למה בוער לממשלה להכשיר חוות בודדים לא חוקיות
למה בוער לממשלה להכשיר חוות בודדים לא חוקיות
ועדת הפנים מקדמת חוק להכשרה בדיעבד של מגורי רועים ובנייה של מבנים עתידיים, אף שהדבר יוביל להתרבות חוות בודדים בשטחים פתוחים. הארגונים הירוקים זועמים: "צעד הרסני לסביבה ולמגוון הביולוגי"
האם מבני מגורים לא חוקיים בשטחי מרעה בדרך לקבל אישור? מחר צפויה ועדת הפנים של הכנסת, בראשות ח"כ יעקב אשר (יהדות התורה), לדון בהצעת חוק בשם "הסדרת המגורים בשטחי מרעה", שעליה חתומים שרת ההתיישבות אורית סטרוק והח"כים שמחה רוטמן, דוד ביטן, טלי גוטליב ואחרים. הצעה זו מבקשת להכשיר מבנים שהוקמו בניגוד לחוק וגם לאפשר הקמת נוספים, כדי לאפשר לרועים שאמורים להשגיח על העדר שלהם לגור בשטחי הרעייה.
ההצעה מבקשת להתמודד עם חולשת המדינה בטיפול ואכיפה נגד הפשיעה החקלאית של גניבת עדרים באמצעות בניית חוות בודדים (חוות המופעלות על ידי מספר מועט של אנשים ומתפרסות על שטח גדול) בשטחי חקלאות וגם בשמורות טבע ובגנים לאומיים. ארגוני הגנת הסביבה מתנגדים בתוקף לפגיעה בשטחים הפתוחים.
במרבית שטחי המרעה דיני התכנון והבנייה לא מאפשרים הקמת מבני מגורים, ויש רועים שהקימו מבנים ללא אישור. "מצב הדברים מוביל להליכים משפטיים ולצעדי אכיפה קשים כלפי אותם רועים", צוין בהצעת החוק. על פי ההצעה, השר לביטחון פנים יכריז בצו על אזורים שבהם יש צורך בנוכחות מתמדת וצמודה של רועה בסמוך לעדר. רשות המרעה, שפועלת תחת משרד החקלאות, תהיה אחראית על ההיתר להקמת המבנה, ואישור המבנים הקיימים או החדשים יינתן "על אף האמור בכל דין או תוכנית".
על פי ההצעה, מבנה המגורים למשפחה גרעינית שבה עד חמש נפשות יהיה בגודל 100 מ"ר ועוד 15 מ"ר לכל בן משפחה נוספת, ושר החקלאות יוכל לקבוע סדרי גודל אחרים לפי הבנתו, "בהתחשב בגודל המשפחה הגרעינית". לכל בית מגורים כזה, קיים או חדש, יתלווה גם דיר צאן של 600 מ"ר, מתבן של 200 מ"ר וסככת כלים של 80 מ"ר. במקרה של רעיית בקר המידות יהיו אחרות.
הצעת חוק דומה הונחה כבר על שולחן הכנסת ה־20 על ידי קבוצת ח"כים בראשות בצלאל סמוטריץ', ועל שולחן של הכנסת ה־24 על ידי קבוצה אחרת, בראשות ח"כ שרן השכל. הצעת החוק הזו אושרה ביוני שעבר על ידי ועדת השרים לענייני חקיקה, אך לא הובא לדיון הכנסת בשל התחלפות הממשלה.
על פי מסמך שהוכן על ידי מרכז המחקר והמידע של הכנסת והתפרסם לפני כשבועיים, ב־2016־2022 חלה ירידה כ־40% במספר התיקים שנפתחו במשטרה על פשיעה חקלאית, מ־1,082 תיקים ל־647 תיקים. ההערכה היא שמעבר לפשיעה המדווחת, יש עוד מקרים רבים. עוד עלה כי 85% מהתיקים שנפתחו בשנים אלה נסגרו מאחר שלא נמצא חשוד. עיקר הפשיעה הוא בצפון (36%) ובדרום (25%).
מהחברה להגנת הטבע נמסר: "החוק יוביל להקמת חוות רבות תוך פגיעה קשה בשטחים הפתוחים, כולל בשטחים מוגנים, ולפגיעה בשלטון החוק על ידי הכשרת עשרות 'חוות' קיימות בשטחים פתוחים בכל הארץ, שהוקמו בדרכים פתלתלות, לעתים בתמיכת הממשלה והשלטון המקומי, אולם תוך חריגה מנהלים ומסמכות. ניתן להשיג את מטרות החוק על ידי עידוד ותמיכה ביישובים כפריים להקים בשטחיהם, או בצמוד להם, חוות רעייה".
מאדם טבע ודין נמסר: "ההצעה להסדיר את כל הבנייה הבלתי חוקית ולהסיר מגבלות על בנייה בשטחים פתוחים היא אסון. המשמעות של מגורים בשטחים הפתוחים הגדולים הללו היא פריסת תשתיות של חשמל ומים, סלילת כבישים והתמודדות עם פסולת וזיהום אור. נראה שברשות מקרקעי ישראל מצטרפים לקו האנטי סביבתי ואנטי חברתי של המדינה, פועלים נגד האפשרות להיות ערוכים לשינוי האקלים וממשיכים לקדם צעדים הרסניים לציבור ולמגוון הביולוגי".