שנה לפיצוץ הגז בנתניה: הרשויות מסוכסכות, התושבים ללא קורת גג
התושבים שאיבדו את ביתם בפיצוץ הגז עדיין מחכים. העירייה רוצה מגדל מגורים של 50 קומות. משרד הפנים מעדיף חדרי מלון. הדיונים תקועים כבר שנה
עיריית נתניה ומשרד הפנים לא מקיימים כבר כשנה כל דיון על התוכנית שאמורה לסדר בית חדש לנפגעי פיצוץ בלוני הגז הגדול בכיכר העצמאות בנתניה. התוכנית, שגרסתה החדשה הגיעה ל"כלכליסט", אמורה לכלול שדרוג של הכיכר שכבר מבוצע, שיפוץ ובנייה מחדש של חלק ממתחם המגורים סביבה, ובעיקר בנייה של בניין בן 50 קומות שיכלול דירות, משרדים ושטחי מסחר. בעוד שבעירייה טוענים כי משרד הפנים מעכב את הדיון, האחרון טוען כי דווקא העירייה היא זו ש"מעולם לא הגישה לוועדה המחוזית כל תוכנית". משמעות העובדה שתכנון הפרויקט תקוע היא שבשלוש השנים הקרובות לפחות אין סיכוי שיהיו לאלה שאיבדו את ביתם בבניין מקום מגורים משלהם.
מקרה זה מדגים שוב את הצורך בשינוי עמוק של התהליכים בתחום התכנון ואישור הבנייה בישראל - נושא שנזנח על ידי הממשלה לאחר קריסת הצעת החוק - חוק המרפסות של ראש הממשלה נתניהו בכנסת.
ההחלטה לבצע תוכנית שדרוג לאזור הכיכר יצאה לדרך לפני כמה שנים. חלקה הראשון הוא טיפול במתחם הציבורי של הכיכר הוותיקה. במסגרת זו שופצה ושודרגה הכיכר, בוצעה מתיחת פנים למדרחוב הרצל בכ־30 מיליון שקל ושופצו הרחובות הסמוכים והשוק. החלק שנוסף לתוכנית, הכולל פינוי־בינוי ובניית מגדל חדש, הוא השלב האחרון והקריטי בפרויקט התקוע. הנושא קודם בעירייה במהירות שיא לאחר שב־17 ביוני בשנה שעברה אירע פיצוץ גז קטלני בבניין המרכזי שברחוב הרצל המקיף את הכיכר - בניין רכבת ישן. בפיצוץ נהרגו ארבעה בני אדם ו־88 נפגעו. לאחר הפיצוץ פונו רוב הדיירים מהמתחם, ולא שבו לגור בו עוד.
משרד האדריכלים מייזליץ כסיף שתכנן בין השאר את חלקו הציבורי של נמל תל אביב, הטיילת ביפו, תוכנית הטיילת העתידית של תל אביב ועוד, הכין עבור העירייה תוכנית הכוללת שני בניינים שיפונו עם 32 דיירים ברחוב העצמאות 5 ו־7, ויוחלפו במגדל בן 50 קומות. בעירייה אמרו אתמול כי "הוועדה המחוזית שרונים דנה בתוכנית נקודתית למתחם קולנוע אסתר הסמוך כבר ביולי 2011, והחליטה כי יש לשוב ולדון בתוכנית בתוך כחצי שנה, שבמהלכה על עיריית נתניה לגבש תוכנית־אב לכיכר העצמאות". אף שבעירייה טוענים שהיא אכן הגישה לוועדה תוכנית־אב לכיכר עם מודל כלכלי לחלוקת התמהיל בה בין מגורים למלונאות, אומרים שם כי הוועדה לא אפשרה להתבסס על הנוסחה שהוצעה על ידי העירייה והציעה נוסחה כלכלית שבעירייה טוענים כי היא "אינה מאפשרת פיתוח פרויקטים סביב הכיכר". מדובר בדרישה של משרד הפנים לבנות חדרי מלון במתחם, במקום חלק מהדירות.
בשוק הנדל"ן מעריכים שמעבר לפגיעה הישירה באלה שפונו מבתיהם ונאלצו למצוא מקום מגורים חלופי, העירייה מוציאה בכל חודש יותר מ־200 אלף שקל לתמיכה בדמי שכירות במשפחות הללו.
ממשרד הפנים נמסר בתגובה: "בדיונים בנוגע לתוכנית מתחם קולנוע אסתר בנתניה, התבקשה העירייה להציג את התפיסה הכוללת שלה לגבי כיכר העצמאות, שגובלת בשטח המגדל המתוכנן, וזאת כחלק מבדיקת הוועדה כיצד ישפיע המגדל המתוכנן על מתחמים סמוכים. בין הצגת התפיסה הכוללת לבין הגשת תוכנית בהתאם לחוק התכנון והבנייה, המרחק גדול. למען הסר ספק, התוכנית למגדל במתחם קולנוע אסתר אינה כוללת את כיכר העצמאות כלל וכלל".