סגור
תל בנימין רמת גן
שכונת תל בנימין ברמת גן. הנחיות שימור מחמירות (צילום: Google StreetView)

אושרה תוכנית השימור של רמת גן: צומצם מספר המבנים שלא ניתן להרוס

התוכנית כוללת 18 מתחמים לשימור, ביניהם הקמפוסים של רמת אפעל ובר אילן, ו-112 אתרים לשימור נופי. הוגדרו 87 מבנים שלא ניתן להרוס אותם, במקום 200 בתוכנית המקורית 

הוועדה המחוזית ת"א החליטה לאשר את תוכנית השימור של רמת גן. התוכנית, שהכנתה החלה ב-2013, הופקדה בוועדה המחוזית ב-2020 ומאז עברה שינויים רבים. התוכנית המתוקנת מצמצמת באופן דרמטי את כמות המבנים עליהם הוטלו מגבלות שימור ונאסרה הריסתם.
לגרסה המתוקנת לתוכנית, שהופקדה באוגוסט 2022, הוגשו 58 התנגדויות. המשמעותית מביניהן היתה של סיגל חורש, מהנדסת העיר רמת גן, שביקשה לשנות את סטטוס השימור של עשרות מבנים כך שניתן יהיה להרוס אותם. בתוכנית המקורית דובר על 200 מבנים בדרגת שימור ב'-כלומר, שניתן יהיה לערוך בהם שינויים ותוספות אך לא להרוס אותם - ואילו בתוכנית המאושרת מדובר על 87 מבנים.
בשונה מתוכנית השימור של תל אביב, התוכנית ברמת גן נותנת יותר דגש לשימור מרחבי ופחות לשימור מבנים בודדים. בין המתחמים שקיבלו הנחיות שימור מיוחדות ניתן לציין את שכונת תל בנימין, כיכר רמב"ם, הגנים ההיסטוריים (גן אברהם, גן שאול והר הבנים) והקמפוסים של סמינר אפעל, בר אילן ושנקר. בכל אחד מהמתחמים האלה יש הנחיות פרטניות שונות המתייחסות להריסה ובנייה חדשה.
נושא ייחודי נוסף לתוכנית השימור של רמת גן הוא ההתיחסות לסוגיית השימור הנופי. "הוועדה רואה חשיבות גדולה בשימור הפן הנופי של העיר, לאור העושר הרב שלה באתרי טבע עירוניים, ביניהם גנים היסטוריים, מערך שדרות עצים, רחובות ושבילי מדרגות המייצרים איכויות במרחב הציבורי, מקלות על עומס החום העירוני ומספרות את סיפורה ההיסטורי של עיר הגנים שהוקמה לפני מעל 100 שנים", נכתב בהחלטהת הוועדה.
המשמעות האופרטיבית ליזמים היא שתנאי לדיון בבקשה להיתר באתר לשימור נופי תהיה חוות הדעת של ועדת השימור העירונית, שתתייחס לסוגיות הנוגעות בפיתוח, שבילים, צמחיה, גידור ותאורה.
שמאי המקרקעין אריה קמיל, שליווה את צוות הכנת התוכנית, מסביר את מנגנון התימרוץ לבעלי הזכויות במבנים לשימור: "המנגנון מאפשר תוספת של 2.5 קומות לכל בניין לשימור. בנוסף, כל בניין לשימור מקבל תמריצים על מורכבות השימור ועלות שיפוץ עודפת. כך למשל אם הוא מחוייב להכין תיק תיעוד, לפתוח מרפסות, אם הוא לא יכול לחפור מרתף חניה, או אם הוא צריך לעשות חדר מוגן ולא ממ"ד. הבנו שהעלות העודפת לשיפוץ מ"ר היא בערך 3,000 שקל. הנוסחב שמצאנו קובעת כמה מטרים יקבל בעל הנכס בתמורה לשימור".
עו"ד אייל קוצ'ינסקי, שייצג את אחד המתנגדים לתוכנית רואה את אישורה כהישג: "עיריית רמת גן ביקשה להחיל בתוכנית השימור מגבלות שימור ואיסור הריסה על מאות נכסים, וזאת ללא כל הצדקה. החלטת הוועדה המחוזית להקטין באופן דרמטי את מספר הנכסים המוגבלים בתוכנית השימור, הינה אמיצה ביותר, ומעבירה מסר חשוב שלא בנקל יוטלו מגבלות על זכויות הקניין של האזרחים. באופן מעשי, החלטה זו שיחררה נכסים רבים ממגבלות שהוטלו עליהם במשך שנים ארוכות באופן המאפשר התחדשות עירונית, ומאידך הביאה לכך שנכסים שבאמת חשוב לשמרם ישומרו".
ראש העיר רמת גן, כרמל שאמה הכהן: "עיריית רמת גן מברכת על אישור תוכנית השימור, שמביאה לידי ביטוי את השאיפה שלנו לשמר את אופייה הייחודי וההיסטורי של העיר, לצד התחדשות עירונית ושדרוג השכונות הוותיקות. התוכנית תאפשר לשמר מבנים ואתרים היסטוריים חשובים, המגלמים בתוכם את המורשת וההיסטוריה העשירה של העיר, תוך יצירת מרחב ציבורי שמכבד את העבר ומאפשר לתושבים להתחבר אליו".
יעל אטקין, מנהלת מחוז תל אביב במועצה לשימור אתרים: "רבים מהמבנים ומהמרקמים בתוכנית שאושרה נכללים בה בזכות מאבק עיקש שהובילה המועצה לשימור, בראשם לב העיר ההיסטורי ושכונת תל בנימין. לכן אנחנו מברכים על קבלת ההחלטה לאישור התוכנית השמה דגש על שימור 'רוח המקום' ועקרונות התכנון ההיסטורי של עיר הגנים, תוך קבלת מרבית דרישותיה של המועצה לשימור בהליך ההתנגדויות לתוכנית, בהיבט של השימור המרקמי ופישוט הליכי יישום התוכנית לטובת האינטרס הציבורי. יחד עם זאת, אנחנו נבחן את ההחלטה לעומק, במיוחד בהיבט של שינוי דרגת שימורם של מבנים מסוימים ונמשיך להיאבק למימוש מיטבי של התוכנית, בראייה של התחדשות המרחב, לצד שימור ערכיו ההיסטוריים".