"מגדל הצעירים" ייאלץ לחכות
לפני שבוע הכריזו קבוצת אור סיטי נדל"ן וקבוצת חג'ג' על הקמת מגדלים המיועדים לבני 35 ומטה בתל אביב. בדיקת "כלכליסט" מעלה שהיזמים, שהחלו בשיווק הדירות, לא הגישו בקשה להזיז את קו מתח הגבוה העובר במקום. לפי הערכות, הזזתו תעלה ליזמים כ־10 מיליון שקל ותימשך כשנתיים
כבר לפני כחצי שנה, עוד בטרם הקרקע שעליה צפויים לקום המגדלים נמכרה ליזמים מידי איש העסקים סאני קאהן, חשף "כלכליסט" כי כדי שאפשר יהיה להקים במקום מגדלים גבוהים, חברת החשמל דורשת להזיז קו מתח גבוה העובר שם.
האדריכל ישראל גודוביץ', שנשכר בעבר על ידי קבוצת רכישה לבדיקת המתחם, העריך כי עלות הזזת קו המתח תגולגל על היזמים ותיארך זמן רב, ולכן יעץ להם לוותר על רכישת המגרש. כאמור, לאחרונה משך קאהן את ידיו מהפרויקט ומכר את האופציה להקמת המתחם לאור סיטי ולחג'ג' תמורת 280 מיליון שקל. בדיקה חוזרת של הנושא שנערכה בימים האחרונים מעלה כי אין עדיין פתרון לבעיית קו המתח המעיבה על תוכניות הבנייה במקום (המוכר כמתחם המע"ר הצפוני).
השאלות הפתוחות: מי, מתי וכמה
לפי חברת החשמל, העבודות להזזת הקו עדיין לא הוזמנו, ולאחר שיוזמנו מדובר בזמן עבודות של שנה עד שנתיים, וגם אז בכפוף לאישורים מתאימים. גם אם הערכות חברת החשמל הן פסימיות, היזמים עלולים למצוא את עצמם בבעיה נוספת: תוקפן של התוכניות במגרש שרכשו היזמים, שמרביתן אושרו בין השנים 2002-2001, מותנה בהתחלת בנייה בתוך עשר שנים מאישורן, כלומר בתוך שנתיים מהיום, אחרת הן יאבדו את תוקפן. תוקף התוכנית הכללית שאושרה למתחם כולו ב־2005 יפוג בשנת 2015.
לא רק לוחות הזמנים והאחריות להזזת קו המתח נותרו לא פתורים, גם עלות הזזתו עדיין לוטה בערפל. עם זאת, כבר עתה ברור כי היזמים ייאלצו לשאת בעלויות המהלך יחד עם העירייה. בחברת החשמל סירבו לספק אומדן לעלות הזזת הקו עד לקבלת הזמנה מסודרת מהיזמים והעירייה. לפי הערכות שביצעו אנשי המקצוע, עלות הזזת הקו מוערכת ב־10 מיליון שקל למגרש. אף שהמכשול טרם נפתר, מארגני קבוצת הרכישה כבר החלו בשיווק הדירות בשני המגדלים בני ה־40 ו־46 קומות במתחם, הנפרס על שטח של 10 דונמים.
המגרש של "מגדלי הצעירים" הוא חלק מחטיבת קרקע שמשתרעת על שטח של כ־63 דונם בין נתיבי איילון במזרח, רחוב נחלת יצחק בדרום ומנחם בגין במערב. אחד המגרשים באזור שייך לחברת קרדן, ועליו היא מקימה בימים אלה מגדל משרדים ומגורים. מגרש נוסף שייך לצדיק בינו וחברת פז עם מבני גזית, ובצמוד לו נמצאים מגרשים בבעלות תנובה וקופת חולים כללית, המיועדים לבניית ארבעה מגדלים. האזור מתאפיין, ויתאפיין בעתיד, בהיותו אתר פעילות תחבורה מרכזי. כיום נמצאת בקרבת המקום תחנת רכבת ואוטובוסים בין־עירוניים, ובעתיד צפויה לעבור בו הרכבת הקלה.
"הזזת הקו היא תנאי לאכלוס"
ענבל אור, ממארגני קבוצת הרכישה, מסרה בתגובה: "למיטב ידיעתי יש הסכם חתום בין העירייה לבין חברת החשמל. עלות הזזת הקו לכל היזמים תהיה כ־11 מיליון שקל ואנחנו נצטרך לשאת בעלות של מיליון שקל בלבד. בכל מקרה, הזזת הקו היא תנאי לאכלוס, כך שהיא לא צפויה לעכב את התקדמות הפרויקט".
בחברת החשמל לא אישרו את הדברים ומסרו כי "החברה סיימה בתקופה האחרונה הליך של מכרז לרכישת כבל חדש 161 קילו־ואט המתאים לפיתוח העתידי של מערכת החשמל הארצית ולפרויקטים מסוג זה. העבודות שחברת החשמל עתידה לבצע במסגרת הפרויקט מבוססות על הליך של פתיחת הזמנה על ידי מזמין העבודה וביצוע תשלום. לוח הזמנים לפרויקט נע בין שנה לשנתיים משלב פתיחת ההזמנה ובכפוף לקבלת כל האישורים הנדרשים". לגבי שאלת עלות הפרויקט אמרו בחברת החשמל כי "רק כאשר תהיה הזמנה של היזם (מזמין העבודה) לחברת החשמל, עם כל פרטי ההזמנה, רק אז תחושב העלות, והחברה תודיע למזמין מה עלות העבודה ותקיים מולו את כל ההליך על פי אמות המידה שמחייבות את החברה".
מעיריית תל אביב נמסר בתגובה: "פינוי קו המתח אמור להתבצע על ידי חברת החשמל, ואת העלויות יישאו העירייה והיזמים".
ישראל גודוביץ', שנשכר על ידי קבוצת רכישה לתכנן את המתחם, ושימש בעבר מהנדס העיר תל אביב, מסר כי "מכירת דירות במגדל הזה כעת היא הונאה. העובדה שבמתחם עובר קו המתח אינה מאפשרת לבנות כעת".