$
נדל

30 ישובים בתוכנית המענקים בפריפריה של אטיאס

משרד השיכון והבינוי הפיץ את רשימת הישובים בהם יוכלו זוגות צעירים מחוסרי דיור לרכוש דירה בבנייה רוויה ולקבל מענק בהיקף של כ-100 אלף שקל. בין הישובים אופקים, בית שאן, דימונה, טבריה, נהריה צפת וקרית שמונה. יו"ר לשכת שמאי המקרקעין: לשחרר יחידות דיור מהמינהל ולקדם פינוי בינוי

משרד השיכון והבינוי הפיץ אתמול למזכירות הממשלה את הטיוטה הסופית של תוכנית סבסוד המענקים בפריפריה אותה מקדם המשרד במשך מספר חודשים. בהצעת ההחלטה מצויים הקריטריונים לבחירת היישובים בהם יוכלו זוגות צעירים מחוסרי דיור לרכוש דירה בבנייה רוויה חדשה ולקבל מענקים בהיקף של כ-100 אלף שקל והיא תיכנס לתוקף ב-10 ביולי.

 

ברשימה נכללים כ-30 ישובים והם : אופקים, אל-סייד, בועיינה-נוג'ידאת, בית שאן, דימונה, חורה, חצור הגלילית, טבריה, ירוחם, כפר מנדא, כרמיאל, יפיע, מגדל העמק, מעלות תרשיחא, מצפה רמון, נהריה, נחף, נצרת, נצרת עילית, נתיבות, סח'נין, עכו, ערד, צפת, קרית שמונה, רהט, שדרות, שלומי.

 

על פי הצעת ההחלטה אמות המידה לבחירת יישובים בהם יהיה ניתן לקבל את המענק, נקבעו בהמשך להחלטת הממשלה משנת 2009 בה מוגדרים אזורי עדיפות לאומית, בין היתר, לטובת תחום הדיור, ובהמשך להחלטת הממשלה מיום 5.6.11 שקיבלה את הצעת השר אטיאס למתן ההטבות לפריפריה.

 

לפי ההחלטה, יקבלו זוגות צעירים וחסרי דירה הטבה בשווי של כ-100 אלף שקל בממוצע. ההטבה נחלקת בין מענק של 60 אלף שקל עם רכישת הדירה וסבסוד נוסף של כ-40 אלף שקל בממוצע של עלות פיתוח הקרקע. ההטבה תינתן לזוגות מחוסרי דיור לאחר שיוציאו תעודת זכאות ממשרד השיכון, ללא כל קשר למספר הילדים במשפחה או רמת הכנסה.

 

הקריטריונים לישובים שנכנסו לרשימה נבחרו על פי הכללים הבאים:

 

  • ישובים שנמצאים באשכול שמיני ומעלה על פי המדד החברתי כלכלי של הלישכה המרכזית לסטטיסטיקה לא יכללו ברשימה.

 

ישובים שנכללים בהחלטה מספר 1060 הקובעת את אזורי עדיפות לאומית נכללו ברשימה בתנאים הבאים:

  • ישובים בהם תב"עות (תכניות בניין עיר) מאושרות של לפחות 250 יחידות דיור בבנייה
  • ישובים בהם ערך הקרקע נמוך ב-30% מערך הקרקע ומרכיבי הפיתוח החלים עליה.
  • ישובים, בהם שווקו פחות מ-50 יחידות דיור בבנייה רוויה בארבע השנים האחרונות.

 

על פי משרד השיכון, בתום ארבע שנים מיום קבלת החלטת ממשלה זו, ומדי ארבע שנים, תבחן רשימת הישובים, על פי אמות המידה שנקבעו ובמהלך ארבעת השנים הקרובות ישובים חדשים אשר יעמדו בתנאים לעיל יתווספו לרשימת הישובים לאחר שיעמדו בתנאים ויישובי ביהודה ושומרון יבחנו בנפרד בהמשך הדרך.

 

שר הבינוי והשיכון אריאל אטיאס אמר היום: "המענק של 100 אלף שקל הוא בבחינת חמצן גדול לזוגות הצעירים. מדובר בהטבה ובסיוע חסרי תקדים שדרשו עמל רב ומאבקים קשים שהובלנו על מנת לחזק את הפריפריה ולהקל על השגת קורת גג לזוגות צעירים חסרי דיור בישובים בהם יש היצע קרקעות. אני משוכנע שיחד עם השיווקים בהיקפים הגדולים ביותר בעשור האחרון שהביאו להגדלת היצע הקרקעות - נחולל את השינוי".

 

יו"ר השמאים: לא רוצים לגור שם

 

אוהד דנוס, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, מטיל ספק בתוכניתו של אטיאס. דנוס אמר ל"כלכליסט" כי תוכנית סבסוד 30 היישובים בפריפריה היא בבחינת "לחפש את האור מתחת לפנס". לדבריו "במקום לדאוג באופן מיידי לקידום תוכניות לבנייה שתקועות באזורי הביקוש, לשחרר עוד רבבות יחידות דיור השייכות למינהל מקרקעי ישראל ולקדם פינוי בינוי בערים ותיקות במרכז, עובדה שתייצר מאות אלפי יחידות דיור, מסבסדים משרדי האוצר והשיכון בפעם המי יודע מה את מחירי הדירות בפריפריה, ברוב המקרים במקומות שאנשים לא רוצים להתגורר בהם, שאין עבודה זמינה איכותית, ומרחיקים אותם מהמשפחה הגרעינית, מהעבודה ומהחיים שהיו רגילים אליה.

 

נסיון העבר, אומר דנוס, הראה כי סבסוד משכנתאות בפריפריה ומענקי מקום נכשלו בעליל. "במקרים רבים רוכשי הדירות חזרו בסופו של דבר כלעומת שבאו לעיר המקור שלהם במרכז. במקרים רבים אחרים הסבסוד גרם לכך שהגיעו לאותם מקומות אוכלוסיות שלא היו יכולות להחזיק שתי מכוניות על מנת להגיע לעבודה בעיר המקור, לדוגמא מבית שאן לחיפה, או מאופקים לתל אביב וערי המרכז. "מוטב יהיה אם הממשלה תמשיך במסגרת הסופרטנקר ותוכניות נוספות להגדיל כמה שיותר את מלאי הדירות באזורי הביקוש ולשחרר עוד ועוד קרקעות. פיתוח הפריפריה יושג אך ורק באמצעות שיפור מתמיד של התחבורה מהמרכז לפריפריה ובמקביל פיתוח מקומות עבודה איכותיים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x