מסתמן: חוק התכנון יוגמש כדי לאפשר בניית שכונות למפוני העוטף
מסתמן: חוק התכנון יוגמש כדי לאפשר בניית שכונות למפוני העוטף
ועדת הפנים דנה בהגמשת החוק כדי לקדם פתרונות מהירים למפוני עוטף עזה. השאיפה היא להקים שכונות עם מבני קבע במקום להציב קראווילות ליד ישובים קיימים. מנכ"ל מנהל התכנון: "שכונות הקראווילות של שנות ה-90 הפכו לאזורים בעייתיים". יועמ"ש תקומה: "צריכים הקלות שהחקיקה הקיימת לא נותנת להם מענה"
ועדת הפנים והסביבה של הכנסת דנה הבוקר (ד') בשינויים הנדרשים בחוק התכנון והבנייה לצורך הבנייה מחדש של ישובי עוטף עזה. הכוונה היא לתיקון מס' 149 והוראת שעה - חרבות ברזל, שנדונה עד כה במועצה הארצית לתכנון ולבנייה ובוועדת השרים לענייני חקיקה.
הכוונה היא להסמיך את שר הפנים לתת צו עבור הקמת מבנים זמניים בפטור מתוכנית והיתר. זאת, כדי שניתן יהיה להקים במהירות מתחמי בנייה למגורים, כמו גם מבני ציבור, ובכלל זה מוסדות חינוך, מרפאות ומוסדות דת, עבור המפונים מעוטף עזה. הכוונה היא לבנייה הן ביישובים עצמם שנפגעו והן ביישובים מארחים.
יו"ר הוועדה, חבר הכנסת יעקב אשר: "הוועדה מחויבת לחלוטין לעשות הכל כדי להסיר את כל החסמים המעכבים בדרך לשיקום יישובי חבל התקומה, הבאנו את החוק הזה בהליך מאוד מהיר, לא חיכינו ונעבוד שעות נוספות כדי להביא אותו בהקדם לאישור סופי במליאת הכנסת".
תא"ל במיל' משה אדרי, ראש מינהלת תקומה - שדיבר הבוקר גם בוועדה לביקורת המדינה - הבהיר בישיבה כי "לא נוכל לעבוד עם הכלים, החוקים והתקנות הקיימים. לא נעמוד בזמנים. אנו מצפים למסלולים מהירים. אנו עובדים במקביל ולא מחליפים משרדי ממשלה. יחד עם זאת, אם לא נקבל מסלולים ירוקים מהחשב הכללי, ונצטרך לעבוד עם אותם כללים, לא נצליח".
עקב המורכבות הרבה הנובעת ממצבם של היישובים שפונו, שאינו זהה, והקהילות שנפגעו, מגבשת מינהלת תקומה פתרונות מותאמים, רב-שלביים. במילים אחרות, השאיפה היא לבנות שכונות חדשות, הרחבות, ליד ישובים קיימים ולא פתרונות זמניים. בין הפתרונות שמסתמנים כעת, המשקפים שלב ביניים ראשוני: תושבי קיבוץ חולית ישהו ברביבים, תושבי קיבוץ ניר עוז ישהו בכרמי גת, תושבי נתיב העשרה - במלון, תושבי קיבוץ כיסופים - במלון, תושבי קיבוץ כפר עזה - בשפיים, תושבי קיבוץ כרם שלום - באשלים, תושבי קיבוץ רעים - בתל אביב, תושבי ניר יצחק - באזור כפרי, תושבי קיבוץ מגן - במלון, תושבי קיבוץ סופה - ב"חלופה כפרית או עירונית", תושבי עין השלושה - במלון קדמא, תושבי קיבוץ נחל עוז - בכרמים וכפרי נוער, ותושבי קיבוץ בארי - במלון בירושלים, או ב"מענה כפרי". לא היתה הרחבה לגבי פתרונות ליישובים אחרים שפונו.
מטרת הדיון בוועדת הפנים היום היא להגדיר את התיקון שיסמיך את שר הפנים לתת צו עבור הקמת מבנים זמניים בפטור מתוכנית והיתר, בכפוף לחוות דעת ממתכנן המחוז. זאת כדי שניתן יהיה להקים במהירות מתחמי בנייה למגורים, כמו גם מבני ציבור, ובכלל זה מוסדות חינוך, מרפאות ומוסדות דת, עבור המפונים מעוטף עזה.
עו"ד קובי פאר, היועץ המשפטי למינהלת תקומה הסביר: "אנחנו כן הולכים למהלך חקיקה, מתוך ראייה של להפוך את החבל הזה לאזור מיקוד לאומי, על מנת להביא אותו ליעד. חלק מהנושא הזה הוא תכנון ובנייה, על מנת לאפשר את החזון. כשהתחלנו לצעוד במעלה הדרך, הבנו שיש דברים שאנחנו צריכים לתת להם הרגע מענה. בלעדיהם, לא נוכל להשלים את פתרונות הביניים. אנחנו צריכים הקלות שהחקיקה הקיימת לא נותנת להם מענה. מתוך ראייה שאנחנו נמצאים במצב מיוחד הבנו שאנחנו צריכים משהו לא שגרתי. משהו ממוקד למטרה הזאת, לאזור הזה".
נתן אלנתן, ראש מטה התכנון הלאומי הבהיר שהמטרה היא לא קראווילות, אלא בניית מבני קבע: "יש לנו סעיף (266 ה) שמאפשר במקרים מיוחדים לתת פתרונות של בנייה ללא תוכנית וללא היתר. מה שלא עומד בסעיף הוא בנייה זמנית. אם אני רוצה לשים מבני קבע (הכוונה היא לבנייה בטכניקות חדשניות ומהירות), ולא קראווילות, שברור שהם יותר טובים והפער במחיר הוא שולי, את זה אי אפשר לעשות במסגרת החוק הקיים". רפי אלמליח, מנכ"ל מנהל התכנון הוסיף ש"למדנו את הכשלים שהיו בעבר. שכונות הקראווילות של שנות ה-90 הפכו לאזורים בעייתיים מבחינת חברתית וגם הפינוי שלהם היה בעייתי. בנייה של קבע ביישובים קיימים באזור הדרום תאפשר לא לזרוק סתם כספי ציבור, גם אם לא תשמש בעתיד את אותה אוכלוסייה".
מנכ"ל מרכז השלטון האזורי איציק אשכנזי התייחס להצעה, במכתב ששלח לוועדה, ודרש כי כל הסדרה של מתחם מגורים יחייב "תאום מוחלט" עם הוועדה המקומית. לדבריו, "יש לקבוע כי תיקון זה ייעשה בהסכמה מלאה ושיתוף פעולה של ראש הרשות המקומית/אזורית שבתחומה מבוקש להקים את מתחם המגורים וזאת החל מראשיתו של התהליך. בנוסף, יש לקבוע שההליך יחול רק על קרקע בייעוד למגורים או צמוד דופן למגורים ובהתאם לתוכנית מאושרת".
בחברה להגנת הטבע הביעו דאגה מ"דילוג על שלבי התכנון המוגדרים על פי חוק: "ההצעה שמונחת כעת על השולחן תאפשר הקמה של מתחמי מגורים ותשתיות תומכות ללא תוכנית מפורטת וללא היתר, גם תוך סתירה של התכנון הארצי והמחוזי. ההצעה עלולה ליצור פתרונות שיפגעו במדיניות התכנון הארצית והמחוזית, אשר נוצרה מתוך תפיסה של איזון בין צרכים שונים והבטחה של איכות חיים עבור כלל תושבי המדינה בטווח הארוך והמיידי".