$
מגזין נדלן ינואר 2010

הבריחה מהאמצע

מצוקת הדירות במרכז תדחק את הקונים עד חדרה, רחובות ומעבר להן

שי פאוזנר 08:3427.01.10

בתחילת שנות העשרים של המאה הקודמת זכה סבי, צבי פאוזנר, בהגרלה של הקרן הקיימת והצליח לרכוש שתי חלקות קרקע. אחת בת דונם בלב פתח תקווה, ושנייה, של 5 דונמים, ביישוב חקלאי חדש הרחק מהמושבה. כשהכיר את סבתי והאהבה פרחה, הוא החליט לבנות את ביתו במושבה הוותיקה, אסף את חבריו וב"ישיבה" סביב פינג'אן בקרחת פרדס הוחלט פה אחד שעליו למכור את החלקה שבה החזיק מחוץ למושבה. "מה אתה צריך את החור הזה, הרשל", אמרו לו החברים, "תמכור ויהיה לך מספיק כסף כדי לבנות לה ארמון". סבי שמע ועשה.

 

בילדותי נהג אבי לקחת אותי לטיולים ברחוב ביאליק ברמת גן. היינו מטיילים יחד והוא היה מספר שוב ושוב כיצד אביו עשה שטות, וקנה כמה בלוקים כדי לבנות בית בפתח תקווה תמורת חצי מהרחוב היקר הזה.

 

ממשיכים עם המעגל השני

 

המיקס הזה, של ראיית הנולד בענף הנדל"ן ומזל גדול, ניתן במתנה רק למתי מעט. רובנו מתקשים לזהות את הלהיטים הבאים בנדל"ן. כמעט כל סוג בחינה של תנועת המחירים בשוק הדירות בישראל לאורך כמה שנים מגלה שלרוב היתה ההשקעה בדירות כדאית. אך כמה מאיתנו היו באמת בני מזל דיים כדי לנחש נכונה ולהשקיע לפני עשר שנים בנכסים שמחירם זינק? מי חלם שהדירה הקטנה שרכש בשכונה שקמה במקום פרדס בצפון פתח תקווה תכפיל את מחירה בתוך 12 שנה?

 

 

למרות הסכנה שבכך החלטנו בכל זאת לנסות לסמן במוסף שלפניכם את דיונות החול והפרדסים שייהפכו בעתיד לשכונות הכי נמכרות בישראל. את ההערכות שלנו אנו מבססים בעיקר על העובדה שאחרי עשור עשיר בהתחלות בנייה, בשנה האחרונה הן דווקא ירדו. במקביל, המדינה נכשלה בניסיונות שונים לעודד יזמים לבנות, במסגרות דוגמת פינוי־בינוי ותוכנית המתאר לחיזוק בניינים (תמ"א 38), שאת סיפור כישלונה אנחנו מביאים כאן בהרחבה. היות שכישלון זה הותיר את שוק הדיור במרכז הארץ ללא פתרונות מספקים, הביקושים לדירות ימשיכו להתרכז במעגל השני שמחוץ ל"מדינת תל אביב", ובעתיד הם אף יגיעו ליישובים רחוקים יותר, כמו רחובות בדרום וחדרה בצפון.

 

ה"בריחה" דרומה וצפונה היא אילוץ שעליו רבים מה"בורחים" היו מעדיפים לוותר. אותה "מדינת תל אביב" הופכת לקבוצת ערים לעשירים בלבד. חוסר היכולת של הרשויות והמדינה לטפל במחסור המחריף בדירות המתאימות לעמך ישראל מעלה כמובן את השאלה, אם היו מי שהצליחו לטפל בבעיות דומות. התשובה היא בהחלט כן. מדינה שחוותה תהליך דומה היא גיברלטר, שהוצפה בעשור האחרון בתושבי חוץ. אלו רכשו דירות במגדלי יוקרה שהוקמו עבורם, הקפיצו את מחירי הנדל"ן במאות אחוזים והבריחו את המקומיים - עד שהממשלה התערבה.

 

 

הבוקר הראשון בבית

 

מלבד מפת שכונות העתיד החלטנו שוב להציע לכם הצצה מעבר לים ומעבר לקירות. עבור אלה מכם שמחפשים הזדמנויות השקעה ומתחילים שוב לפזול אל ארצות הקור, אנו מציעים במוסף הפעם טעימה מענף השכרת הדירות בחו"ל, שעתיד לשוב ולהיות מוקד משיכה לכסף של המשקיעים שביניכם בחודשים ובשנה הקרובים.

 

לאלה שמשאירים את הכסף קרוב לבית אנו מבקשים להזכיר כי מציאת דירה היא רק תחילת ההוצאות. הבולטת שבהן תהיה כנראה המטבח. רגע לפני החוויה הכל כך מנותקת מהמציאות, האמוציונלית והיקרה שנקראת שיפוץ או רכישת מטבח אנו מנסים לעשות סדר בים המידע שנשפך מכל מגירה באולמות התצוגה. כדי להשלים את התמונה אנו מביאים לכם גם רשימה של חידושי עיצוב שיחסכו לכם כסף.

 

למצוא דירה זה עניין לא פשוט. הוא כולל אצל רובנו חישובים כלכליים, בדיקות היסטוריות, מלחמה עם הבנק ועוד ועוד. אולם בסופו מובטח הרגע הקצר הזה, בבוקר הראשון בבית החדש, עם כוס הקפה הראשונה על רקע הנוף שכל כך רציתם שיהיה הנוף שלכם. סבא שלי היה אומר על זה; "הלכתי, חיפשתי, מצאתי ושכחתי את הדרך". אופטימי? נאיבי? בכל אופן - סבי עליו השלום, היה איש מאושר.

 

לכתבות נוספות במוסף הנדל"ן לחצו כאן

בטל שלח
    לכל התגובות
    x