סערה במרינה בהרצליה: בעלי הדירות התנפלו על ראש העירייה יעל גרמן
לבקשת בעלי הדירות במרינה ערכה להם העירייה שימוע שיאפשר להם להציג את עמדתם לאור החלטת ביהמ"ש שלא לאשר מגורי קבע בדירות; השימוע התאפשר רק לאחר הזמנת פקחים ומשטרה למקום גרמן: "בכל 13 שנותיי כראש עירייה, מעולם לא נתקלתי בהתנהגות כזאת של תושבים"
אלימות נגד ראש עיריית הרצליה יעל גרמן בעניין הדירות במרינה. עשרות בעלי דירות במקום שהוזמנו אמש לשימוע שערכה עבורם העירייה דחפו וקיללו את גרמן ואף מנעו את כניסתה למבנה בית הספר בשכונת נווה עמל שבו היה אמור להתקיים הדיון. לאור המהומה שהתפתחה הוזמנו למקום פקחים מטעם העירייה ואף ניידת משטרה שהרגיעו את הרוחות והרחיקו את בעלי הדירות המתפרעים.
ברקע לסערה, מחאתם של בעלי הדירות נגד מתווה השכרת הדירות שקבעה העירייה בהתאם לפסיקת בית המשפט העליון ולפי הדירות יושכרו לתקופות של 9 חודשים מידי שנה באמצעות חברת ניהול.
לאור דרישת בעלי הדירות החליטו בעירייה לאפשר לתושבי המתחם לקיים דיון בנושא ואלה הגיעו חמושים בכמה עשרות עורכי דין מהבכירים בענף הנדל"ן כדי להשמיע את עמדתם. גרמן, שהייתה נסערת מקבלת הפנים שהמתינה לה אמרה כי "בכל 13 שנותיי כראש עירייה, מעולם לא נתקלתי בהתנהגות כזאת של תושבים ובעליהום כזה כלפיי אשר השתתפו בו גם עורכי הדין שייצגו אותם".
פרשה שמתגלגלת מ-1998
ההתנגדות למגורים בדירות שנבנו במרינה החלה כבר ב-1998 כאשר החברה להגנת הטבע הגישה עתירה לבית המשפט המחוזי בטענה שהבנייה בקרבת החופים אושרה רק בתנאי שמדובר אכן בצרכי נופש ומלונאות לטובת כלל הציבור הישראלי, וכאשר יחידות אלה נמכרות כדירות למגורים, הזכות לנפוש וליהנות מהחוף והים נגזלת למעשה מן הציבור וניתנת בלעדית ליחידים.
בשנת 2006, לאחר שמונה שנים של דיונים משפטיים, קיבל בית המשפט העליון את העתירה שתאמה גם את עמדת העירייה ואת עמדת משרד התיירות ופסק פה אחד כי יחידות הנופש במתחם המרינה בהרצליה צריכות לשמש לנופש רוב ימות השנה, להנאת כלל הציבור הישראלי, ולא לשמש כדירות מגורים, כפי ששווקו, בניגוד לחוק על ידי חברות הבנייה של המרינה.
לפני למעלה משנה קבעה העירייה בשיתוף משרד התיירות את המתווה המדויק לניהול הדירות ולפיו רוכשי דירות הנופש יוכלו להתגורר בהן למשך תקופה של עד 3 חודשים בשנה וביתר הזמן היחידות ימסרו לידי חברת ניהול מלונאית אשר תעמיד אותן להשכרה מלונאית לציבור הרחב בתמורה לתקבולים. השכרת הדירות תוכננה להתחיל באפריל 2011 אך לאור ערעור שהגישו בעלי הדירות לבית המשפט המחוזי בנוגע למתווה שנקבע השכרת הדירות לא החלה עד כה.
מנגד, בעלי הדירות דורשים כי הדירות יושכרו רק 6 חודשים בשנה, וכי הם אלה שינהלו את השכרתם ואף יקבעו את התעריפים. "מצב כזה יהיה משול לחתול ששומר על השמנת, ברור כי רובם ינקבו במחירים גבוהים כך שלדירות לא יהיה ביקוש" אמרה גרמן והוסיפה כי גם בנוגע לתקופת ההשכרה העירייה עומדת על כך שהן יושכרו למשך 9 חודשים בשנה.
