עימותים בדירקטוריון קק"ל בנושא חילופי הקרקעות: "יושבי הראש יצרו מחטף"
כך טוען חבר דירקטוריון קרן קימת, אורי בנק, שדורש להסיר את ההחלטה בדבר עסקת החילופים עם המדינה מסדר היום של הדירקטוריון. בנק: לא התקבלו חוות דעת מקצועיות, לא נבחנו השלכות כלכליות ולא בוצעה הערכת שווי של הקרקעות שמציעה המדינה לקק"ל בתמורה
היום (ג') צפויים חברי דירקטוריון קרן הקימת לישראל להתכנס ולהחליט על עסקת חילופי הקרקעות עם המדינה. לקראת הישיבה נשמעים קולות נוספים של התנגדות למהלך, שלדברי גורמים שונים עתיד לגרום נזק בלתי הפיך למעמדה של הקק"ל.
"ההחלטה הגורלית, שמשמעותה העברת בעלות על
"לפי העסקה המתרקמת בין ממשלת ישראל ויושבי ראש קרן קימת, אפי שטנצלר ואברהם דובדבני, בתמורה לקרקעותיה במרכז הארץ, תקבל הקרן הקיימת אדמות בלתי מיושבות בנגב ואחוז קטן מערך הקרקע שלה במזומן. בשל הקשיים הכספיים בהם נמצאת קק"ל, מצליחים גורמי הממשלה לאנוס אותה לעסקה המפוקפקת", אמרו במטה.
החלטה קריטית - ב-2.5 ימי עבודה
שעות ספורות לפני ההצבעה, טרם החליטו חלק מחברי הדירקטוריון על אופן הצבעתם והם ממתינים לישיבה עצמה, שבה יוצג ההסכם שיתגבש.
נציג האיחוד הלאומי בדירקטוריון קק"ל, אורי בנק, שלח לפני הדיון מכתב חריף ליו"ר הדירקטוריון, אפי שטנצלר, וליו"ר העמית, אברהם דובדבני, בו הוא מבקש להסיר מסדר יומו של הדירקטוריון את ההסכם המדובר. את הבקשה מבסס בנק על חוות דעת משפטית, שקיבל מעו"ד יצחק בם, המתייחסת לחוקיות אישור טיוטת העקרונות. על פי המכתב, אם לא תוסר ההצעה מסדר היום, מאיים בנק שיפנה לבית המשפט בנידון.
"מתמצית חוות הדעת של עו"ד בם עולה, כי ההחלטה בדבר אישור טיוטת עקרונות ההסכם בין המדינה לקק"ל מעוררת שאלות קשות בדבר סתירות מהותיות בין פרטי ההסכם לבין מחויבות הדירקטוריון לפעול בהתאם לתזכיר החברה ולטובת הגשמת מטרתה", נכתב במכתבו של בנק. "שאלות קשות אלה מצריכות בירור משפטי מעמיק ואין ודאות כלל, כי בסמכות דירקטוריון קק"ל לקבל החלטה שכזו".
"גם אם נניח שאכן בסמכותו של הדירקטוריון לקבל החלטה", ממשיך וטוען בנק, "הרי שהיא צריכה להתקבל מתוך שיקול זהיר ולאחר בחינת מלוא המידע הרלוונטי, הכולל: חוות דעת מקצועיות לגבי ההשלכות הכלכליות של המהלך, שמאות מדויקת של ערך הקרקעות המוצעות להחלפה ובחינת חלופות העומדות בפני החברה.
"כידוע לכם, אף אחד מחוות הדעת הנ"ל, או בחינת חלופות, לא הוצגו עד כה לדירקטוריון. קיים חשש, כי החלטה חפוזה של הדירקטוריון, שלא נסמכת על בחינה מעמיקה, עלולה להתגלות כבלתי כשרה במקרה הטוב, או כמקימה חבות נזיקית של דירקטורים במקרה הפחות טוב".
עוד הוסיף וכתב בנק במכתבו לשטנצלר ודובדבני: "יצרתם מצב בו הסכם מהותי, שאין חולק כי ישפיע בצורה מכרעת על עתידה של קק"ל, יוצג לראשונה לדירקטוריון 2.5 ימי עבודה בלבד לפני שאתם מבקשים לקבל עליו אישור. מצב זה הוא בלתי סביר בעליל ואף דירקטוריון חברה שמכבד את עצמו לא היה מקבל הכרעה כה כבדה בתנאי ה'מחטף' שיצרתם.
