$
נדל

כיבוי אורות: בתי קולנוע שהיו ואינם

מאות בתי קולנוע שכונתיים נסגרו ב־20 השנה האחרונות ונעלמו מנוף התרבות המקומית; מרביתם נותרו שוממים ומוזנחים וחלקם נהפכו ליעד לכרישי נדל"ן ונרכשו על ידי יזמים. "כלכליסט" יוצא למסע בזמן

דותן לוי 08:4531.03.10

באחד משיריו של יוסי בנאי, "אני וסימון ומואיז הקטן", הוא חוזר לסמטאות ילדותו: "עברו שנים מאז", כתב בנאי, "עכשיו העיר גדולה... וגם קולנוע רקס כבר לא קיים". רקס הירושלמי נהרס ב־1947, אך נראה שגורלם של עשרות בתי קולנוע אחרים בישראל דומה לשלו.

 

בתל אביב לבדה נסגרו ונמכרו לאורך השנים כ־40 בתי קולנוע שכונתיים, ורק שלושה פעילים כיום בעיר מחוץ לקניונים - הסינמטק, רב חן וגת. בערים אחרות מצב בתי הקולנוע השכונתיים עגום לא פחות, וניתן למנות את מספר הפעילים שבהם על עשר אצבעות.

 

אותם בתי הקולנוע שימשו לא רק אולמות הקרנה, אלא מרכזי תרבות שמשכו אליהם צעירים ומבוגרים. מרביתם החלו לגווע בשנות התשעים, עם הופעת הקניונים. כעת הם נמצאים בעיצומו של גלגול חדש - שבו נהפכו ל"קומפלקס ענק" של קולנוע. כל עיר חושקת ב"סינמה סיטי" משלה. רמת השרון, רמת גן, חיפה ובאחרונה ראשון לציון כבר מתהדרות ב"קומפלקסים" משלהן.

 

מיקומם של בתי הקולנוע הישנים במרכזי הערים הפך אותם בעשור האחרון לאטרקציה לכרישי הנדל"ן. אלו החלו לתכנן פרויקטים של מגדלי יוקרה ומרכזים מסחריים שיוקמו על החורבות. "כלכליסט" יצא בסיוע עורך מחירון הדירות לוי יצחק לבדוק מה עלה בגורלם של בתי הקולנוע של פעם.

 

ירושלים

סוף קומי

 

קולנוע אדיסון הגורל זימן לקולנוע אדיסון הירושלמי סוף אירוני במיוחד, שלא היה מבייש את החריף שבבמאי הקולנוע. אחרי ששימש במשך כ־60 שנה מוקד למחאות מצד הציבור החרדי בעיר, ואף הוצת פעמיים, נרכש המתחם על ידי חסידות סאטמר ובימים אלו מוקם על חורבותיו בניין למגורי אברכים.

 

קולנוע  אדיסון. נסגר בשנת 1995 קולנוע אדיסון. נסגר בשנת 1995 צילום: שלומי כהן

 

אדיסון היה בית הקולנוע השלישי שנבנה בלבה של עיר הבירה, ברחוב ישעיהו הסמוך לשכונת מאה שערים. בית הקולנוע נסגר ב־1995 ועמד ריק כעשור מאחר שבעליו, מוזי מזרחי, סירב למכור אותו לחרדים מסיבות עקרוניות. אשתקד החלה חסידות סאטמר בעבודות הבנייה במקום, בדרך להקמת 62 יחידות דיור וחניונים תת־קרקעיים בהשקעה מוערכת של 39 מיליון שקל. חברת הבנייה יצחק שטרן מקבוצת שטרן גרופ זכתה במכרז להקמת המתחם, אשר ישנה לא רק את ייעודו, אלא גם את שמו, לקריית יואל, על שמו של הרב יואל טייטלבוים, האדמו"ר מסאטמר.

