$
נדל

דו"ח מרכז מאקרו לכלכלה: "אין בועה במחירי הנדל"ן בישראל"

דו"ח שהוגש לחברי הכנסת קובע שהעלייה במחירי הנדל"ן היא מגמה מתמשכת שנובעת מהגידול הטבעי, הגבוה יחסית לעולם המערבי

דו"ח שנכתב על ידי המומחה לכלכלה ותכנון זיו רובין והוגש היום לחברי הכנסת קובע שאין בועת נדל"ן בישראל. הדו"ח הוגש במסגרת פרויקט הסנאט — פרויקט אל־מפלגתי של "מרכז מאקרו לכלכלה" בראשות ד"ר רובי נתנזון וקרן פרידריך אברט, שמטרתו להביא לחברי הכנסת מידע הרלבנטי לפעילותם הפרלמנטרית.

 

הממצאים העולים מן הדו"ח מציגים בבירור כי עליית מחירי הדירות אינה תופעה חולפת וכי סעיף הדיור במדד המחירים לצרכן עלה ב־22% בשנתיים האחרונות, ונמצא במגמת עלייה מתמשכת משנת 1983. הדו"ח קובע כי עיקר הגידול בביקוש לדיור נובע מהגידול הטבעי באוכלוסיית ישראל, שהוא מהגבוהים בעולם המערבי ועומד על כ־1.8% בשנה. מצד אחד, מספר משקי הבית החדשים גדול ממספר יחידות הדיור הגמורות, ומצד שני, הצמיחה הכלכלית מעלה את הביקוש ומייצרת רצון של כל ישראלי להיהפך לבעל דירה למגורים. על פי הדו"ח, רמת המחירים הנוכחית קרובה לרמה ששררה בשוק הנדל"ן בתחילת שנות האלפיים, ומכך ניתן להסיק שלא מדובר בבועה בשוק הנדל"ן.

 

הדו"ח ממליץ להמשיך להקצות קרקעות למגורים ולהשלים את הרפורמה בתהליכי התכנון והבנייה במטרה לקצר את לוחות הזמנים בפרויקטים. הדו"ח מצביע על שני חסמים עיקריים הגורמים למיעוט ההיצע בתחום הדיור: המונופול של מינהל מקרקעי ישראל שמפשיר קרקעות בכמות קטנה מתוך שאיפה למקסם את מחירי הקרקע, והסרבול הקיים בהליכי התכנון והבנייה בוועדות השונות.

 

כמו כן נטען בדו"ח כי הכרזות הממשלה על חשיבות הורדת מחירי הדיור גורמות לקבלנים רבים להימנע מלקיחת סיכונים בפרויקטים עתידיים, ורק תורמות לעליית מחירי הדירות.

 

לדברי ד"ר נתנזון, "הממשלה מנסה למצוא פתרונות קסם להורדת מחירי הדיור, ללא כל הבנה בסיסית בשוק הנדל"ן בישראל". לדברי רובין, מעבר להכרזות הממשלה יש צורך במציאת פתרונות ריאליים. "אנחנו ממליצים על מציאת מנגנון שבו היזמים יתומרצו אם יחלו בבנייה כדי שנראה התחלות בנייה מסיביות. במצב של מערכת התכנון הקיימת ישנה אי־ודאות שגורמת ליזמים לחשוש מכניסה לפרויקטים חדשים, וזה מקטין את ההיצע ומגדיל את הביקוש, ואז המחירים ממשיכים לעלות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x