"גורמים 'שלישיים' ידללו את הקרקעות היהודיות"
אחד המתלבטים הנוספים הוא חבר הדירקטוריון פרופ' אלון טל. "אני בהתלבטות. זה נכון שקרקעות תהיינה בבעלות ציבורית. מעבר קרקעות מבעלות ציבורית לבעלות פרטית תוביל למאבקים לשינוי תוכניות מתאר ארציות ששומרות על שטחים פתוחים.
"נקודה נוספת היא, כי יש טענה של אנשי ימין, שמעבר לבעלות פרטית מעלה את החשש של מכירת הקרקעות לגורמים 'שלישיים', שיכולים לדלל את הקרקעות היהודיות - אולם ברגע שהקרקעות נשארות בבעלות ציבורית ורק מחכירים אותם, זה מייתר את הדיון.
"כמו כן, ברגע שהקרקעות הן בבעלות פרטית, מס השבח הולך למדינה ולא לקופת קק"ל, שדואגת לצרכים חקלאיים ולייעור. הסיבה שאני בהתלבטות היא בגלל הקרקעות החלופיות שרוצים לתת לקק"ל, כדי לחזק את הנגב".
איתן בן דויד, מזכ"ל תנועת המושבים וחבר דירטוקיון קק"ל, אמר בנושא כי "יש להצטער על כך שמדיניות לאומית נקבעת על פי דמגוגיה של גורמים פופוליסטים שמנהלים מאבק ארוך שנים נגד זכויותיהם של חברי ההתיישבות הכפרית וכן של פקידים המחזיקים בדעות אלו. המגזר החקלאי יושב על שטחים נרחבים מאדמות המנהל והוא נשכח כאן לחלוטין. על הממשלה להתעשת ולתקן את העיוות החמור מתוך ראייה כי המרחב הכפרי, שימורו וביסוסו הנם בגדר אינטרס לאומי עבור כלל אזרחי המדינה".
הנוער ירשרש בקופה הכחולה
לקראת הישיבה המתוכננת להתחיל בשעות הצהריים מתכננים במטה המאבק לנקוט גם בהתנגדות פעילה, כשעשרות חברי ובוגרי תנועות הנוער העובד והלומד, המחנות העולים ודרור ישראל, עתידים להפגין אל מול חברי הדירקטוריון שיגיעו לישיבה. "חברי התנועות יצטיידו בקופסאות פח מרשרשות, המזכירות את הקופסא הכחולה של קרן קימת" ויקראו לחברי הדירקטוריון לדחות את ההצעה ולדבוק בעקרונות ההיסטוריים של קרן קימת לישראל", סיפרו במטה.
"במאה דקות עומדים להחריב מאה שנים של ציונות, הפרטת קרקעות ישראל והעברתן לידים פרטיות היא מעשה מגונה" אומר גיל פלוטקין, מתנועת דרור ישראל. "איש אינו יודע לאן האדמות הללו יתגלגלו, לבעלי הון שימקסמו רווחים או אולי למשפחות פשע ולגורמים עוינים לישראל. בכוחם של חברי דירקטוריון קרן קיימת לעצור את המכירה הגדולה וההרסנית של אדמות מדינת ישראל. ניתנה להם הזכות שלא לבגוד בעקרונות קרן קימת, שהוקמה על ידי אבות הציונות", דברי פלוטקין.
במקביל, יצא היום נגד ההסכם המתגבש גם חבר הכנסת עתניאל שנלר מקדימה. שנלר קורא לחברי הדירקטוריון של קרן קימת לדחות על הסף את ההסכם המתגבש בינם לבין המדינה, אשר לדבריו פוגע במטרות היסוד כפי שנקבעו ב-1901 בקונגרס הציוני החמישי. "ההסכם המתגבש שומט את הקרקע מתחת רגלי הקק"ל והמוסדות הציוניים הפועלים בשם העם היהודי ולמענו" אומר שנלר, "על פי ההסכם המדינה תשווק את הקרקעות לכל המרבה במחיר. תמורת קרקעות אלה תקבל קק"ל שטח חלופי באזורים שאינם ברי פיתוח. חברי הדירקטוריון שולחים את קק"ל למדבר ומועלים בתפקידם כנאמני אדמות העם היהודי".