פרשנותסלחנות רשם הקבלנים מובילה לעוד תאונות
פרשנות
סלחנות רשם הקבלנים מובילה לעוד תאונות
המדינה מאפשרת לקבלנים שרישיונם הושהה להמשיך לעבוד, והתוצאה לא מאחרת להגיע: באתרים של וליד גרייב ומגדלי המרכז כבר קרו שלוש תאונות בתקופת ההשהיה
רשם הקבלנים במשרד השיכון והבינוי מאפשר לקבלנים שרישיונם הושהה להמשיך לעבוד, ותאונות העבודה לא מאחרות להגיע, כך עולה מבדיקת “כלכליסט”.
הרשם נוקט מדיניות סלחנית שמאפשרת לחברות קבלניות להמשיך לעבוד באתרים הקיימים למרות סנקציית ההשעיה, וזאת כדי לא לפגוע במזמיני העבודה ולאפשר לחברות לסיים את העבודות שהתחילו בהן. אלא שהמדיניות בעייתית שכן מדובר לעתים בקבלנים שצברו עשרות צווי בטיחות, וניתנת להם האפשרות להמשיך לעבוד בלי לנקוט צעדים לשיפור הבטיחות. כעת נודע כי שתי חברות שרישיונן הותלה אחראיות כבר לשלוש תאונות נוספות.
החברות שרישיונן הותלה הן מעטות, שבע בסך הכל, ובכל זאת הפיקוח עליהן לקוי. התליה היא השהיית רישיון הקבלן בפועל לתקופה מוגדרת מראש, בדרך כלל שלוש שנים שבהן לקבלן אסור לעבוד. ב־2019 רק לחברה אחת הותלה הרישיון בפועל; ב־2020 היו שלוש התליות; וב־2021 שלוש נוספות. אלא שכל החברות הללו המשיכו לעבוד באתרים אחרים שלהן ללא הפרעה, באישור המדינה, ובלי דרישה לשיפור הבטיחות.
אחת מהחברות הללו היא וליד גרייב, שרישיונה הותלה בתחילת פברואר בעקבות ליקויי בטיחות באתריה, אך הרשם התיר לה להמשיך ולעבוד בכל 18 האתרים הפעילים שלה, שבהם התרחשו שתי תאונות: באתר בפרדס חנה בחודש מרץ ובאתר בגני תקווה לפני שבועיים. באתר בפרדס חנה נשברה ידו של אח של פועל שנהרג מספר שבועות קודם באותו אתר, ובגני תקווה קרס מנוף על בית ספר תגלית. בתאונה זו לא היו פגיעות גוף והיא מעולם לא דווחה למנהל הבטיחות, למרות חובת דיווח. מנהל הבטיחות סגר את האתר למספר ימים בשל ליקויי בטיחות רבים, ואת תאונת המנוף הוא עדיין חוקר.
במקרה אחר הרשם התלה במאי 2021 את רישיונה של חברת מגדלי המרכז בגלל עשרות צווי בטיחות, אך היא המשיכה לעבוד כרגיל על דעת עצמה. ארבעה חודשים אחר כך, בספטמבר 2021, נהרג פועל באתר של החברה בקריית אונו. בהמשך החליט הרשם לאפשר לה להחריג את כל אתריה ולהמשיך כרגיל.
החלטה תמוהה נוספת של הרשם התקבלה בנוגע לחברת מחאמיד תופיק. באוגוסט 2019, בשל צווי בטיחות רבים, הותלה רישיונה על תנאי, ומאז המשיכה החברה לצבור 37 צווים ב־2021-2020. ב־4 במאי השנה החליט הרשם לא להתלות בפועל את רישיונה, רק להאריך את ההתליה על תנאי לשלוש שנים נוספות.
תגובות: חזי שורצמן, ראש מנהל הבטיחות בזרוע העבודה: "אנו מצפים לשיתוף פעולה מלא עם רגולטורים נוספים כדי להגביר את ההרתעה".
ראובן בן שמעון, מייסד הפורום למניעת תאונות עבודה: "נוכח הממצאים החריגים בכוונתנו לפנות בימים הקרובים לשר הבינוי והשיכון זאב אלקין ולדרוש שיעשה סדר במשרדו ויזמין את רשם הקבלנים לבירור טרם פנייה למבקר המדינה".
מהדס תגרי, מנהלת הקבוצה למאבק בתאונות בניין ותעשייה, נמסר: “התנהלות רשם הקבלנים מבטאת העדפה מקוממת לאינטרסים מסחריים עסקיים על פני זכותם העליונה של העובדים לשוב לביתם בשלום, מאתרגת את החברות הקבלניות הרשלניות, ומתירה בעצימת עין את התמשכותו ההפקרות הבטיחותית”.
ממועצת גני תקווה נמסר: "המועצה ממתינה לדו”ח ותחקיר האירוע של חברת המנופים שפעלה באתר. לאור המקרה ומתוך רצון לשמור על בטיחות התושבים, הוחמרו נוהלי הבטיחות מול הקבלנים שפועלים ביישוב".
ממשרד השיכון והבינוי נמסר בתגובה: "רשם הקבלנים פועל על פי מידע שמועבר אליו ממנהל הבטיחות במסגרת מתווה עליו הוסכם בין שני המשרדים. בעניין חברת וליד גרייב, כאשר רישיונו של קבלן מותלה בפועל, ניתנת לו האפשרות להמשיך בפרויקטים שבביצוע במטרה למנוע נזק לצדדים שלישיים".
מהקבלן וליד גרייב נמסר: “מישהו במשרדי הממשלה סימן את החברה והציב לו למטרה לפגוע בפעילותה”.
ממגדלי המרכז ומחאמיד תופיק לא נמסרו תגובות.