ברחוב Reinhardtstrasse מספר 20). בשנת 2003 רכש אותו בורוס כדי לאחסן בו את אוסף האמנות שלו. 

 

במשך 5 שנים שיפץ את המבנה והתאים אותו לצרכי התצוגה. במהלך סיור במקום שבו השתתפתי לאחרונה סיפרה המדריכה כי היות ומדובר היה בקירות, תקרות ורצפות בעובי של כמה מטרים היה צורך לנסרם ולפנות את הפסולת לאט לאט דרך פתח הבונקר הצר. משנת 2008 מציג בורוס תערוכות במבנה שפתוחות לקהל (בסיורים מודרכים בלבד ובתיאום מראש).

 

אחת היצירות שמוצגות בגלריה היא עץ בגובה של 6 מטרים של האמן איי וייוויי (Ai Weiwei). היות וגובה הדלתות בבונקר הוא מטר אחד בלבד היה צורך לנסחר חור גדול באחד הקירות ולהכניס את העץ כשהוא מפורק לחלקיו. אחר כך אטמו את הפתח מחדש.

 

"בונקר הבננות"

 

הבניין הענק הזה נבנה בשנת 1942 כמקלט לתושבי ברלין מפני הפצצות האוויריות של בעלות הברית על העיר, כחלק מתוכנית Sofort בניצוחו של אלברט שפר. הקרקע בברלין מאד חולית ולכן היה קושי בבניית בונקרים תת קרקעיים בחלקים מסוימים של העיר. הנאצים עשו נסיונות לבדוק את עמידות מבנים מאסיביים שכאלה כשהם נבנים על פני הקרקע מחשש שישקע. מקוצר זמן הוחלט לבנות בונקרים מעל פני הקרקע.

 

  • כריסטיין בורוס, בעל הבונקר בברלין, צילום: בלומברג
    כריסטיין בורוס, בעל הבונקר בברלין
    |
    צילום: בלומברג
  • העבודה של Ai Weiwei  המוצגת בבונקר, צילום: בלומברג
    העבודה של Ai Weiwei המוצגת בבונקר
    |
    צילום: בלומברג
  • הבונקר מבחוץ, באדיבות גלריית Boros Collection ברלין
    הבונקר מבחוץ
    |
    באדיבות גלריית Boros Collection ברלין
  • עבודה המוצגת בבונקר, באדיבות גלריית Boros Collection
    עבודה המוצגת בבונקר
    |
    באדיבות גלריית Boros Collection
  • עבודה המוצגת בבונקר, באדיבות גלריית Boros Collection
    עבודה המוצגת בבונקר
    |
    באדיבות גלריית Boros Collection

 

לאחר מלחמת העולם השנייה שימש הבונקר ברחוב Reinhardtstrasse ככלא לשבויי מלחמה וב-1957 עבר הסבה למחסן לפירות טרופיים וזכה לכינוי "בונקר הבננות". באמצע שנות ה-90 הפך הבונקר למועדון הרדקור טכנו ידוע ומפורסם בברלין של אחרי נפילת החומה, עד שנסגר על ידי הרשויות. הוא עמד כמה שנים שומם ומוזנח עד שבוורוס רכש אותו.

 

מעל הבונקר בנו בורוס ואשתו פנטהואז ענקי ובו הם מתגוררים. גם הפנטהואז מלא ביצירות אמנות מהאוסף הענקי שלהם. בפנטהואז לא ניתן לבקר אלא אם אתם מכירים אישית את בני הזוג.

 

לתמונות נוספות כולל הפנטהאוז לחץ כאן

 

יש להזמין מקום מראש לסיורים המתקיימים בסופי שבוע בלבד באתר האינטרנט של הגלריה . דמי כניסה: 10 יורו. ההדרכה היא באנגלית ובגרמנית בלבד. הכתובת: Reinhardtstrasse מספר 20 ברובע Mitte.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x