$
מדינה של נדל"ניסטים

נקודת המבט הירוקה

בניגוד למקומות רבים אחרים בעולם, ממשלת ישראל אינה מעודדת הטמעת תקני בנייה ירוקה בבנייה המקומית בעזרת מערכת של תגמול

איתי להט 01:1506.08.09

נושא הבנייה הירוקה הוא סבוך ורב־פנים. האם בית שקירותיו נבנו באופן סטנדרטי אך נצבעו בצבעים שאינם מכילים רעלנים שייך לבנייה ירוקה? כן, אלא שמאחורי הצבע עדיין מסתתר אותו הקיר.

 

ונניח שקירות הבית נבנו לפי תקן ירוק במיוחד מחומרים ממוחזרים או ידידותיים לסביבה - האם

זה הופך את הבית שלכם לירוק? הכל תלוי בנקודת המבט. קירות הבית הם אולי ירוקים עכשיו, אבל האם הם ממוקמים באופן אופטימלי לאוורור והצללה פסיביים? יתרה מכך, האם הבית המדובר הוא zero energy building (בית שמייצר את האנרגיה של עצמו, או בקיצור ZEB)? ואם הוא ZEB, האם הוא מכסה באנרגיה שהוא מייצר לא רק את עלויות החשמל, אלא גם מאזן את פליטות ה־CO2 שנדרשו לשם בנייתו?

 

מטרתה של הבנייה הירוקה היא להשתמש במשאבים באופן יעיל יותר ולהפחית את ההשפעות המזיקות של הבנייה על הסביבה. מטרתו של ZEB, לעומת זאת, היא להפחית באופן ניכר או לחלוטין את צריכת האנרגיה ופליטת גזי החממה במהלך חייו של האלמנט הארכיטקטוני. הגישות אינן סותרות, ישנם בתים שהם גם ZEB וגם בעלי דירוג ירוק גבוהה, כדוגמת LEED Platinum.

 

דירוג LEED, אולי תקן הבנייה הירוק והפופולרי בעולם, פותח על ידי המועצה לבנייה ירוקה של ארה"ב (USGBC) וקובע סטנדרטים לבנייה שפוגעת בסביבה באופן מופחת.

 

בארץ יש גרסת LRRD מקומית בשם ת"י 5281 - התקן הישראלי לבנייה ירוקה. ת"י 5282 מדרגת בניינים לפי צריכת האנרגיה שלהם. בניגוד למקומות רבים אחרים בעולם, ממשלת ישראל אינה מעודדת את הטמעת התקנים האלה בבנייה המקומית בעזרת מערכת של תגמול. אולי יזכרו בזה פה אחרי שהים יכסה את תל אביב, כשחזונו של בן גוריון ליישב את הנגב יפרח.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x