ועדת הכספים אישרה הטבות לקופות גמל שישקיעו בדירות להשכרה
הזכאות להטבה תינתן למי שישקיע בבניית מתחם של 100 דירות להשכרה לפחות באזורים מוגדרים במרכז הארץ ושל 50 דירות להשכרה בפריפריה. כמו כן, אושרה שהפטור ממס שבח במכירת דירה ישוב ויינתן בתום 4 שנים מרכישת הדירה, במקום 8 שנים; האוצר: "אנחנו מתנגדים להחזרת המצב לקדמותו בנושא מס השבח"
ועדת הכספים אישרה היום (ב') לקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק שנועדה שנועדה לעודד קופות גמל, להיכנס להשקעות בתחום הנדל"ן.
על פי ההצעה, המוסדיים ייהנו מפטור ממס הכנסה על הכנסות מדמי שכירות מדירות להשכרה. הזכאות להטבה תינתן למי שישקיע בבניית מתחם של 100 דירות להשכרה לפחות באזורים מוגדרים במרכז הארץ ושל 50 דירות להשכרה בפריפריה. מדובר בחובה להקדיש את הדירות להשכרה ל-20 שנה לפחות.
יחד עם אישור הצעת החוק, אושרה הארכת הוראת השעה על הורדת הריבית לזכאי משרד השיכון ל-3% או לריבית נמוכה מריבית בנק ישראל, על-מנת לשמור על אטרקטיביות המשכנתאות, דבר שאכן הגביר את מימושן.
פטור ממס שבח במכירת דירה שוב בתום 4 שנים
כמו כן, אושרה ההוראה הקובעת שהפטור ממס שבח במכירת דירה ישוב ויינתן בתום 4 שנים מרכישת הדירה, במקום 8 שנים.
לפני כשנה אושרה רפורמה במיסוי מקרקעין בוועדת הכספים, שנועדה לעודד בעלי דירות למכור אותן להשקעה, תוך קבלת פטור ממס שבח גם אם לא עברו 4 שנים ממועד רכישתן עד לסוף 2012. אז אמורה היתה להיכנס לתוקף הוראה חדשה, לפיה הפטור יינתן לאחר 8 שנים בהן תוחזק הדירה על ידי הרוכש.
גפני: לא לפגוע בחלשים
יו"ר ועדת הכספים משה גפני אמר בדיון: "אני מסכים בסופו של דבר, שהוראת השעה לגבי הריבית על השכנתאות לזכאים תוארך בשנה נוספת ולא תהפוך להוראת קבע. לגבי הארנונה, לאחר שהחוק יאושר במליאה ותחל פעילות בתחום, יחד עם זאת, על דבר אחד אינני מוותר; על החזרת הפטור מס השבח מ-8 ל-4 שנים. השארת המצב כפי שהוא שהחל מ- 2013 הפטור יינתן רק לאחר 8 שנים, זה דבר שייפגע דווקא בחלשים, כגון, זוג שמתחתן וכל אחד בא עם דירה, מי שמקבל דירה בירושה, קשישים שיירצו למכור דירה שנייה על-מנת לעבור לבית אבות וכד'. הפטור ממס שבח לא הוציא מסה של דירות לשוק ולכן יש להשיב את המצב לקדמותו; 4 שנים. שמונה שנים יגרמו לאנשים שלא להוציא דירות למכירה".
רפרנט שיכון באגף התקציבים באוצר, אריאל יוצר, חזר על עמדת המשרד בנחיצות החוק: "רוצים ליצור מלאי דירות להשכרה לטווח ארוך, מה שיסייע למי שידם אינה משגת רכישת דירה. אנחנו מתנגדים להחזרת המצב לקדמותו בנושא מס השבח. אם בכל-זאת הדבר יאושר, אנחנו נמשוך את החוק".
גפני עדכן את אנשי האוצר, כי "משיכת החוק בשלב זה תתאפשר רק בהודעה של שר האוצר או של סגן השר לוועדה, או הודעה של מזכיר הממשלה למזכירת הכנסת". נציג לשכת רואי החשבון, רו"ח עופר מנירב, תמך בדרישת גפני להחזרת הפטור ממס השבח ל- 4 שנים ואמר ש"אנשים פשוט לא ימכרו דירות. רק מסכנים שלא תהיה להם
ברירה יאלצו למכור ולספוג את מס השבח".
עו"ד זיו שרון מלשכת עורכי הדין, הצטרף ואמר: "מי שייפגע מפטור ממס שבח לאחר 8 שנים הזה הם דווקא אנשים חלשים; כגון קשישים שנאלצים למכור דירה וישלמו את מס השבח. כל מכירה באילוץ של דירה שנייה; בתי המשפט ורשות המסים יספקו ידיים ויאמרו שנכון שהמסכן נפגע אך זה החוק. אין לקבל את הבטחת רשות המסים על כוונתם
לפתור בעיות נקודתיות בנושא".
בדיונים הקודמים, דעות חברי הכנסת באשר ליתרונות החוק היו חלוקות. אחדים טענו, כי מדובר באפיק השקעה טוב עבור המוסדיים עם תשואה נאותה, אף שאיננה גבוהה, אך מובטחת. מנגד, היו שאמרו, שמדובר בתחום שהמוסדיים איננו יודעים לפעול בו ולכן לא צפויה נהירה של המוסדיים להשקעות בו, שכן הם לא יודעים כיצד יוכלו לצאת ממנו במידה ויתעוררו קשיים.