סגור
פארקטק פתח תקווה זירת הנדלן
פתח תקווה. אמות מידה סובייקטיביות (צילום: דוברות עיריית פתח תקוה)

דוח המבקר
91% מהרשויות והתאגידים העירוניים פרסמו מכרזים ללא נוהל מסודר

מבקר המדינה מצא ליקויים רבים בהתנהלות העיריות בפתח תקווה, קריית ביאליק ויבנה. בקריית ביאליק ויבנה לא נעשה רישום המפרט אילו הזמנות עבודה הוצאו מכוח מכרזי המסגרת, ובפתח תקווה החליטו על זהות הזוכים בהסתמך על אמות מידה סובייקטיביות

בשנת 2022 פעלו בישראל כ-627 תאגידים עירוניים שפעלו בהיקף של 17 מיליארד שקל בשנה אולם 91% מהרשויות והתאגידים העירוניים שפרסמו מכרזי מסגרת עשו זאת ללא נהלים שמסדירים את הליכי הפרסום והניהול של המכרז. כך קובע דו"ח מבקר המדינה שמתפרסם היום.
על פי פקודת העיריות, עירייה מחויבת להתקשר בחוזה עם ספקים רק על פי מכרז פומבי, המגדיר הליך מסודר ושקוף של התקשרות עם ספקים. כך בענייני הזמנת סחורות, שרותים ועבודה.
מבקר המדינה בחן את ההתנהלות של הערים פתח תקווה, קריית ביאליק ויבנה ומצא ליקויים רבים. כך למשל, בקריית ביאליק ויבנה לא נעשה רישום המפרט איזה הזמנות עבודה הוצאו מכוח מכרזי המסגרת; החברה לפיתוח פתח תקווה החליטה על זהות הזוכים במכרזים בהסתמך על אמות מידה סובייקטיביות; ובעלי תפקידים ברשויות הנדונות החליטו באופן בלעדי מי מבין הזוכים במכרז המסגרת יבצע הזמנת עבודה מסוימת, ללא מעורבות של ועדת המכרזים או ועדה מקצועית אחרת.
הדו"ח נוקט בלשון חריפה ומזכיר שאף שחלפו כ-20 שנה מהמועד שבו אמורות היו להיות מותקנות תקנות הנוגעות להחלת הוראות לקיום מכרזים בתאגידים העירוניים, ולמרות פסיקת בית המשפט העליון ולמרות דוחות של משרד מבקר המדינה בנושא, משרד הפנים טרם התקין תקנות או קבע כללים מסוימים לקיום מכרזים בתאגידים העירוניים.