 

תל אביב

הכרטיסים התייקרו, ומחירם מתחיל ב־1.8 מיליון שקל

 

קולנוע תל אביב

עד לסגירתו, בסוף שנות התשעים, התהדר קולנוע תל אביב בתואר "הקולנוע הגדול ביותר בעיר". הוא החל לפעול ב־1958 ברחוב פינסקר והשתרע על כ־3 דונמים. בשנת 2006 נרכש המתחם על ידי חברת אירו־סאט שבשליטת רוני פלד ואברהם נמדר תמורת 38 מיליון שקל. היזמים תכננו להקים במקום בניין בן 9 קומות, בשטח בנוי של 4,500 מ"ר.

 

קולנוע תל אביב. נסגר בסוף שנות ה-90 קולנוע תל אביב. נסגר בסוף שנות ה-90

 

לפני כשנה הם מכרו את המתחם לקבוצת רכישה שארגנה אקרו נדל"ן בתמורה ל־39 מיליון שקל. עתה מתוכנן במקום פרויקט בן 4 קומות ו־36 יחידות דיור, שיכלול גם מתחם פנימי עם בריכת שחייה. על פי הערכות, דירת 2 חדרים בפרויקט תימכר ב־1.9 מיליון שקל, דירת 4 חדרים תימכר בכ־2.7 מיליון שקל, והפנטהאוזים בפרויקט יימכרו בסכומים של עד 12 מיליון שקל.

 

קולנוע דקל

גם בית הקולנוע דקל, הממוקם בשכונת בבלי, עבר כמה ידיים נדל"ניות מאז נסגר בלחץ השכנים בשנת 1996. בעבר הוחזקו כשליש ממניות בית הקולנוע על ידי חברת מפיצי הסרטים א.ד מטלון, ובחלק הנותר החזיקה חברת הבנייה דירום. בהמשך רכשה חברת קיקו שבבעלות משפחת מטלון גם את חלקה של דירום, והחלה לקדם תוכנית להקמת מתחם דיור מוגן. בשנת 2007 נרכש המקום על ידי איש העסקים עדי קייזמן, בעלה של עפרה שטראוס, תמורת 6.8 מיליון דולר.

 

קייזמן ממשיך בקידום התוכנית להקמת מתחם לדיור מוגן, שיכלול 100 יחידות דיור וייקרא ALMA. הפרויקט ישתרע על שטח בנוי של כ־5,700 מ"ר והוא צפוי להתנשא לגובה של 11 קומות. הדירות המתוכננות מיועדות לבני 52 ומעלה, ושטחן הממוצע יעמוד על 75 מ"ר. במקום מתוכנן גם מרכז מסחרי בשטח של כ־1,000 מ"ר וחניון תת־קרקעי על כ־1,000 מ"ר. מחירה של יחידת דיור במקום יתחיל מ־1.8 מיליון שקל.

 

קולנוע זמיר

בית הקולנוע, שנפתח בשנת 1952, נסגר בשנות השמונים ומשמש בשנים האחרונות כמועדון ריקודים. המבנה, שממוקם ברחוב אלנבי 32, הוכרז על ידי העירייה מבנה לשימור. בשנת 2008 הוא נרכש על ידי היזם יורם אבנר בתמורה ל־15 מיליון שקל, והשנה נמכר פעם נוספת לכמה רוכשים בתמורה ל־23.8 מיליון שקל. הבניין המתוכנן מתנשא לגובה של 5 קומות ומשתרע על שטח של כ־1,600 מ"ר. על פי התוכנית, הבניין ישמש מתחם מגורים בן 26 יחידות דיור, עם שטח מסחרי בקומת הקרקע.

 

בת ים וחולון

גרסת הבמאי של אילן פיבקו

 

קולנוע בת ים

קולנוע בת ים, בפינת הרחובות רוטשילד ודניאל, נמכר לפני כשנתיים וחצי ליזם יעקב אטרקצ'י מאאורה ישראל בתמורה ל־2.3 מיליון דולר. בית הקולנוע נהרס, והיזם מקים במקומו מגדל מגורים, רוטשילד טאואר, שיתנשא לגובה של 14 קומות ויכלול 40 יחידות דיור. תמהיל הדירות במגדל יכלול דירות בנות 3–5 חדרים וכן דירות פנטהאוז. מחיר דירת 4 חדרים צפוי להיות כ־1.5 מיליון שקל.

