$
נדל

בלעדי ל"כלכליסט": חשיפת העדויות בפרשת קרטל הקבלנים נמשכת

הטענה המרכזית שעולה מתמלילי החקירה של מנכ"ל התאחדות הקבלנים יוסי גורדון וסגן נשיא ההתאחדות אייל גבאי, היא אחת: "זרקו מילים, לא צריך להתייחס". ההתאחדות: "לא הפרנו שום הוראה"

איתי הר אור 12:3017.03.11

"בישיבות התאחדות הקבלנים נאמר שיש פעילות במטרה לשנות את תנאי מכרז מיגון עוטף עזה, כך שיהיו יותר סבירים", אמר מנכ"ל התאחדות הקבלנים לשעבר יוסי גורדון, בחקירתו ברשות ההגבלים העסקיים בפרשת קרטל הקבלנים בספטמבר 2009.

 

המשפט בפרשה נפתח בשבוע שעבר בבית המשפט המחוזי בירושלים, בעקבות כתב אישום שהוגש בדצמבר 2010 נגד התאחדות הקבלנים ובכירים בה וכן נגד חברות בנייה מהגדולות במשק ומנהליהן. כתב האישום מייחס לנאשמים עבירות על חוק ההגבלים העסקיים, ובהן עבירת צד להסדר כובל. לפי כתב האישום, ההתאחדות ובכירים בה המליצו לחברי ההתאחדות לא לגשת למכרזים ממשלתיים שבהם לא ניתן פיצוי לעלייה במחירי הברזל והתשומות לבנייה. בנוסף, החברות הקבלניות ומנהליהן מואשמים כי הסכימו במשותף שלא להגיש הצעות למכרז להקמת חדרי מיגון ביישובי עוטף עזה, שפורסם בידי משרד השיכון ב־2008 ושלא ניתן בו פיצוי לעלייה במחירי התשומות.

 

אייל גבאי אייל גבאי צילום: צביקה טישלר

תמלילי החקירות של המעורבים בפרשה שהגיעו לידי "כלכליסט", ובהם גורדון ויו"ר אגף התשתיות בהתאחדות וסגן הנשיא לשעבר אייל גבאי, חושפים את גרסאותיהם של בכירי אנשי הבנייה והתשתיות בענף הנדל"ן בישראל. גבאי נחקר באזהרה, אך לא הוגש נגדו כתב אישום.

 

מהתאחדות הקבלנים נמסר: "ההתאחדות משוכנעת שחפותה תוכח בבית המשפט וכי היא לא הפרה שום הוראה של חוק ההגבלים העסקיים. כל מעשיה של ההתאחדות היו אך ורק לטובת הציבור בכללותו וציבור הקבלנים בפרט".

 

חקירתו של גורדון עסקה בעיקר במעורבותה של התאחדות הקבלנים במכרז למיגון עוטף עזה. "מה ההתאחדות עשתה כדי לעזור לקבלנים בניסיון לשנות את תנאי המכרז?", שאלה את גורדון חוקרת רשות ההגבלים העסקיים עדי אגוזי. תשובתו של גורדון היתה כי ההתאחדות "פנתה למזמין העבודה והציגה את התנאים הלא סבירים, וביקשה ממזמין העבודה לשנות אותם".

 

"ידעת שקבלני המדף במכרז מיגון עוטף עזה החליטו יחד בהחלטה משותפת שלא לגשת למכרז?", שאלה אגוזי במהלך החקירה, ועל כך השיב גורדון "לא". לטענתו, הוא לא קיבל בישיבת הנשיאות דיווח שהקבלנים החליטו שלא לגשת למכרז.

 

"המכתב? כמו המודעה שהוצאנו בעיתון"

 

בהמשך החקירה הציגה החוקרת לגורדון מכתב שנחתם בידי מטה המאבק לכאורה נגד מכרז מיגון עוטף עזה בהתאחדות, ומופנה לכל משתתפיו. אל המכתב צורף מסמך שעליו חתומים לכאורה כל 14 החברות הקבלניות שהיו אמורות להשתתף במכרז, ובו הן מודיעות כי לא ייגשו אליו. גורדון טען כי אינו מכיר את המסמך, חרף טענת החוקרת כי החוקרים מצאו את המכתב במשרדי ההתאחדות.

