בלעדיהצעה לשמור על בית רומנו: זכויות המגורים יעברו דירה
בלעדי
הצעה לשמור על בית רומנו: זכויות המגורים יעברו דירה
וויי־בוקס, שרכשה את בית רומנו בדרום ת”א, יוזמת פתרון למגבלת השימור שמקדמת העירייה, ולפיו זכויות המגורים יעברו לפרויקט גת רימון שהחברה מקימה בסמוך: “זה יעשה טוב לכולם”
חברת וויי־בוקס (YBOX) יוזמת פתרון יצירתי למגבלת השימור של בית רומנו בתל אביב: להעביר את זכויות המגורים לפרויקט אחר שהיא מקימה בסמוך, ברחוב גת רימון, כך נודע ל”כלכליסט”. החברה זכתה בשבוע שעבר במכרז על בית רומנו בתל אביב, ותשלם למוכרים, נכסים ובניין (73%) ועוד חמישה פרטיים, 370 מיליון שקל. אלא שמאז היוודע דבר מכירת הבניין, ועדת השימור של עיריית תל אביב מקדמת הליך שלא יאפשר את הסבתו למגורים. ווייבוקס, שבעל השליטה בה הוא יעקב גורסד, כבר הביאה זאת בחשבון, ובכוונתה להציע לעירייה לנייד את הזכויות למגורים לפרויקט גת רימון, וכך לשמר את אופיו הייחודי של בית רומנו. עוד נודע כי מי שיתכנן את התוספת שווייבוקס תבנה מעל בית רומנו הוא האדריכל רון ארד.
ועדת השימור של עיריית תל אביב פועלת בניסיון למצוא פתרון תכנוני/משפטי שיבטיח את שימור אופיו של מבנה בית רומנו, כלומר למנוע מצב שבו מגורי יוקרה יחליפו את בתי המלאכה והאמנות ואת עסקי הבילוי שקיימים במקום. יוסי תורג’מן, מנכ”ל וויי־בוקס, סיפר ל”כלכליסט” כי הוא למד היטב את פרוטוקול ישיבת ועדת השימור, והחברה כבר הביאה בחשבון את נושא השימור: “יש לזכור שבית רומנו ממש סמוך לפרויקט גת רימון. אמנם התב”ע מדברת על מגורים במקום, אבל העירייה מעדיפה שיהיו שם משרדים כדי להמשיך את הווייב של המקום ולשמור על הקטע הצעיר והתוסס של המקום. בחזון שלי אנחנו נעביר את המגורים מבית רומנו לגת רימון, ואת המשרדים מגת רימון לבית רומנו. אני מאמין שבעירייה יאהבו את זה. זה יעשה טוב לכולם”.
חברת וויי־בוקס הנפיקה השבוע אג”ח בסכום של כ־100 מיליון שקל. על פי מצגת שהתפרסמה בחודש שעבר כחלק מקידום הנפקת האג”ח, ההון העצמי של ווייבוקס עומד על כ־300 מיליון שקל, והצפי לעוד חמש שנים הוא להגיע ל־800 מליון שקל. האופטימיות מבוססת על "התקדמות התב”עות בפרויקטים הגדולים של החברה, השינויים שחלו בענף הנדל”ן בשנה האחרונה, עסקאות שנעשו בקרבת מקום לפרויקטים של החברה ועסקה שהחברה חתמה לאחרונה עם רשת פתאל מלונאות".
הפרויקטים הגדולים של החברה הם "הבית הסקוטי", פרויקט מגורים ומלונאות ברחוב יפת, ביפו, שנרכש בכ־33 מיליון שקל והיקף ההשקעה בו נאמד ב־39 מיליון שקל; מגדל מגורים ומשרדים במתחם חסן עראפה (יצחק שדה), עסקת קומבינציה, שההשקעה בה נאמדת ב־63 מיליון שקל; פרויקט גת רימון, המשלב תעסוקה, מלונאות ומגורים, שנרכש ב־2017 תמורת 142 מיליון שקל, והיקף ההשקעה בו הוא 234 מיליון שקל.
החברה גם אחראית לפרויקטי התחדשות עירונית בתל אביב. בשכונת יד אליהו, בדרום־מזרח תל אביב, בהיקפים לא גדולים, ברחוב טור מלכא החברה מקימה בניין עם 38 דירות ופרויקט נוסף בן 54 דירות, ברחוב גליפולי 43 דירות, ברחוב יד לבנים 46 דירות, וברחוב המערכה 46 דירות.
לדברי תורג'מן, הבחירה בדרום תל אביב אינה מקרית: "אנחנו אוהבים להיכנס לאזור שאנחנו יכולים להשפיע, לשנות משהו, ובעקבות זה להביא ערך לדירות. הקמת רביעיית פלורנטין, לפני 15 שנה, היתה כרוכה באומץ, אבל זו גם ראייה למרחקים ארוכים. אחרי זה באו עוד הרבה פרויקטים. פרויקט Ice Tel Aviv ברחוב קומפורט נמכר ב־45 אלף שקל למ"ר וכבר מאוכלס. אנחנו מאמינים שבאזור הזה יש יותר פוטנציאל מאשר בשדה דב. אבל זה קשור לכך שהשותפים שלי צרפתים. החלוקה הזאת של צפון ודרום בתל אביב לא רלוונטית להם. עובדה ש־40% מהפרויקטים שלנו הם תושבי חוץ. מה שחשוב להם זה הקרבה למרכז העיר ולים".
על איכות התכנון הוא אמר: “חשוב לנו מה הערך הנוסף שאנחנו מביאים לפרויקט, גם ברמה העיצובית וגם ברמה התכנונית מרקמית. בחירת האדריכל היא אחד הנושאים שהכי מעסיקים אותי. זה מה שעושה את החשק לקום בבוקר ולעשות את הפרויקט". את רביעיית פלורנטין, Ice Tel Aviv והפרויקט בחרש והאומן תכנן אילן פיבקו, ואת הפרויקטים בגת רימון ובחסן ערפה — משה צור.
הבשורה המעניינת היא הבחירה באדריכל הבריטי־ישראלי רון ארד לשיקום ושדרוג בית רומנו. על כך אמר תורג'מן: "הקשר בינינו התחיל כשקניתי ממנו פסל לפרויקט לייט האוס בבת ים. מאוד נקשרנו. אחרי הצהריים דיברתי איתו בזום על בית רומנו. הוא מאוד התלהב. אני מאוד מאמין בשילוב הזה של מישהו שבא מתחום האמנות, הפיסול ותכנון בניין. פרויקט ToHA שהוא עשה לחברת גב־ים מדהים בעיניי".
לפני כשבוע דיווחה ווייבוקס על מו”מ לרכישת 4.3 דונם בדרום תל אביב ב־140 מיליון שקל, ובחודש שעבר היא ערכה הסכם עם רשת פתאל, שתשלם כ־93.6 מיליון שקל ותהיה שותפה להקמה וניהול של מלון בפרויקט גת רימון.