$
נדל

משתחררים מהכבלים של חברת החשמל

קבלן או גוף ציבורי שנדרש להעתיק תשתיות חשמל במסגרת פרויקט בנייה כבר לא צריך לשלם את המחיר שדורשת חברת החשמל. מהלך שהובילה רשות החשמל קבע מחירי תקרה להעתקת תשתיות, המחייבים את חברת החשמל ומאפשרים לבצע חלק ניכר מהעבודה באופן פרטי ולחסוך חלק ניכר מהעלויות

ליאור גוטמן 10:5610.02.11

כשהחברה הלאומית לדרכים (מעצ לשעבר) בנתה את המחלף החדש בכניסה הדרומית לאשדוד, התברר שעבודות הבנייה דורשות העתקת זוג קווי מתח גבוהים. עלות ההעתקה הסתכמה ב־2 מיליון שקל - כעשירית מעלות בניית המחלף כולו. מי שביצעה את ההעתקה היתה כצפוי חברת החשמל, שמבצעת משימות מסוג זה באופן תדיר. אך מתברר כי קבלנים רבים, הנדרשים להזזת עמודי חשמל או ציוד דומה, אינם יודעים כי הם כלל לא חייבים לפנות לחברת החשמל, אלא יכולים לפנות לכל קבלן משנה שמורשה בביצוע עבודות חשמל - פעולה העשויה לחסוך להם בין 25%–20% מהעלות.

 

בנוסף, אותם קבלנים אינם יודעים כי למעשה קיים מחירון הקובע מחירי תקרה להעתקת תשתיות חשמל, ואין להם אפשרות להעריך אם הצעת המחיר שקיבלו תקינה או לא. "חברות כמו מעצ ונתיבי איילון, או אנשים פרטיים שרוצים להזיז עמודי חשמל, פונים ברוב המקרים לחברת החשמל כי היא בעלת התשתית", מסביר משה בן יאיר, מנהל אגף הנדסה ברשות לשירותים ציבוריים חשמל (רשות החשמל), הגוף שמפקח על כלל יצרני החשמל במשק ובכללם חברת החשמל לישראל. "עד 2006 קבלן הגיע לחברת החשמל, נתנו לו אומדן עלויות והוא חי על פי זה - טוב או לא טוב לו, זה מה שהוא נאלץ לשלם. בחלק מהמקרים העלות יכלה להגיע לעשרות מיליוני שקלים, וזה אבסורד מוחלט".

 

עובדים של חברת החשמל בפעולה. יש מחירון עובדים של חברת החשמל בפעולה. יש מחירון צילום: בלומברג

 

לכל העתקת תשתית נקבע מחיר תקרה

 

תהליך שיזמה רשות החשמל ביטל את המונופול של חברת החשמל בתחום העתקת תשתיות החשמל, והוביל לקביעת תעריף לכל סוג עבודה הכרוכה בהזזה או בהקמת תשתיות אלה כחלק מתהליך עסקי. "קבענו איך מגישים בקשה, מתי מקבלים תשובה, כמה הקבלן ישלם ומתי הוא יקבל שירות", מסביר בן יאיר.

 

כך נקבע בתעריף האחרון שפרסמה רשות החשמל בחודש אוקטובר, שעלות הקמת עמוד חשמל מבטון או מעץ לא תעלה על 613 שקל עבור העמוד עצמו, 4,092 שקל עבור מרכיב החומרים החשמליים שעל העמוד, ו־3,616 שקל עבור מרכיב העבודה החשמל - המסתכמים בסכום מקסימלי של 8,321 שקל לעמוד בודד. כל דרישה שמגישה לקבלן חברת החשמל מעבר לכך היא חריגה ואסורה.

 

בנוסף, רשות החשמל קבעה לחברת החשמל לוחות זמנים לעבודה מול קבלנים, הקובעים קנסות בגין איחורים בהגשת מסמכים או במתן תשובות. כך לדוגמה, סיום ביצוע חיבור מהיר לרשת החשמל במתח נמוך שנעשה באיחור, יחייב את חברת החשמל לפצות את הקבלן ב־0.85% מהעלות הכוללת של החיבור עבור כל יום איחור.

