בדרך למעלה: שכונת שפירא
אחרי דהרת משקיעי הנדל"ן לפני כמה שנים אל השכונה בדרום ת"א, קצב העסקאות שכך לאחרונה. השכונה עדיין לא שינתה את פניה וחובת ההוכחה להשבחה אמיתית מוטלת על העירייה
שכונת שפירא היתה אחת השכונות התל אביביות החביבות על משקיעי הנדל"ן הקטנים בשנים האחרונות. התדמית הבעייתית של השכונה יחד עם גודלן הממוצע של הדירות בה - אשר נחשב לקטן באופן יחסי ועומד על 50 מ"ר - סייעו למשקיעים לבצע עסקאות רבות במחירים נמוכים, וכל זאת בתל אביב במרחק של דקות נסיעה מלב העיר ומחוף הים.
מי שהסתובב בשכונה הבחין מיד כי בניגוד לשכונות כמו פלורנטין, הבנייה ותנופת הפיתוח טרם הגיעו אליה. לכך הצטרפה גם תוכנית האב של העירייה לשכונות הדרומיות, ובתוכה התוכנית לשכונת שפירא אשר הבהירה גם לספקנים שבין המשקיעים כי באזור אכן קיים פוטנציאל להשבחה.
בסקר שערכה ד"ר רינה דגני ב־2010 נמצא כי מחירי הדירות בשכונות הדרומיות עלו בממוצע ב־46%, כאשר את הטבלה מובילה שכונת פלורנטין עם עלייה ממוצעת של 66% ואחריה שכונת שפירא והרחובות הסמוכים לה עם עלייה ממוצעת של כ־50%. תחילת המגמה המסיבית של רכישת הדירות להשקעה בשפירא נרשמה בשנת 2006 ושיאה התרחש ב־2008. מאז, לאחר שחלק מהמשקיעים החלו לממש את נכסיהם והמחירים הגיעו לנקודת שיווי משקל מסוימת, המגמה נעצרה מעט וב־2010 וב־2011 כבר נרשם מספר נמוך יותר של עסקאות.
שכונת שפירא משתרעת על שטח של 630 דונם וגבולותיה: דרך שלמה בצפון, דרך חיל השריון ונתיבי איילון במזרח, דרך קיבוץ גלויות בדרום ושדרות הר ציון במערב. נכון לשנת 2005 מנתה השכונה 8,500 תושבים, חלקם הגדול מבני העדה הבוכרית. הגיל הממוצע בשכונה נחשב לגבוה עם 16% של קשישים, כאשר בשנים האחרונות התווספה אוכלוסייה צעירה יותר של אמנים ואנשים משכילים כמו גם מהגרי עבודה ושוהים בלתי חוקיים. בשכונה 4,500 יחידות דיור בבנייה צמודת קרקע עד מבני שיכונים של עד 4 קומות. שפירא נוסדה ב־1924 ושויכה לעיר יפו. בדומה לשכונות דרומיות אחרות כמו קריית שלום, גם שפירא סבלה מהידרדרות במצבה הן בשל מבנה האוכלוסייה והעוני ששרר בה והן בשל הזנחת הרשויות.
כאמור התוכנית החדשה שהוגשה ב־2006 מתכננת בין היתר להגדיל ולשפר את מבנה הדיור בשכונה, לשפר את חזותה, לסייע לאוכלוסייה שמתגוררת בה, וכן למשוך אליה אוכלוסייה חדשה וצעירה. התוכנית תאפשר בנייה של עד 3.5 קומות בחלקה הפנימי ומקסימום של 6 קומות ממערב ועד 10 קומות ממזרח. נוסף על כך, לאורך שדרות הר ציון מציעה התוכנית שימושים מעורבים של מסחר ותעסוקה בקומות התחתונות ודירות לופט בקומות העליונות. במקביל יזמה העירייה בנייה של כ־70 יחידות לדיור בר־השגה, זאת במקביל לפרויקטים פרטיים של קבוצות רכישה ויזמות אחרות.