תוכנית הפטריארכיה היוונית בירושלים לנדל"ן מניב בדרך חברון
תוכנית הפטריארכיה היוונית בירושלים לנדל"ן מניב בדרך חברון
הוועדה המחוזית ירושלים אמורה לדון מחר בתוכנית שינוי יעד משטח ציבורי ופרטי פתוח למתחם מגורים, מלונאות, מסחר ותעסוקה על שטח של 140 דונם בחלק הדרומי של דרך חברון. בשל המיקום הייחודי של המתחם הוא אמור לענות על חוויה "אורבנית וצליינית" שלא קיימת כעת בירושלים
הוועדה המחוזית ירושלים אמורה לדון בישיבתה מחר (ב') בתוכנית ענק שיזמה הפטריארכיה היוונית האורתודוקסית, בשיתוף חברת דיאני הולדינגס לימיטד (Dyani Holdings Ltd), לבניית מתחם מגורים, מלונאות, מסחר ותעסוקה בשטח של 140 דונם לאורך החלק הדרומי של דרך חברון. אם לדייק, המתחם מצוי דרומית לאזור התעשייה תלפיות, מערבית לשכונות גבעת המטוס ובית צפפא ומזרחית לקיבוץ רמת רחל, שכונת ארנונה תלפיות, מועצה מקומית מטה יהודה ושכונת הר חומה. התוכנית מבקשת לשנות את יעד הקרקע משטח ציבורי ופרטי פתוח למתחם נופי מיוחד הכולל שטחי תעסוקה, מסחר ומגורים.
התוכנית, שעליה חתום אדר' יגאל לוי, מציעה הקמת מבני מלון בגובה 16 קומות ובהם 1,300 חדרי אירוח, ומגדלי מגורים בגובה של עד 30 קומות ובהם 3,500 יחידות דיור (יח"ד). לאורך ציר דרך חברון, ההופכת מכביש או דרך לרחוב עירוני, שיעבור בו הקו הכחול של הרכבת הקלה, מוצעת חזית מסחרית.
בתחום התוכנית אתרי עתיקות רבים, שחקירתם העתידית עשויה להשפיע על התכנון המפורט. הכוונה היא לתוואי משוער של אמת המים העליונה בחלק הצפון מזרחי של "גבעת המטוס", באזור שבין קבר הנזיר לבין מתחם טבליה - שם חשופים שרידים רבים החצובים בסלע.
הנספח הכלכלי של התוכנית המקודמת, שהוכן ע"י היועץ רן חקלאי, קובע כי "אין כיום בתי מלון שמציעים חוויה אורבנית וצליינית - סמיכות המתחם לרובע תלפיות המתחדש, ומציאותו על הציר המחבר בין כנסיית המולד בבית לחם לכנסיית הקבר בעיר העתיקה, מעניקים לו יתרון ייחודי. היקף השטח הבנוי למלונאות המוצע במתחם מאפשר היצע של מגוון בתי מלון ופתרונות הארחה. ביניהם, בית מלון שפונה לאוכלוסייה הצליינית". עוד קובע היועץ כי "היצע שטחי המסחר גבוה מהביקוש הנאמד באזור התכנון מתוקף שיקולים של תכנון פיזי המבכר את יצירתן של חזיתות רחוב פעילות בקרבת התחנות של הרק"ל. יחד עם זאת, מוצע לשקול את הגדרתם של חלק מהשטחים הנ"ל בייעוד כפול לתעסוקה ומסחר".
בשנים האחרונות קודמו באזור דרך חברון, שהיה עד לא מזמן הקצה הדרומי של העיר, לא מעט תוכניות. כך אזור התעשייה תלפיות, שאמור עד 2040 להפוך מאזור מוזנח של תעשייה, מלאכה ומסחר ל"רובע תלפיות". באוגוסט 2022 זכתה חברת אזורים, יחד עם שותפה, במכרז של רמ"י להקמת 434 יח"ד במתחם אמת המים, מערבית לקיבוץ רמת רחל. צפונית למתחם זה נבנית שכונת סביוני ארנונה, ממול המתחם, בצד השני של דרך חברון, מתוכנן פרויקט "שער דרום". בחודש נובמבר 2022 אישרה הוועדה המקומית ירושלים את קידומה של תוכנית התחדשות עירונית בשטח של 16 דונם, הממוקמת בין הרחובות דרך חברון, דרך משה ברעם ודרך בית לחם. במקום 3 בניינים מרובי כניסות בני 4 קומות, ו-4 בניינים בגובה 3 קומות, בני כניסה אחת, יבנו 5 מגדלי מגורים בגובה 42 קומות ובהם 1,235 יח"ד ועוד מגדל בגובה 10 קומות. בקומות הקרקע של המבנים החדשים מתוכננים שטחי תעסוקה, מסחר וציבור.
לא מדובר במיזם נדל"ני ראשון של הפטריארכיה היוונית. בראשית שנות ה־50 של המאה הקודמת חכרה קק"ל מהכנסייה היוונית האורתודוקסית 520 בשכונות רחביה, טלביה וניות. ב־2016 מכרה הכנסייה את הבעלות על הקרקעות ליזמים פרטיים, שהתאגדו תחת חברה בשם "ניות קוממיות". לאחרונה נודע כי איש הנדל"ן האמריקאי-יהודי גרי ברנט, ירכוש בתמורה ל-750 מיליון שקל את השטח המדובר.