מאז המשבר: מחירי שכירות של משרדים ירדו ב-10%-30%
לדברי ג'קי מוקמל, מנכ"ל מאן נכסים, הירידה במחירי השכירות התרחשה בהדרגה, ואת מרב הנזק ספגו המשרדים במרכז תל אביב
הטלטלה שעברה על השווקים הפיננסיים והתגברות מחנק האשראי במגזר העסקי השפיעו רבות על ענף הנדל"ן המניב (משרדים, מסחר, תעשייה ולוגיסטיקה). מחירי השכירות הממוצעים של משרדים במרכז הארץ צנחו ב־10%-30% מאז אמצע 2008, והחברות מנסות להתמודד עם המצב החדש ככל יכולתן.
ג'קי מוקמל, מנכ"ל מאן נכסים, המתמחה בייעוץ, תיווך ושיווק נדל"ן מניב, מסמן כמה תהליכים מרכזיים בענף זה. אחת התופעות הבולטות, לדבריו, היא הצעת שטחים בשכירות משנה לתקופות קצובות. "החברות הללו מגלות כיום פתיחות רבה בניהול המו"מ ונכונות להתגמש במחיר", הוא מדווח. "כיום מוצעים כ־100 אלף מ"ר משרדים בשכירות משנה בישראל עקב מצבן הקשה של חברות הייטק וגופים פיננסיים. מחירי השכירות מגיעים לעתים לכ־40% מהסכום המקורי שבו הושכרו השטחים - כמעט כולם בגימור מלא, ולפעמים גם עם ריהוט".
לדבריו, הירידה במחירי השכירות התרחשה בהדרגה, ואת מרב הנזק ספגו המשרדים במרכז תל אביב. בעשרת החודשים האחרונים צנחו מחירי השכירות שלהם בכ־35%. ברמת החי"ל בתל אביב נרשמה ירידה של כ־30%. גם בהרצליה פיתוח דווח על ירידה משמעותית.
"אם לפני עשרה חודשים שיעורי התפוסה במתחמי ההיטק, דוגמת רמת החי"ל, קריית עתידים ואזור הרצליה פיתוח היו קרובים ל־100%, הרי היום אנו עדים לאלפי מ"ר שהתפנו, חלקם הגדול עם גימור מלא במחירים אטרקטיביים", מספר מוקמל. "מי ששמרה על יציבות מחירים יחסית היא פתח תקווה, שם דובר על מחירים נמוכים יחסית מלכתחילה - 50–55 שקל למ"ר".
מוקמל מוסיף כי בתקופה האחרונה נעצרה נטישת השטחים. "קשה לקבוע שיצאנו מהמשבר, אבל אנו רואים סימנים של יציבות כלכלית", אומר מוקמל. "אין היום כמעט עודפי היצע שנזרקים לשוק. עודפי השטחים שקיימים כרגע ישמרו על רמות המחירים. אני מעריך שאם נצא מהמשבר נתחיל לראות עליות מחירים הדרגתיות בעקבות עצירת בניית הנדל"ן המניב, והידיעה שהנכסים שנבנים כיום יתחילו להיות מאוכלסים רק בסוף 2011. כמו כן, העלייה ברכישות ובהשכרת שטחים תגרום להיצע נמוך, ומחירי הנדל"ן המניב יעלו בחזרה".