 

קולנוע בת ים. נסגר ב-2007 קולנוע בת ים. נסגר ב-2007 צילום: יובל חן

 

קולנוע סביון

ברחוב העצמאות בבת ים, על חורבותיו של קולנוע סביון, עומדים להיבנות 140 לופטים בתכנונו של האדריכל אילן פיבקו. מתחם הלופטים עתיד להיות נגיש לתוואי הרכבת הקלה המתוכננת בעיר.

 

קולנוע רינה

קולנוע רינה היה אחד מחמשת בתי הקולנוע שפעלו בחולון. בית הקולנוע, הממוקם בשדרות קוגל המרכזיות, נפתח בשנת 1965 ונסגר כעבור פחות מ־30 שנות פעילות. מאז סגירתו הוא עומד נטוש וסגור. מתחם בית הקולנוע משתרע על כ־3 דונמים, המאפשרים שינויי ייעוד ובנייה של מגדל מגורים בן 30 קומות, או שלושה בניינים בני 8–9 קומות.

 

קולנוע גיל

בשכונת נווה ארזים בחולון כבר הותנעה הפיכתו של בית הקולנוע השכונתי למתחם מגורים. לאחר סגירתו של בית הקולנוע רכשה את השטח חברת זילברמינץ, שהחזיקה בקרקע סמוכה.

 

בשנת 1995 החלה זילברמינץ לקדם במקום את פרויקט פעמוני ארזים, המשתרע על כ־15 דונם. בפרויקט נכללים בנייני מגורים בני ארבע קומות. כחלק מהשכונה הוקמו גם פארק, מרכז מסחרי ושני בתי כנסת.

 

רמת השרון

הסצינה האחרונה לא נכתבה

 

קולנוע כוכב

בית הקולנוע כוכב הוקם בתחילת שנות החמישים על קרקע של 1,400 מ"ר בבעלות קק"ל. עם השנים חכרה את הקרקע האגודה השיתופית "ניר שיתופי". לאחרונה נמכרו זכויות החכירה בנכס ליזם שאול רחמים, שביקש להקים בניין מגורים בן 16 קומות, הכולל קומת מסחר. הוועדה המקומית והמחוזית התנגדו לתוכנית, שגם יצרה מחאה ציבורית. לא ברור מה יעלה בגורל הקולנוע, אך ההערכות הן כי רחמים מחפש קונה לנכס, בתמורה לכ־10 מיליון שקל.

 

רמת גן וגבעתיים

הדמייה של קולנוע רמה הדמייה של קולנוע רמה

מגדלי יוקרה שוברי קופות

 

קולנוע רמה

קולנוע רמה הוקם בפינת הרחובות ז'בוטינסקי וביאליק ברמת גן בשנת 1938 על ידי משפחת רייזיס, וכלל יותר מ־1,000 מקומות ישיבה. כעבור 40 שנות קולנוע נהפך המקום למועדון לילה. בשנת 2007 רכש את המתחם איש העסקים נסים סגרון, שותפו לשעבר של בועז יונה מחברת נ.שקד, בתמורה ל־28 מיליון שקל. לפני כחודשיים שוב עבר המקום ידיים, ונמכר לקבוצת רכישה של חברת מגדלים בבעלות עו"ד קרן בן דויד והאדריכלית חני הורוביץ' בתמורה ל־70 מיליון שקל. בכוונת הקבוצה להקים על הקרקע, המשתרעת על שטח של 2 דונמים, מגדל בן 22 קומות ו־96 יחידות דיור. הפרויקט יכלול דירות בנות 3–5 חדרים וכן לופטים בעלי חלל כפול ומיני פנטהאוזים. המקום מוגדר מתחם לשימור, ולכן היזמים ישמרו את קיר הקולנוע המקורי בחלקו התחתון של המגדל. נוסף על כך, המגדל יכלול בריכת שחייה, ספא, מועדון דיירים ואולם קולנוע לדיירי הבניין, כמחווה לבית הקולנוע המיתולוגי. מחירי הדירות בפרויקט ינועו בטווח של 1.2 מיליון שקל לדירת 3 חדרים עד 2.2 מיליון שקל לדירת 5 חדרים.

