הדרך למעלה - קצרין: רובע נווה
מחירי הנכסים בקצרין רשמו מאז 2008 עלייה נאה של כ־30%, הנובעת מרמות ביקוש גבוהות לבתים צמודי קרקע. רוב המתעניינים ברכישת דירות ביישוב הם זוגות צעירים ומשפרי דיור, אבל יש גם בעלי נכסים שרוצים לרכוש דירות להשקעה - ובונים על תשואה שנתית של 7%
היישוב ממוקם במרכז רמת הגולן ומתפרס על 12 אלף דונם. מייסדיו עלו על הקרקע ב־1977, וכיום כולל היישוב 8,000 תושבים המתגוררים בשישה רובעים: רובע גמלא, רובע נווה, רובע קדמה, רובע אפק, רובע בתרא ורובע חן שנבנה בימים אלה. כל הרובעים בנויים כך שהם מוקפים בכביש טבעת ובמרכזם טיילת.
בעיקר בתים צמודי קרקע על חצי דונם
תושבי קצרין מדווחים כי בשונה מיישובים אחרים, שבהם קיימים הבדלים גדולים בין הרמה הסוציו־אקונומית של שכונות שונות, אין בקצרין שכונות טובות יותר או פחות וכל השכונות דומות מבחינת האוכלוסייה המתגוררת בהן.
מרבית הבתים בקצרין הם צמודי קרקע, ובנויים על שטח ממוצע של כחצי דונם. עם זאת, קיימים גם קוטג'ים טוריים הבנויים על שטחים קטנים יותר. בשנותיו הראשונות של היישוב הוקמו בו 100 בניינים בני 3 קומות ברחובות טיילת נווה וטיילת גמלא. עם זאת, הבתים שנבנים כיום בקצרין הם בעיקר צמודי קרקע ונבנים על ידי קבלן או ב"בנה ביתך".
קצרין בנויה כך שמרבית השירותים הקהילתיים המוצעים בה מרוכזים בכניסה ליישוב, ליד כביש 9088. שירותים אלה כוללים את המרכז המסחרי איתן, ובסמוך אליו את קניון לב קצרין, המועצה המקומית, המתנ"ס, המוזיאון, בית התרבות, מועצת הפועלים, שירותי בריאות כללית, הקאנטרי קלאב, מגרשי הספורט ועוד.
ביישוב עצמו פזורים כמה בתי ספר וגני ילדים, ובהם התיכון האזורי, מכללת אוהלו להכשרת מורים, גנים ציבוריים, אצטדיון ומרכז קליטה. במרחק של 2.5 ק"מ ממרכז הישוב נמצא פארק התעשייה של קצרין הכולל מפעלים מוכרים, כגון מי עדן, יקבי רמת הגולן, המרכז המסחרי חוצות הגולן וכן עסקים ובתי מלאכה קטנים יותר. באזור התעשייה מועסקים יותר מ־1,000 עובדים.
על פי נתוני הלמ"ס, הצפיפות בקצרין נמוכה למדי: ביישוב מתגוררים כ־700 תושבים לקמ"ר, עשירית ממספר התושבים המתגוררים בתל אביב על שטח דומה. האוכלוסייה ביישוב מורכבת בעיקר מחילונים ו־37% מהתושבים הם עולים חדשים.
תוכנית המתאר של קצרין צופה כי בתוך עשור תגדל האוכלוסייה ביישוב פי שלושה ותכלול כ־25 אלף תושבים. על פי התוכנית, יוקמו עבור התושבים שלושה רובעים חדשים שיתווספו לאלה הקיימים. בשנה האחרונה הוציא המינהל מכרזים למכירת מגרשים ביישוב, המיועדים להקמת 121 יחידות דיור ומלון המשתרע על 17 דונם וכולל 150 יח"ד.
אין כמעט בתים ריקים שעומדים ללא שימוש
למרות בידודה הגיאוגרפי, מצליחה קצרין למשוך אליה אפילו בעלי נכסים שמתעניינים ברכישת דירות להשקעה. עם זאת, מרבית רוכשי הדירות ביישוב הם עדיין משפחות וזוגות צעירים שמגיעים מחוץ לישוב וכן משפרי דיור.
בעבר היה קיים בקצרין שוק גדול של בתים להשכרה, אך כיום מרבית התושבים המתגוררים במקום הם בעלי הנכסים של עצמם. לדברי המתווכת גילה יעקובי ממשרד תיווך גולן, תשואות גבוהות יחסית של 7%-6% משכו לקצרין בשנים האחרונות משקיעים מביני עניין. יעקובי מציינת כי במהלך ארבע השנים האחרונות חלה בקצרין עליית מחירים מרשימה שהסתכמה בכ־30%.
היצע הנכסים המוצעים למכירה או להשכרה ביישוב הוא קטן יחסית ונדיר למצוא נכס שעומד ריק. פרט למשפחות ולזוגות צעירים, קיים ביישוב גם שוק פעיל של דירות המושכרות לסטודנטים שלומדים במכללת אוהלו להכשרת מורים.
מחירו של בית צמוד קרקע טורי ביישוב המשתרע על שטח של כ־100 מ"ר עומד על כ־380 אלף שקל, והוא יושכר במחיר של בין 1,600–2,000 שקל בחודש.