בלעדימחלוקת בהיקף מאות מיליוני שקלים בין בעלי הזכויות למנהלי "הגוש הגדול" בתל אביב
בלעדי
מחלוקת בהיקף מאות מיליוני שקלים בין בעלי הזכויות למנהלי "הגוש הגדול" בתל אביב
הרקע למאבק הוא החלטה של בית משפט השלום בהרצליה מיולי השנה, לפיה בעלי הקרקע יצטרכו להעביר למדינה זכויות לבניית 172 דירות. לפי חשבון שערכה קבוצה של מאות בעלי מגרשים בשטח, משמעות ההחלטה היא שהם יצטרכו לוותר על 481 מיליון שקל - וכעת הם דורשים מבית המשפט לחייב את מנהלי הגוש להגיש ערעור על אותו פסק דין
בעלי זכויות באזור שבו שכן שדה דב פתחו חזית נגד מנהלי הגוש הגדול - חמישה עורכי דין שמונו על ידי בית המשפט ומייצגים את כל בעלי הזכויות בשטח שבצפון מערב תל אביב. הרקע למאבק הוא החלטה של בית משפט השלום בהרצליה מיולי השנה, לפיה מאות בעלי הקרקע יצטרכו להעביר למדינה זכויות לבניית 172 דירות. שווי הזכויות הללו מאמיר בכל יום שחולף. רק לפני שלושה שבועות נסגר מכרז ראשון שבו שיווקה רשות מקרקעי ישראל זכויות לבניית 1,574 דירות בשטח, וחברות הבנייה שזכו במכרז ישלמו 4.4 מיליארד שקל, כלומר בממוצע שווי קרקע ליחידת דיור עומד על 2.8 מיליון שקל.
קבוצה גדולה של מאות פרטיים בעלי מגרשים בשטח עשתה חשבון לפיו משמעות החלטת בית משפט השלום היא שהם יצטרכו לוותר על סכום עתק של 481 מיליון שקל, ולכן החליטה לצאת למאבק.
לפני מספר ימים הגישו חברי הקבוצה, באמצעות עו"ד עמי בן יעקב, בקשה יוצאת דופן לנשיא בתי משפט השלום מחוז תל אביב-יפו, השופט צחי עוזיאל. בן יעקב מבקש מעוזיאל להורות למנהלי הגוש הגדול להגיש ערעור על פסק הדין מיולי השנה. בבקשה מסביר בן יעקב כי היא הוגשה "כדי למנוע גרימת עוול שיהיה בלתי ניתן לתיקון בשלו יהיו הבעלים עלולים לספוג פגיעה אנושה כלכלית בזכויותיהם במקרקעין".
המחלוקת בין הקבוצה למנהלי הגוש הגדול נוצרה בעקבות הליך משפטי שניהלו המנהלים נגד המדינה. עניין המחלוקת היה פרשנות של סעיף בהסכם שחתמו עם המדינה בשנת 2008. באותו הסכם נקבע כי בעלי הזכויות בגוש הגדול ייתנו למדינה 50% מזכויותיהם, ובתמורה היא תקדם את פינוי שדה דב ואת תוכנית הבנייה למגורים על חורבותיו. אלא שנותרו לגוש הגדול זכויות לבניית 171 דירות במתחם מצפון לשטח שדה דב, מתחם שבו קודמה תוכנית בנייה אחרת שמכונה תא/3700.
כך המדינה דרשה לקבל מחצית מזכויות הגוש הגדול גם בתוכנית הזו. מנהלי הגוש הגדול טענו כי השטח הזה אינו חלק מההסכם, שכן התוכנית קודמה בנפרד ולא היתה תלויה בפינוי שדה דב ובמאמצי המדינה, אבל שופט בית המשפט השלום יעקב שקד דחה את טענות מנהלי הגוש הגדול ופסק כי "לשונו של אותו סעיף בהסכם 2008 ברורה וחד-משמעית. עולה ממנה כי הזכויות הניתנות למדינה הן מ'השטח המלא' של המקרקעין, כך לשון הסעיף. לא ניתן לומר כי ההיגיון העסקי מוביל למסקנה שהצדדים התכוונו שלא להעניק למדינה זכויות במקרקעין ביחס לשטח תוכנית 3700".
לאחר מתן פסק הדין הזה מנהלי הגוש הגדול הודיעו לבית המשפט כי אינם מתכוונים להגיש ערעור עליו, ואף ציינו כי ההחלטה על כך התקבלה ברוב של שלושה מנהלים נגד שניים שביקשו להגיש ערעור. על כן החליטה קבוצת בן יעקב להגיש את הבקשה יוצאת הדופן.