בנק ישראל מבהיר: ההגבלות על מתן משכנתאות נכנסו לתוקף ב-1 ביולי
המפקח על הבנקים רומז בחוזר ששלח למנכ"לי הבנקים על צעד אפשרי נוסף לצינון שוק המשכנתאות: "נבחן את הצורך בהתאמת משקל הסיכון של הלוואות לדיור לעניין הלימות ההון"
ההגבלה שהטיל בנק ישראל על הבנקים בתחום המשכנתאות, היא ליישום החל ב-1 ביולי. כך עולה מהנחיה מחייבת ששלח בנק ישראל למנהלי הבנקים, בעניין התפתחויות הסיכונים בתחום המשכנתאות.
לפי ההנחיה, נדרשים הבנקים לבצע הפרשה נוספת של 0.75% מיתרת המשכנתאות שניתנו ביחס
בטיוטה המקורית בעניין ששלח המפקח על הבנקים רוני חזקיהו בסוף מאי, הכוונה היתה שהבנקים יבצעו את ההפרשה הנוספת החל מ-1 באפריל.
חזקיהו מסכם את החוזר ששלח למנכ"לי הבנקים וכותב כי "בכוונת הפיקוח על הבנקים להמשיך ולעקוב אחרי הסיכון בענף, ולבחון את הצורך לנקוט אמצעים מתאימים כגון התאמת משקל הסיכון של הלוואות לדיור לעניין הלימות הון, ועדכון הפרשות לחובות מסופקים על בסיס ספציפי וקבוצתי ככל שיידרש". חזקיהו רומז בדבריו לאפשרות שבנק ישראל ידרוש מהבנקים להקצות כנגד הלוואות לדיור הון בשיעור גבוה יותר מזה שנהוג כיום (35%).
נוסף על כך, בהתאם לחוזר של בנק ישראל נדרשים הבנקים לבצע בחינה מחודשת של תיק האשראי הקיים ושל מדיניות האשראי שלהם בתחום המשכנתאות, ולוודא כי מדיניות זו אינה גורמת להגדלת חשיפתו לסיכונים מעבר לתיאבון הסיכון של הבנק, שהוגדר באסטרטגיה העסקית שלו.
בבחינה שיבצעו נדרשים הבנקים להתייחס לחשיפתם להלוואות במסלול הצמוד לריבית הפריים; הלוואות שניתנו לרכישת דירות להשקעה; הלוואות שניתנו ללווים בעלי כושר החזר נמוך והלוואות שניתנו ביחס מימון גבוה; והשלכות של "תרחישי לחץ" ברמות שונות של חומרה, לרבות תרחישים שהסתברותם נמוכה.