 

במקום חברת החשמל שוכרים קבלן פרטי

 

אך עם כל הכבוד לתעריפון, הדבר המעניין במיוחד בכללים שקבעה רשות החשמל היא זכותו של כל קבלן או יזם לבצע בעצמו את העבודה האזרחית, בעצמו או באמצעות קבלן משנה שמורשה לבצע עבודות חשמל. אותו קבלן משנה יכול לרכוש את החומרים החשמליים בעצמו כל עוד הם עומדים בסטנדרטים שנקבעו בחוק ועל ידי חברת החשמל. את השלב הסופי של החיבור לרשת תבצע רק חברת החשמל בעצמה.

 

אילן מרדכי אילן מרדכי

לטענת בן יאיר, היקף ההכנסות של חברת החשמל מטיפול בבקשות של קבלנים הוא 200–300 מיליון שקל בשנה. "זה לא גרוש וחצי. חברת החשמל מצניעה את העובדה הזאת ואין פרסומים על זה", הוא אומר. "אחד הדברים המרכזיים שהתעקשנו עליהם הוא שלא יהיה לחברת החשמל יתרון יחסי בביצוע עבודות חשמל או רכישת חומרים.

 

"לדוגמה, אם יש לך עמוד עץ בחניה שהוקם בעבר כחוק ואתה רוצה להזיז אותו - אתה פונה לחברת החשמל ומקבל מחיר סופי. אבל חברת החשמל צריכה לנתק את העמוד, לעקור אותו, לחפור בשטח הציבורי ולהקים אותו מחדש. אתה רשאי לברר כמה עולה עמוד ולהביא אותו בעצמך, לאחר קבלת אישור מחברת החשמל איזה עמוד מתאים ואיזה לא. החברה חייבת להגדיר עבורך במדויק מהו טיבו של החומר - עמוד, שנאים, חוטים וכל מה שהיא צריכה. המפרט סגור וניתן לקבל הצעות מחיר ולקיים מכרז, ואז לרכוש את החומרים לבד ולהוזיל עלויות".

 

הקבלנים לא מכירים את התעריפון

 

אך למרות עבודתה הברוכה של רשות החשמל בקביעת התעריפון, נראה כי המודעות עדיין נמוכה. ראש אגף תשתיות בהתאחדות הקבלנים אילן מרדכי מספר שרבים מבין הקבלנים כלל לא מודעים לתעריפון שקבעה הרשות. לדבריו, במקרים רבים עבודות החשמל נסגרות מראש בין הגוף שמזמין את העבודה לבין חברת החשמל. "לא תמיד מכניסים את העתקת התשתיות לכתב הכמויות של הקבלנים", אומר מרדכי. "במקרים שיש בכתב הכמויות העתקת קו מתח מורכב, אני יכול לפנות לקבלן חשמל רשמי ולקבל הצעות מחיר".

 

מרדכי מאמין שבפרויקטים של תשתיות יש מקום לתמחר את עבודות חשמל, ובמיוחד כשמדובר בסלילת כביש או מסילת ברזל. "בחלק מהמקרים אני מניח שקבלנים פרטיים יוכלו לעשות את זה במחיר נמוך יותר מחברת החשמל", הוא מסביר. "צריך להבין שלפעמים איחורים בהעתקת קווי מתח תוקעים את הפרויקט כולו, ואם לדוגמה לא מזיזים עמוד, אי אפשר להמשיך בפיתוח של כל הפרויקט. לצערי, מי שסופג את עלות האיחורים זה הקבלן, שמשמש בחלק מהמקרים כשק חבטות של מזמין הפרויקט".

 

בן מאיר חושף נתון נוסף שמעטים מהקבלנים היו מודעים לקיומו. לפי כללי רשות החשמל, זכותו של כל גוף ציבורי - כגון החברה הלאומית לדרכים או רשות מקומית וכן קבלן או יזם פרטיים - לבקש מחברת החשמל להעתיק תשתית חשמלית קיימת.

 

אף שלרוב מדובר בהעתקת תשתיות חשמל במקרים של בנייה חדשה, ברשות החשמל מציינים שמדובר גם במקרים "קוסמטיים", (כגון שיפוץ וחיזוק מבנה במסגרת תמ"א 38) שבהם מגלה אדם שעמוד חשמל מסוים מפריע לו בכניסה לחניה הפרטית שלו והוא רוצה להסיט אותו כמה מטרים לצד הדרך.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x