כפר קאסם מקדמת תוכנית להתחדשות אזור התעסוקה והסדרת הבנייה הלא חוקית
כפר קאסם מקדמת תוכנית להתחדשות אזור התעסוקה והסדרת הבנייה הלא חוקית
התוכנית מבקשת להסדיר היקף גדול מאד של בנייה ללא היתרים ולייצר כמות גדולה של יח"ד ושטחי תעסוקה. ארגוני ימין: "התוכנית מפרה לחלוטין את האיזון הכלכלי במרחב ראש העין, פתח תקווה וכפר סבא". עיריית כפר קאסם: "טיעון חסר בסיס ומגמתי"
עיריית כפר קאסם מקדמת תוכנית לתכנון מחדש של אזור המלאכה והתעשייה הישן במרכז הישוב. מדובר בשטח בהיקף של כ-3,000 דונם, שזה בערך שליש משטחי הישוב כולו. התוכנית מבקשת להסדיר היקף גדול מאד של בנייה ללא היתרים ולייצר כמות גדולה של יח"ד ושטחי תעסוקה. התוכנית נמצאת בשלב הבדיקה לפני הכרזה כמתחם מועדף לדיור, כלומר העברה לקידום מזורז ע"י הותמ"ל (הוועדה למתחמים מועדפים לדיור), וזה לא מפתיע שתנועת רגבים, שהוקמה ע"י בצלאל סמוטריץ', התעוררה ומבקשת, בגלוי, לסכל אותה.
לכלכליסט נודע שבהכנת התוכנית היו מעורבים ארז קמיניץ, כשהיה המשנה ליועץ המשפטי לממשלה לענייני המשפט האזרחי, כרמית יוליס, שהחליפה אותו, מנהל התכנון ומשרד הבינוי והשיכון. כדי שהותמ"ל תוכל לדון בתוכנית צריכה ועדת השרים לקבל את המלצת מנהל התכנון ואישור היועצת המשפטית לממשלה למתווה האכיפה.
לפי נתוני הלמ"ס (הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה) בכפר קאסם מתגוררים 27,458 תושבים. מבחינה סוציו אקונומית מדורגת כפר קאסם במקום 4 מתוך 10. בכפר קאסם יש שני אזורי תעשייה: אזור התעשייה נוף הארץ, שנמצא בתוך העיר-אליו מתייחסת התוכנית, ואזור התעשייה לב הארץ, מדרום לכביש 5, בסמוך למחלף קסם. מה שמאפיין את אזור התעשייה נוף הארץ הוא שהבעלות על הקרקע נחלקת בין רבים, ושחלק גדול מהבנייה בו, אינה חוקית.
הפרוגרמה לתוכנית, עליה חתום משרד האדריכלים מושלי אלדר, מציעה כאמור פינוי של כל אזור התעסוקה, הקצאת שטח בצפון העיר לטובת שטח טבעי, בניית 5,000 יח"ד ובניית עוד 900,000 מ"ר של שטחי תעסוקה ומסחר. לצד הבנייה מתוכנן פינוי שטח בהיקף של כ 1,000 דונם, לטובת "שטח שמור משולב", כלומר, שטח פתוח.
לתוכנית מתנגד ליאור מתן, מנהל "ארץ" (אדריכלים מתכננים ציונות), הפועלת בחסות תנועת רגבים, שהוקמה לשם "שמירה על אדמות העם היהודי ועל אוצרות הטבע והנוף של ארץ ישראל ולמניעת השתלטותם של גורמים זרים על משאבים אלו". לדבריו של מתן, "עברייני בניה הקימו מבני תעשייה תוך פגיעה בטבע, סיכון נוסעי הכבישים ופגיעה כלכלית אזורית, והרשויות שתקו. כעת כדי לא להתמודד עם הארוע המטורף הזה לפי החוק, משתמשים בטריק ה"תמ"ל", ועדה שנועדה במקור לקדם שוויון תכנוני, אך משמשת ככלי דרקוני להלבנה סיטונאית של בניה תוך דריסת כל תקן ודין".
לדברי מתן: "התוכנית מפרה לחלוטין את האיזון הכלכלי במרחב ראש העין, פתח תקווה וכפר סבא. לדוגמא, כבר היום מעבר לכביש בראש העין הסמוכה, יזמים שומרי חוק שבנו מבני תעסוקה חדישים ותקניים מתקשים לאכלסם, ונמנעים מלממש זכויות בנייה נוספות עקב הסטת הביקושים לבניה הלא חוקית בכפר קאסם".
מעיריית כפר קאסם נמסר: "עירית כפר קאסם היא מודל למשילות הלכה למעשה - במהלך השנים נעשו מהלכי אכיפה והסדרה, כולל הריסה עצמית, שעולה לא רק על מהלכים של רשויות אחרות, יהודיות וערביות כאחד, אלא גם על היקפי האכיפה של רשויות החוק. מעבר לכך, מודל התכנון המוצע בנוף הארץ הוא מודל חדשני וייחודי, שכולל הריסה עצמית נרחבת לטובת תכנון חדש, לרבות מודל של החלפה והפרשות שטחים נרחבות, על מנת לעמוד בפינוי השטחים.".
הם הוסיפו כי "הטיעון לפיו יש בתוכנית המקודמת הפרה של האיזון הכלכלי באזור ראש העין הוא טיעון חסר בסיס ומגמתי. ראש העין בעצמה הקימה בעבר אזור תעשייה ענק בתוך גבולות כפר קאסם בשם “פארק אפק”, ולא הסכימה לחלוקת הארנונה, על אף שהאזור כולו צמוד לבתי התושבים בכפר קאסם ומרוחק קילומטרים מראש העין. יודגש כי אחוז ניכר מהעסקים בנוף הארץ הינם בבעלות משותפת על ערבים ויהודים".