משתחררים מהכבלים
ניצניה של המהפכה האלחוטית מסמנים שינוי גדול בדרך החיים ובעיצוב הבתים
במוסף שלפניכם משולבים אלה באלה שכונות חדשות וטרנדים עיצוביים שמאיימים להיהפך ללהיטים בשוק המגורים הישראלי בעשור הקרוב. כשמתבוננים בתוכניות של מובילי ענף הנדל"ן למגורים אפשר להניח הנחות שונות בנוגע להשפעתן על מראה הדירות והבתים בשנת 2020.
אם תשאלו אותי, המהפכה המרכזית, זו שתביא לשינוי גישה כולל בכל מה שנוגע לעיצוב בשוק המגורים, תהיה המהפכה האלחוטית. נכון שכבר כיום אנחנו מתחילים לראות את ניצני השפעתה של הניידות הגוברת על התנהלותם של בני אדם במרחב הביתי, אך זהו כנראה רק קצה קצהו של שינוי משמעותי הרבה יותר.
כדי ללמוד על הכיוון שבו הולך עולם אדריכלות הפנים כדאי להציץ בסוגים מסוימים של בנייה חדשה שכבר מתבצעת בפועל בישראל. מי שנקלע בשנתיים־שלוש האחרונות למשרדי מכירות באתרי בנייה ברחבי הארץ גילה שהאדריכלים מציעים כיום יותר מאלטרנטיבה אחת לתכנון הפנים של הדירה הנמכרת, בעיקר בפרויקטים של דירות גדולות. במקרים מסוימים מוצעות, למשל, שתי תוכניות אופציונליות לאותה הדירה, כשבאותו שטח ניתן לתכנן דירה של ארבעה או חמישה חדרים.
הדרך הזאת למכור דירות התחילה במתחמי היוקרה ועברה גם לבניינים רגילים לחלוטין. במגדלים שצצים בשנים האחרונות בקו הרקיע של תל אביב, למשל, נמכרות כיום דירות ברמת המעטפת בלבד, כלומר ללא קירות פנימיים, והדייר יכול לקבוע כמעט ללא מגבלות את חלוקת החדרים.
תתרגלו לחופש
גם אם נדמה שכבר היום נרשם זינוק בחופש הבחירה של הדייר, הרי בעולם הנדל"ני של שנת 2020, שאותו אני מדמיין כשאני עוצם את עיניי, אני יכול לראות הרבה יותר חופש אמיתי בבחירות שיכול לעשות בעל הדירה.
כל תוכנית שמוצעת כיום בתחום אדריכלות הפנים קושרת את תוכן הנכס לחיווט החשמל והתקשורת שבו. זה מתחיל במקום שבו יונח המיקסר על השיש במטבח, ומגיע עד לקיבוע מראש של אופי חדרי המגורים לפי אופי החיווט - כמה נקודות חשמל צריך בסלון, כמה בחדר השינה של ההורים, כמה בחדר השינה של הילדים, בחדר העבודה וכדומה.
ביטוי המפתח בעניין זה - נקודת החשמל - ייעלם מהמילון בתהליך שמתחיל עתה ויימשך כמה שנים, ובמהלכו נפסיק כולנו להיות צמודים למיקום השקעים בקירות. בדומה לכך, נשתחרר גם מכבלי התקשורת, המדיה והמידע שיגיעו לכל פינה בבית בטכנולוגיית אלחוט.
השוני המהותי שייווצר בעקבות זאת יהיה בהתנהגות ובהרגלי החיים של הדיירים בחלל המגורים, אך לא פחות חשוב להבין כי שינוי זה יביא לכך שעלותן של עבודות החשמל בהקמת הבניינים תצומצם מאוד. השקעים, החוטים וההכנות המפורסמות לשקעים וחיבורי חשמל וכבלים ייעלמו מהעולם ומהתקציב.
ומה יעשה האדריכל?
שוק הריהוט ייאלץ להתאים את עצמו וליצור אלטרנטיבות שמאפשרות את הוורסטיליות הזאת. שולחן העבודה יוכל להיות על גלגלים ולנוע בקלילות לכל חדר ולכל פינה. המדיה המוקרנת תוכל "לקרות" בכל פינה, לעקוב אחרינו ברחבי הבית ולנוע בין מכשירים שונים, או שנצפה בה על קירות ומסכים ייחודיים שימוקמו בכל חדר. אפשר יהיה לצפות בטלוויזיה באמבטיה, למשל, ללא צורך בהכנה מראש של החדר.
מיקום גופי התאורה יהיה חופשי ויוכל להשתנות על פי הצרכים, עונות השנה, כמות האור החודרת לבית, האווירה ומצב הרוח הרצויים. אני מדמיין מיטות שנעות בין חדרים בחופשיות, סלון שנהפך עם השנים לחדר ילדים וחוזר בהמשך לשמש חדר הקרנה של סרטים וטלוויזיה, חדר עבודה שנהפך לחדר בישול מחוץ למטבח, ועוד.
אי אפשר להתעלם מהשאלה על תפקידם של האדריכלים ומעצבי הפנים בעתיד שכזה. כיום, האדריכל או מעצב הפנים קובעים כמעט את כל חלוקת התוכן של הבית. בעתיד, הדבר היחיד שיהיה קבוע ויזדקק לתשומת לב מיוחדת יהיה חיבור הביוב והברזים.
למרות השינוי, אני מאמין שהאדריכל או מעצב הפנים ימשיכו לשמור על מרכזיותם בתכנון חיינו. הם עדיין ימליצו על חלוקת חדרים אופטימלית לפי תכנים המתאימים ללקוח, למבנה ולמיקומו. האתגר הגדול שיעמוד בפניהם הוא ללמוד היטב את האפשרויות שיוצעו בשוק על ידי השחקנים בענפים המשלימים: ענפי החשמל, הטכנולוגיה, התקשורת ודומיהם. בשנת 2020, אדריכל מוצלח יהיה זה שיידע לצפות מראש את כל השינוייים שיבקש רוכש הנכס לבצע בו לאורך שנים ארוכות.
הכותב הוא אדריכל ובעלים של משרד י.א. ישר אדריכלים
לכתבות נוספות במוסף הנדל"ן לחצו כאן