כוננות ספיגה: ערי הדרום מתכוננות להקמת עיר הבה"דים
עשרות אלפי אנשי צבא ונותני שירותים ינהרו אל דרום הארץ עם פתיחתה הצפויה של קריית ההדרכה של צה"ל ב־2012. בערים הסמוכות כבר מתכוננים לספק להם תשתיות, חינוך ופעילות פנאי בהשקעה של מאות מיליוני שקלים. בערי הנגב מקווים שגם ערך הנדל"ן יעלה בהתאם
בניית קריית ההדרכה החדשה של צה"ל, שזכתה לכינוי עיר הבה"דים, עתידה להסתיים עד סוף 2012. פרויקט הענק, שעתיד להשתרע על פני כ־2,500 דונם בין ירוחם לבאר שבע, יכלול כ־250 אלף מ"ר בנוי בסכום כולל של כ־2 מיליארד שקל. הפרויקט הזה ועוד שני פרויקטים עתידיים - הקמת בסיס התקשוב המרכזי של צה"ל בצומת שוקת שאמור להסתיים ב־2016 והקמת בסיס טכנולוגי של אמ"ן בבאר שבע שיאוכלס גם הוא באותה שנה - יביאו לנהירה של יותר מ־20 אלף חיילים ואנשי קבע עם בני משפחותיהם לאזור. תפעולם ותחזוקתם של העיר הצבאית והבסיסים האחרים, ותוכנית שמגבשת מינהלת המעבר של צה"ל לדרום עם משרדי הממשלה לפיתוח תשתיות לאומיות, ידרשו עוד כוח אדם בדרום. הערים והמועצות שמסביב לעיר הבה"דים כבר נערכות לקלוט את המדרימים החדשים עם תוכניות בתחומי הנדל"ן, החינוך ושירותי הפנאי.
ירוחם: כ־11 ק"מ מקריית ההדרכה
המועצה המקומית ירוחם היא הקרובה ביותר לקריית ההדרכה המתוכננת. בירוחם החלו לעסוק בנושא כבר לפני כשנתיים וחצי מתוך שימת דגש על מגורים לאנשי קבע. ראש המועצה, עמרם מצנע, אומר: "כדי למשוך אוכלוסייה חדשה למקומות בדרום כמו ירוחם, צריך לאפשר להם איכות חיים טובה, אם בחינוך, אם בתשתיות ואם במקומות המגורים". עוד מסביר מצנע שעוד גורם שחייב להיכלל בשלב ראשון בכל תוכנית מגורים ביישוב היא אפשרות מגורים בשכירות. "חייבים לאפשר לאנשי הקבע לשכור בתים לתקופה ואחר כך לאפשר להם לקנות אותם. משרד הביטחון ומשרד האוצר הסכימו איתי שזה המודל הנכון. נכון לעכשיו, מדובר בתכנון של כ־50 בתים שייבנו לשכירות, אבל עוד לא נקבע אם המדינה תהיה זו שתבנה אותם או שייפתח מכרז לקבלנים".
מלבד התוכנית הזו, אושרה בירוחם תב"ע (תוכנית בניין עיר) בשם צהלה בירוחם, הכוללת 168 מגרשים בני 500 מ"ר כל אחד. מגרשים אלו מיועדים גם הם לאנשי קבע, אולם לא מדובר בשכונה סגורה אלא בכזו שתהיה חלק מהעיר ושתקבל ממנה את כל השירותים.
באר שבע: כ־20 ק"מ מקריית ההדרכה
באר שבע היא העיר הגדולה ביותר באזור הדרום ולכן גם מתוכננת לקלוט מספר גדול יחסית של אנשי הבסיסים המתוכננים. נוסף על כך, עתידה להיבנות בתחומה של העיר, בסמוך לאוניברסיטה, קריית התקשוב, שגם היא מחייבת מציאת פתרונות דיור חדשים. מעיריית באר שבע נמסר שנכון להיום, העיר מונה כ־203 אלף תושבים, ולפי הערכות מצב שנעשו היא עתידה לגדול בעשרות אלפי תושבים חדשים בעקבות מעבר צה"ל לנגב בעשור הקרוב. במסגרת ההערכות גובשו בעירייה כמה תוכניות ויוזמות.
