סגור
בנייה ב באר שבע 7.5.23
בנייה בבאר שבע (צילום: חיים הורנשטיין)

"כדי שלמכרזים בפריפריה יהיה היגיון כלכלי צריך שרמ"י יורידו את עלויות הפיתוח"

כך אומר יוסי פרשקובסקי, יו"ר חברת פרשקובסקי השקעות ובניין, שהתייחס לחוסר המוטיבציה של יזמים לבנייה בפריפריה, זאת בעקבות כישלון שיווק קרקע בב"ש, שאליו לא הוגשו הצעות. לעומת זאת, במכרז להשכרת שטח של 5 דונם בכפר אז"ר ברמת גן, זכתה החברה, והיא תשלם כ-75 מיליון שקל

רמ"י (רשות מנהל מקרקעי ישראל) פרסמה בשבוע שעבר תוצאות שני מכרזים לשיווק קרקע לדיור להשכרה והתוצאות לא מפתיעות. למכרז לשיווק קרקע בב"ש, שעליה ניתן לבנות 312 יח"ד (מחציתן להשכרה), לא היו שום הצעות. לעומת זאת, במכרז להשכרת שטח של 5 דונם בכפר אז"ר ברמת גן, שעליו ניתן לבנות 195 יח"ד, זכתה חברת פרשקובסקי מניבים, שתשלם כ-75 מיליון שקל. כפי שניתן לראות, נמשכת המגמה של ביקוש לקרקע לבנייה להשכרה רק באזור הביקוש.
מחיר המינימום שבו נקבה רמ"י למכרז בכפר אז"ר היה 20.74 מיליון שקל והוצאות הפיתוח עמדו על 23 מיליון שקל. מחיר השומה שבו נקבה רמ"י היה 152 מיליון שקל, כך שלמעשה המחיר שפרשקובסקי ישלמו נמוך משמעותית מהמחיר שאותו רמ"י העריכה. למכרז הוגשו 8 הצעות.
בחודש ספטמבר האחרון זכו במכרז לשיווק קרקע לבנייה להשכרה בכפר אז"ר ברמת גן החברות רמי שבירו ורייסדור. מצד שני, במכרזים קודמים של רמ"י לבנייה להשכרה היתה היענות נמוכה. במכרזים באשקלון (298 דירות) ובמגדל העמק ( 350 דירות), שתוצאותיהם פורסמו אף הן בחודש ספטמבר, היתה אפס היענות. במכרזים לשיווק קרקע לבנייה להשכרה במגדל העמק (196 דירות) ובהרצליה (238 דירות), שתוצאותיהם התפרסמו בחודש מאי, גם לא היתה היענות. התופעה חזרה על עצמה בשנה האחרונה גם במכרזים אחרים לשיווק קרקע לבנייה להשכרה, גם במרכז הארץ.
המכרז לשיווק קרקע לבנייה בשכונת רמות ב"ש, שתוצאותיו פורסמו בשבוע שעבר (62-2023), הוא ניסיון שני של רמ"י בשנה האחרונה לשווק את אותה חטיבת קרקע. מדובר בשטח של 24 דונם, שעליו ניתן לבנות 158 יח"ד למכירה ועוד 154 יח"ד להשכרה. בחוברת המכרז שיצאה בחודש מרץ עמדו הוצאות הפיתוח על 91 מיליון שקל. בחוברת המכרז השנייה, שהתפרסמה בספטמבר, הורידה רמ"י את הוצאות הפיתוח ל-82 מיליון שקל. כאמור, לא היתה היענות למכרז. יש לציין כי חלק מהמגרשים שהופיעו במכרז האחרון שווקו גם במכרז קודם (178-2022), שתוצאותיו התפרסמו בחודש ינואר. גם אז לא היתה היענות.
יוסי פרשקובסקי, יו"ר חברת פרשקובסקי השקעות ובניין, אמר לכלכליסט כי ליזמים אין כרגע מוטיבציה לבנייה בפריפריה: "אנחנו מסתכלים על השווי הסופי של הדירה. עלות הבנייה במרכז ובפריפריה דומה מאד. הפקטור העיקרי הוא מחירי המכירה. עלויות פיתוח הקרקע בפריפריה גבוהות ושווי הנכס נמוך. זה לא משאיר תשתית מרווחית. כדי שלמכרזים יהיה היגיון כלכלי צריך שרמ"י יורידו את עלויות הפיתוח. כרגע, לא נשאר בשר בעסקאות האלה".