 

החוקרת אגוזי ביקשה לדעת מה היתה מעורבותו של נשיא ההתאחדות ניסים בובליל, הנאשם אף הוא בפרשה. "אתה אומר לי שההתאחדות לא קראה לחברים שלא לגשת למכרזים, והנה הנשיא אומר שיש לקרוא לחברי ההתאחדות לא לגשת למכרזים", אמרה לגורדון, שהשיב כי "מה שההתאחדות עשתה זה הוציאה מודעה בעיתון, שבה היא קראה לחברים לא לגשת למכרזים ואחרי מכתב מכם (רשות ההגבלים העסקיים - אה"א) היא הפסיקה".

 

אלא שבהמשך החקירה הציגה החוקרת לגורדון מכתב ששלח לכאורה לחברי ההתאחדות ב־12 במאי 2008. "במכתב זה, שמופנה לכל חברי ההתאחדות, רשמת שנשיא ההתאחדות בובליל קורא לכל הקבלנים לשקול ולבחון היטב את השתתפותם במכרזים ממשלתיים, שבהם לא בא לידי ביטוי פיצוי נאות בגין התייקרות ועליות במחירי התשומות". לכך השיב גורדון: "זה כמו המודעה שהוצאנו בעיתון".

 

המשך החקירה עסק בפרוטוקול מישיבת נשיאות ההתאחדות מ־15 במאי 2008, שבה, לטענת החוקרת אגוזי, ביקשו בכירים בהתאחדות לעצור קבלנים מלגשת למכרזים, חרף אזהרת הרשות. "גבאי אמר שיש לפעול למצב שבו קבלנים לא ניגשים למכרזים. זה אחרי שקיבלתם את המכתב מרשות ההגבלים העסקיים", אמרה אגוזי. תגובתו של גורדון היתה כי "בישיבות הנשיאות אנשים אומרים הרבה שטויות. הוא גם אמר להשבית נמלים. לא צריך להתייחס למה שהוא אומר כמשהו שיש לו השפעה על פעילות ההתאחדות".

 

בהמשך הציגה החוקרת לגורדון סיכום של ישיבת נשיאות מאותו יום שערך דוד שחף, שבו רשם ליד שמו של פולדי פרץ, בעלי חברת הבנייה פולדמיר, "לשתף פעולה כדי לא לגשת למכרזים". בתגובה למסמך אמר גורדון כי "זאת לא עמדת ההתאחדות. כל אחד יכול לרשום כל שטות שהוא רוצה".

 

ניסים בובליל ניסים בובליל צילום: עמית שעל

 

"לא החלטנו להמליץ לא לגשת למכרזים"

 

"אני יודע שהיתה בעיה במכרז של מחירי הברזל. אני יודע שהנושא עלה לדיון בנשיאות ושהוציאו מכתבים למשרד השיכון", אמר סגן נשיא התאחדות הקבלנים גבאי בחקירתו. "אני יודע שהתייעצו עם עורכי דין, שהבינו שהנושא לא חוקי ושאסור להתאחדות להתערב בנושא. ההתאחדות לא התערבה בזה יותר". גבאי, מקבלני התשתיות המובילים בישראל ושותף ב־15 חברות, נחקר באזהרה אך לא הוגש נגדו כתב אישום.

 

"איך ההתאחדות רצתה להיות מעורבת?", שאלה החוקרת את גבאי, וזה השיב: "אני לא זוכר במדויק. אני יודע שההתאחדות פנתה למנכ"ל משרד השיכון וביקשה לתקן את המחירים. לא התקבלה החלטה מעבר לחוות דעת. אם אני לא טועה, גם סמוך למקרה זה בובליל הוציא הודעה לעיתונות לא להשתתף במכרזים או להיזהר. הגיעה הודעה מהממונה (על ההגבלים העסקיים - אה"א), ואז לא נגענו בכלום".

 

החוקרת הציגה סיכום בכתב ידו של שחף מפורום סגנים ונשיאות מ־6 במאי 2008, שהוא "ישיבת חירום שכינסתם בעקבות עליית מחירי הברזל", לדבריה. לאחר שגבאי אישר את נוכחותו בישיבה, הקריאה לו החוקרת "באותה ישיבה בובליל אומר: 'אני חושב שצריכים לעשות דברים מעשיים, לצאת בקריאה לחברים ולהבהיר את עמדתנו לא להשתתף במכרזים בתנאים אלה'". גבאי השיב: "יכול להיות שהוא אמר. אני לא זוכר אחד לאחד. כתוב פה, אבל הוא לא החליט ולא המליץ. לא התקבלה החלטה להמליץ לקבלנים לא לגשת למכרזים. כל אחד זורק מילים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x