"אני רואה במעבר הבסיסים לבאר שבע ולנגב אתגר לאומי", אומר ראש עיריית באר שבע, רוביק דנילוביץ', "אנחנו פועלים בכמה מישורים לקראת קליטת הבסיסים והתושבים החדשים, בהם פיתוח מערך מתנ"סים, טיפול במערכת החינוך והרחבת השירותים לשעות הפנאי. מבחינת מגורים, באר שבע גדולה פי 2.5 מתל אביב בעתודות קרקע, והעיר כולה משתרעת על כ־117 אלף דונם. אנחנו מתכננים שכונות מגורים חדשות של 'בנה ביתך' לאוכלוסייה החדשה שתיקלט בעיר". בין התוכניות - פארק הייטק שהוא יוזמה משותפת של אוניברסיטת בן־ גוריון, עיריית באר שבע וחברת KUD International מארצות הברית, חברה־בת של קונצרן יפני מהגדולים בעולם בשם Kajima. הפארק עתיד להיבנות בצמוד לאוניברסיטת בן־גוריון ולתחנת הרכבת.
גודל הפארק יהיה כ־400 דונם, מתוכם 180 דונם שאליהם יועתקו יחידות התקשוב של הצבא. בחלק האזרחי מתוכננת בנייה של כ־180 אלף מ"ר ב־23 מבנים. נוסף על כך, בצמוד לפארק ייבנה מלון ומרכז כנסים. "ההשקעה בפארק ההייטק כולו נאמדת במיליארד שקל", מספרים בעירייה ומוסיפים: "עבודות פיתוח התשתית ממומנות מתקציב ייעודי שנתקבל ממשרדי התמ"ת והאוצר ומצויות בעיצומן. המבנה הראשון אמור להתחיל להיבנות בסוף שנת 2009".
בעיר מתוכננות להיבנות שתי שכונות מגורים חדשות של בתים צמודי קרקע. האחת ממוקמת במערב העיר ובה מתוכננות כ־700 יחידות דיור, והשנייה ממוקמת בדרומה של העיר ובה מתוכננות כאלף יחידות דיור. בשני המקרים מדובר במגרשים בני כחצי דונם. נכון להיום, שתי השכונות האמורות נמצאות בשלבי תכנון ראשוניים.
עוד מתוכנת הקמת פארק נחל באר שבע - פארק שחוצה את העיר ממזרח למערב בחלקה הדרומי. הפארק עתיד להשתרע על כ־5,200 דונם. "זהו הפארק הגדול בארץ בתחום רשות מקומית אחת", מספרים בעירייה. "כמרכיב מרכזי במטרופולין באר שבע, ישרת הפארק אוכלוסייה של כ־600 אלף תושבי הנגב בהווה, ויותר ממיליון איש בטווח הבינוני והארוך".
במסגרת הפארק מתוכננים להיבנות אגם מים בשטח של כ־80 דונם וסביבו אתרי בילוי, נופש ופנאי, אמפיתיאטרון המתאים לכעשרת אלפים צופים, מתחם של יותר מ־100 דונם ובו מגרשי ספורט מגוונים הפתוחים לציבור לצורכי ספורט, נופש ופנאי, ואתרים היסטוריים וארכיאולוגיים. "האומדן הכספי לפיתוח המלא של הפארק עומד על כ־350 מיליון שקל", מסרו בעירייה.
"עד כה הושקעו בפארק כ־60 מיליון שקל. עיקר ההשקעה, בסכום של כ־25 מיליון שקל, היתה בשיקום סביבת הנחל, שהיתה במשך שנים רבות אתר פסולת ואתר כרייה וחציבה. יתרת הסכום הושקעה הן בתכנון והן בפיתוח אתרי הפארק השונים. מקורות המימון לפרויקט הם משרדי הגנת הסביבה, השיכון והבינוי, התיירות ופיתוח הנגב והגליל. כן משתתפים במימון מינהל מקרקעי ישראל, עיריית באר שבע, רשות הניקוז שקמה־בשור והקרן קיימת לישראל בעזרת תורמיה מארה"ב ומקנדה".
דימונה: כ־20 ק"מ מקריית ההדרכה
דימונה רחוקה מבאר שבע כ־30 ק"מ, וגם בה נוקטת העירייה כמה צעדים לקראת הצמיחה הצפויה במספר התושבים. "אנחנו נמצאים בדיאלוג שוטף עם אגף הבינוי של משרד הביטחון על בנייה של שכונה שתיועד לאנשי כוחות הביטחון", מספרים בעיריית דימונה. "מדובר בשכונה של בתים צמודי קרקע המתוכננת להיבנות בצפון העיר בסמוך לפארק בן גוריון. לפי התוכניות, ייבנו במקום 100–350 צמודי קרקע, על שטחים שינועו בין 500 ל־800 מ"ר. מי שעתידה לבנות את השכונה הזו היא מינהלת המגורים של משרד הביטחון".
