חברות בנייה עתרו נגד רמ"י ועיריית פ"ת: דורשות פטור מהיטלי העירייה - או ביטול הזכייה במכרז
חברות בנייה עתרו נגד רמ"י ועיריית פ"ת: דורשות פטור מהיטלי העירייה - או ביטול הזכייה במכרז
החברות העותרות אחראיות לקידום מרבית יחידות הדיור ברובע סירקין בפתח תקווה; בעתירה הן טוענות כי בניגוד לחוק ולמכרז, העירייה דורשת מהם היטלי פיתוח בהיקף של 145 מיליון שקל
שבע חברות יזמות ובנייה המקימות את מרבית יחידות הדיור ברובע סירקין בפתח תקווה הגישו עתירה מנהלית לבית המשפט המחוזי מרכז נגד רשות מקרקעי ישראל ועיריית פתח תקווה, שבה הן דורשות כי יבוטלו היטלי הפיתוח שעיריית פתח תקווה דורשת מהם בגובה של 145 מיליון שקל, או לחילופין יבטלו את זכייתן במכרז. מדובר בשבע חברות שזכו במכרזי מחיר מטרה - שתי חברות בבעלות אפרידר, שתי חברות בבעלות עץ השקד, והחברות: רם אדרת, מצפה העיר יזמות, וש.י.א רפאל פרויקטים.
בעתירה טוענות החברות כי לפני המועד האחרון להגשת ההצעות פורסם עדכון לחוברת המכרז שלפיו הזוכים במכרז יידרשו לשלם היטלי פיתוח לרמ"י, אך יהיו פטורות מתשלום הוצאות פיתוח לעיריית פתח תקווה. לפי החברות, הן הגישו את הצעותיהן בהתאם לכך, אך בהמשך גילו כי עיריית פתח תקווה מתכוונת לגבות מהן כ-145 מיליון שקל בנוסף להיטלים ששילמו במכרז. המשמעות לפי היזמים היא תוספת עלות של כ-100 אלף שקל לדירה, תוספת שאינן יכולות לגלם במחירי הדירות היות ומדובר בפרויקט מחיר מטרה שהמחיר בו נקבע מראש.
המכרז בפתח תקווה כלל 9 מתחמים ו-1,501 יח"ד, מתוכם 80% במחיר מטרה והיתרה שוק חופשי. בעתירה כתבו היזמים: "מסמכי המכרז המעודכנים אינם מאפשרים לחייב את העותרות בתשלום היטלי פיתוח לעירייה. משכך, הניסיון להתנער באופן חד-צדדי ובדיעבד ממודעת העדכון מהווה שינוי מהותי של תנאי המכרז".
מרמ"י נמסר: "תשלום האגרות וההיטלים מהווה חלק ממערך היחסים הישיר בין היזם הזוכה לבין הרשות המקומית, ללא מעורבות של רמ"י כגורם 'מתווך'. החבות בתשלום אגרות והיטלי פיתוח מצוינת מפורשות במסמכי המכרז שבהם נכתב כי 'בנוסף לתשלום התמורה בגין הקרקע, ישלם הזוכה דמי הקמה, אגרות והיטלים לרשות המקומית ו/או תאגיד המים והביוב, בהתאם לדין וחוקי העזר התקפים'. בניגוד לטענת היזמים שלפיה שולמו היטלי הפיתוח לרמ"י בתחילת הדרך כפי הנהוג, נחדד ונבהיר כי הסכום אשר נגבה במסגרת המכרז אינו כולל את האגרות וההיטלים המבוקשים לגבייה על ידי עיריית פתח תקווה כפי שצוין".
מעיריית פתח תקווה נמסר: "פעילות העירייה נעשית בתיאום עם רשות מקרקעי ישראל, ובכפוף לחוק. העירייה פועלת בימים אלו לקידום היתרים במתחם יחד עם מספר רב של יזמים".