עו"ד חגית הלמר ונועה יאיון, נציגות החברה להגנת הטבע, אמרו בשימוע: "החברה להגנת הטבע מייצגת פה את הנעלם במשוואה, שקולו לא נשמע פה, והוא קולו של הציבור. חופי הים הם משאב ציבורי מתכלה והולך, והטענות שנשמעות כאן על ידי נציגי התושבים רק ממחישות את הנגיסה במשאב הזה.
בקיץ האחרון הציבור הביע את מורת רוחו על קניינם של רבים הנשלט בידי מעטים וזו רק דוגמה נוספת לכך. השכרת דירות הנופש לציבור צריכה להיעשות על ידי גורם חיצוני ולא על ידי הבעלים עצמם, כדי להבטיח נגישות מלאה של כלל הציבור לפרויקט המרינה ולהבטיח תחלופה אמיתית של נופשים בפרויקט. רק כך יתמלא באופן אמיתי הייעוד הציבורי של השטח לתיירות. אם, כטענת בעלי הדירות, אכן היו דירות הנופש מושכרות, כהוראת פסק הדין, במשך כל השנים מ - 2006, אזי מדוע עד היום לא הוצגו על ידם נתונים לגבי כך?".
עו"ד ענת בירן המייצגת חלק מבעלי היחידות בבניין הלגונה במרינה בהרצליה, מסרה בתגובה: "השימוע התקיים לאחר בקשות חוזרות ונשנות מצד הדיירים שמחו על כך שהעירייה מקדמת מהלך חד צדדי מבלי לשמוע את טענותיהם. הדרישה לשימוע הועברה כבר לפני למעלה משנה וחצי אולם רק לאחר שהדיירים הגישו עתירות לבית המשפט נעתרה העירייה לקיום השימוע שנערך אתמול .
"חששם של בעלי הדירות כי השימוע נערך רק כדי לצאת לידי חובה התחזק, כאשר הגיעו רבים מהם למקום בו התקיימה הישיבה אך לא הורשו להיכנס ונהדפו על ידי פקחים ושוטרים שהוצבו במקום. גם עורכי הדין המייצגים זכו ליחס משפיל כאשר עורכי דין ששמם לא הופיע ברשימה שנערכה על ידי העירייה לא הורשו להיכנס.
"גם דרישת הדיירים כי ראש העיר תפסול עצמה לאור העמדות הנחרצות שהביעה בתקשורת בנושא נדחו עוד בטרם הועלו, והועדה הודיעה כי החלטתה בנושא התקבלה עוד לפני שמיעת הטענות. על רקע זה, חששם של הדיירים כי אין פתיחות אמיתית לשקול את טיעוניהם נותר בעינו משך כל הדיון שהתקיים, על אף העובדה שהדיון נמשך מספר שעות והועלו בו טענות רבות.
"הטענה המרכזית של הדיירים היא שפרשנות העירייה לפסק הדין של בית המשפט העליון בנושא הינה פרשנות מחמירה וקיצונית, שאינה מתחייבת מפסק הדין ואף עומדת בסתירה לו. פרשנות זו אינה ישימה, אינה מבוססת על עובדות ונתונים, ופוגעת באופן קיצוני בבעלי היחידות. במהלך השימוע אתמול הציעו באי כוח הבעלים להקים צוות היגוי משותף לבעלי היחידות ולעירייה שינסה להגיע למתווה מוסכם על פי עקרונות פסק הדין ומתוך הבנה הדדית".
דיירי המרינה מסרו בתגובה: "בעלי הדירות במרינה הוזמנו לשימוע והגיעו מרחבי הארץ ואף מחו"ל, חלקם מלווים בעורכי דין. העירייה לא הודיעה מראש על כך שרק הדוברים מוזמנים. ביום השימוע עצמו רשימת הדוברים הפכה להיות רשימת הנכנסים לשימוע, וכשהגיעו למקום, השער היה סגור. בעקבות זאת הייתה התגודדות בכניסה, ועם הגעתה של גברת גרמן היא עברה דרך התגודדות התושבים הרבים שפקדו את המקום וניסו להבין מה קורה. חלק מהתושבים פנו אליה אבל בשום אופן לא נשמעו קללות ולא הייתה אלימות. בנוגע לדיון עצמו, חברי הועדה לא היו בקיאים בחומר והראו חוסר התמצאות בחוות הדעת שנשלחו אליהם לפני שנה וחצי. השימוע נוהל כאשר היה ברור שאנשיה של גרמן הגיעו עם דעה מגובשת וללא רצון להידברות אמיתית".