מלבד השכונה הזו, מתוכננות להיבנות עוד כ־400 יחידות דיור במקומות שונים בעיר, גם הן כחלק מתוכנית העירייה לקליטה מתוכננת של אנשי קריית ההדרכה. מדובר בתוכניות שכולן כבר מאושרות ונמצאות לפני שיווק של מינהל מקרקעי ישראל ומשרד השיכון, לבנייה פרטית או למכרזי קבלנים. במקביל נמצאת העירייה במשא ומתן עם עמידר לניצול דירות ריקות שבבעלותן בעיר למטרת השכרה לטובת אנשי קריית ההדרכה.
"2009 חשובה מאוד מבחינתנו", אומרים בעירייה, "אם יהיה ביקוש רב יותר מזה שאנו צופים, יש לנו עוד מקומות".
אופקים: כ־35 ק"מ מקריית ההדרכה
אופקים רחוקה כ־17 ק"מ מבאר שבע, ובעירייה שוקדים בתקופה האחרונה על תוכניות פיתוח לביצוע מיידי ועתידי. "בימים אלה החלה סלילת מסילת ברזל בין באר שבע לתל אביב דרך אופקים, והחלה בניית תחנת רכבת באופקים", מספר דובר העירייה. "נוסף על כך, הונחה אבן פינה לבניית מרכז ספורט ונופש, מעין וינגייט בדרום, שיכלול בריכת שחייה, מרכז לאימוני כושר בתחומים שונים, כיתות לימוד, מלונית, מגרשי טניס, כדורגל ועוד".
עוד תוכניות המקודמות על ידי העירייה הן פיתוח אזור תעשיה חדש בדרום העיר שיקלוט מפעלים חדשים, ותוכנית לבניית שכונה חדשה בת כ־1,260 יחידות דיור הנמצאת כבר היום בשלבי תכנון סופיים. מדובר בשכונה העתידה לכלול בעיקר בנייה עצמית ("בנה ביתך"). מהעירייה נמסר שאת השכונה תבנה חברת י.ח. דמרי ושבמסגרתה ישווקו לציבור הרחב מגרשים גדולים יחסית בני שני דונמים כל אחד.
במקביל מקודמות גם תוכניות להרחבת השכונה החדשה ל־5,000 יחידות דיור עד סוף 2020, זאת על סמך צפי התרבות האוכלוסייה בעיר עד 70 אלף נפש עד שנת 2020.
עוד תוכנית הנמצאת היום כבר בשלבי פיתוח היא תוכנית לפארק ירוק בשיתוף הקרן הקיימת לישראל. "עבודות הפיתוח לפארק אופקים כבר החלו בהשקעה כוללת של כ־25 מיליון שקל", אומרים בעירייה. במרכזו מתוכנן אגם מלאכותי ומתקני פנאי ונופש.
מרכז מסחרי בערד צילום: חיים הורנשטיין ערד: כ־40 ק"מ מקריית ההדרכה
ערד רחוקה מבאר שבע כ־40 ק"מ. העיר מתכוננת לקליטת האוכלוסייה החדשה בכמה דרכים המשתלבות גם עם צעדים שנוקטת העירייה לאחרונה כדי לחדש את מרכז העיר הישן.
"שתי שכונות מתוכננות בתחומי העיר ועתידות לקלוט משפחות חדשות", מספרים בעיריית ערד, "שכונה אחת בדרום העיר ועוד אחת במזרח. המלצנו לצבא שכדאי לעשות מהלך שיאפשר לאנשים לגור בשכירות במקום עוד לפני שיחליטו לעבור סופית. הרי אנשים לא קופצים לקנות מגרשים בערד. אם יהיו תנאים מיוחדים של שכירות, אנשים יוכלו להכיר ולהתרגל לעיר".
לפי התכנון, ייבנו רק צמודי קרקע על שטחים של חצי דונם. על השטח יוכלו להיבנות בתים של כ־200 מ"ר. "מדובר ב'שכונת רננים', שבה יהיו כ־200 מגרשים", מספר דובר העירייה. "כל משתכן יקבל קוטג' עם נוף לים המלח. בשכונה הזו כבר יש קוטג'ים בנויים ולידם המגרשים הנוספים. בצבא רצו בהתחלה לעשות שכונה סגורה ונפרדת מכל חלק קיים של העיר".