 

קולנוע הדר

על גבול רמת גן וגבעתיים, בצומת הרחובות סירקין ופועלי הרכבת, ממוקם קולנוע הדר. בשנת 2006 רכשה חברת קארבונה סיילס לימיטד את המגרש ממשפחת אבולעפיה בתמורה ל־6 מיליון דולר. כיום החברה מקימה על חורבות בית הקולנוע מגדל מגורים שיתנשא לגובה של 22 קומות ויכלול 49 דירות. המגדל נמצא בשלבים מתקדמים וצפוי להיות מאוכלס כבר באוגוסט הקרוב. החברה דיווחה לאחרונה כי מכרה כ־90% מהדירות במגדל. הדירות עד הקומה התשיעית הן בנות 4–5 חדרים, ואילו בקומות הגבוהות משתרעת כל דירה על קומה שלמה. דירת 440 מ"ר בבניין נמכרת בכ־9 מיליון שקל, ועבור דירת פנטהאוז דורשת החברה כ־11 מיליון שקל.

 

נתניה

יצירת המופת של העירייה

 

קולנוע אסתר

בלב כיכר העצמאות של נתניה ובמרחק פסיעה מחוף הים נבנה ב־1936 קולנוע אסתר, שהפך שם דבר באזור השרון. בשנת 2007 נרכש המתחם על ידי חברת טראס שבבעלות אסף שוסטר בתמורה ל־6.5 מיליון דולר. החברה ביקשה להרוס את מבנה בית הקולנוע ולבנות על חורבותיו מגדל מגורים. בעירייה הבינו את המשמעות ההיסטורית של המקום, והוועדה המקומית קבעה כי בית הקולנוע ישוחזר ויועבר לבעלות העירייה אשר תקים בו מוזיאון לתולדות נתניה, אולם כנסים ומשרד לתיירים. בסמוך למבנה בית הקולנוע, המשתרע על שטח של 2 דונמים, יוקם מתחם מסחרי בן שתי קומות ובו שטח בנוי של כ־1,300 מ"ר. בצמוד יקים היזם מגדל מגורים בן 27 קומות ו־42 דירות בשטח ממוצע של 145 מ"ר.

 

קולנוע אסתר. נסגר בשנות ה-80 קולנוע אסתר. נסגר בשנות ה-80

 

באר שבע

כיבוי אורות

 

קולנוע אורן

בית הקולנוע אורן ממוקם בשדרות רגר בשכונה ד' בבאר שבע. בשנת 2006 נרכשה הקרקע שעליה הוא עומד, המשתרעת על 1.5 דונמים, על ידי קבוצת יזמי נדל"ן. בכוונת הרוכשים להקים במקום בית הקולנוע מגדל מגורים בן 24 קומות, שיכלול 314 יחידות דיור בשטח בנוי של 25,800 מ"ר. על פי תוכנית בניין העיר (התב"ע) למקום, יוכלו היזמים להקים גם שטחי מסחר במסגרת הפרויקט בהיקף 2,600 מ"ר. עד כה הפרויקט לא יצא לפועל.

 

קולנוע אורות

קולנוע אורות הוקם בשנת 1963 בצומת הרחובות השלום והמעפילים בשכונה ג' בבאר שבע על ידי האחים הלל ושמעון פלצ'נסקי. כעבור כ־30 שנה הוא נסגר, מעט לפני פתיחתו של קניון הנגב בעיר, על אולמות הקולנוע החדישים שבו. מאז סגירתו עומד קולנוע אורות שומם.

 

קולנוע אורות. נסגר בשנת 1989 קולנוע אורות. נסגר בשנת 1989 צילום: הרצל יוסף

 

התוכנית שהיתה לשיפוץ המבנה לא יצאה לפועל. בחלוף השנים רכש את המקום תושב השכונה, משה ינאי, אשר מתכוון להקים במקום בית הקולנוע בניין מגורים בן 16 קומות, הכולל שטחי מסחר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x