עוד שכונה שמתוכננת גם היא כמענה אפשרי למשרתי קריית ההדרכה נמצאת במתחם העיר שנקרא "הגבעות המזרחיות". "זו תהיה שכונה עם זיקה לתיירות", מציינים בעירייה. "המגרשים שם מתוכננים להיות גדולים הרבה יותר ממגרשים רגילים - בין חצי דונם ל־2.5 דונמים. הרעיון הוא שבשטח תתאפשר בנייה של עד שמונה צימרים מלבד הבית. זו שכונה שהיא קצת מבודדת מהעיר, במרכזה מתוכנן פארק גדול והיא עתידה לכלול כ־248 מגרשים בסך הכל".
נוסף על שכונות המגורים חושבים ליצור מתחם מגורים שבו יוכלו רווקים לגור בשכירות. יש תוכנית להפוך את מרכז הקליטה של העיר למבנה שיכיל כ־112 יחידות דיור שבהן יוכלו חיילים לשהות בשכירות מסובסדת דרך הצבא. בשיפוץ המבנה עתידים להשקיע כ־6 מיליון שקל שיכללו גם הקמה של פאב ומסעדה באותו המתחם.
במקביל, העירייה מתכננת גם לחדש את מרכז העיר והמרכז המסחרי. לפי התכנון, עתידה להיבנות מזרקה עם זרנוקי מים שבעזרתם ייערך ערב מופע אור־קולי של כ־40 דקות לתושבי העיר והמבקרים. המזרקה תשתרע על כ־5 דונמים, וההשקעה בבנייתה תסתכם בכ־5 מיליון שקל.
בנייתו של פרויקט זה עתידה להתחיל כבר בחודש זה וזמן הבנייה המשוער הוא כשמונה חודשים.
מועצה אזורית רמת הנגב: קריית ההדרכה תיבנה בתחומה
שטחה של המועצה האזורית רמת הנגב הוא כ־4.3 מיליון דונם, 22% משטח מדינת ישראל. זוהי המועצה האזורית הגדולה ביותר מבחינת שטח בישראל. קריית ההדרכה, שעומדת להיבנות בשטח המועצה, הביאה גם את היישובים שבתחומה להיערך לאוכלוסייה החדשה. "העברת הבסיסים לנגב", מספר שמוליק ריפמן, ראש המועצה, "עתידה להביא למקום כוח אדם באיכות גבוהה מהממוצע הקיים בתחומי הטכנולוגיה, למשל. הדבר אמור לגרום לשינוי בתשתיות ולשינוי כללי בנגב".
"אחד הדברים שכבר נעשים הוא תכנון קו הרכבת שעתיד להגיע לצומת הנגב, תוכנית שנמצאת היום בשלבי סיום. נוסף על כך, עתידה קריית ההדרכה לייצר פרנסה להרבה מאוד עסקים קטנים בכל מטרופולין באר שבע. המבחן האמיתי יהיה לראות כמה משפחות באמת יעתיקו את מקום מגוריהם לנגב. הצפי נכון להיום עומד על כ־3,000 משפחות".
ההכנה הנדל"נית של המועצה התחלקה בין היישובים השונים הנמצאים בתחומה. בסך הכל מתוכננים לצאת לשיווק כ־1,200 מגרשים במקומות השונים. כל המגרשים מתוכננים להיות בני כחצי דונם.
במדרשת בן גוריון, הנמצאת 15 דקות נסיעה מקריית ההדרכה, ישנם 100 מגרשים בפיתוח כבר היום ואליהם עתידים להצטרף עוד כ־200 מגרשים. בקיבוץ טללים, שש דקות נסיעה מקריית ההדרכה, הסתיים לאחרונה תכנונם של 100 מגרשים ובקרוב יחלו במקום עבודות העפר לקראת הפיתוח.
ביישוב הקהילתי אשלים, המרוחק 15 דקות נסיעה מקריית ההדרכה, נמצאים 300 מגרשים בשלבי תכנון מתקדמים כאשר 100 מהם כבר נמצאים בגמר תכנון מפורט.
ביישוב הקהילתי מרחב עם, 20 דקות מקריית ההדרכה, יש תכנון ל־150 מגרשים, ובימים אלו הסתיימו עבודות העפר ובקרוב יחלו עוד עבודות תשתית.
מלבד המגרשים הללו, ישנה עוד תוכנית להרחבות עתידיות ביישובים משאבי שדה, שדה בוקר ורביבים. מדובר בתוכנית שעדיין רחוקה מביצוע ומתוכננת לצאת לפועל רק בעוד כשש שנים מהיום.