בלעדיהפתרון של הכנסת לצפיפות: מבנה בחצר - ללא היתר
בלעדי
הפתרון של הכנסת לצפיפות: מבנה בחצר - ללא היתר
החוק הנורווגי הגדיל מאוד את מספר הנוכחים במשכן הכנסת, וכדי להתגבר על הצפיפות מבקשת הכנסת להקים מבנה משרדים ארעי בן 2,200 מ"ר, וזאת לפי סעיף 266ה לחוק התכנון והבנייה, המתיר לשר הפנים לפטור מתוכנית ומהיתר פרויקט שיש לו חשיבות ודחיפות לאומית
בית המחוקקים הישראלי מרשה לעצמו להפעיל צו חירום לאומי בחצר: המועצה הארצית לתכנון ובנייה צפויה לדון ביום שלישי בשבוע הבא בתוכנית להקמת מבנה משרדים ארעי בן 2,200 מ”ר בחצר הכנסת, וזאת לפי סעיף 266ה לחוק התכנון והבנייה — כלומר ללא תוכנית וללא היתר. חוק זה מתיר לשר הפנים לפטור מתוכנית ומהיתר פרויקט שיש לו חשיבות ודחיפות לאומית. האם מבנה משרדים עונה על הקריטריון הזה? לא בטוח.
על פי ההסבר שמופיע בגוף הבקשה להפעלת הסעיף, “החוק הנורווגי" הוביל לעלייה ניכרת במספר חברי הכנסת והשרים המכהנים, והכנסת נדרשת להעמיד לרשות חברי הכנסת והשרים 141 לשכות פרלמנטריות, זאת בהשוואה ל־120 לשכות שאותן נדרשה להעמיד קודם לכן. לפי הכתוב בצו, לא מספיקים הניסיונות לפתור את הבעיה באמצעות הסבת חדרי משרדים של עובדים והסבת שטחי מחסנים וסגירת חללים ציבוריים, ומעבר לכך "השימוש בשטחי המשרדים מתאפיין בצפיפות רבה ובדוחק של היושבים בהם".
באפריל השנה אושרה תב"ע לתוספת בינוי משמעותית למבנה הכנסת. התוכנית, שעליה חתום משרד פלג אדריכלים, מציעה בנייה של כ־55 אלף מ”ר, כולל חניונים ומחסנים.
אלא שעל פי דברי ההסבר לבקשה לאישור צו החירום התוכנית הזו צפויה לארוך מספר שנים, ובינתיים צריך לספק מענה לצורכי הכנסת: "לאור דרישות התוכנית, קבלת היתר בהתאם להוראות התוכנית והעבודות להקמתם של מבני הקבע צפויה לארוך מספר שנים, ולא יהיה בכך כדי לספק מענה לצרכים המידיים והחיוניים הדרושים לכנסת בעת הזאת". במילים אחרות, בניית המבנה הארעי העצום נועדה לפתור באופן זמני את מצוקת הדיור בכנסת עד להקמת מבנה הקבע החדש. תוקף הצו הוא שנתיים, "אלא אם יוכשר לפי כל דין".
בדצמבר שלחו דרור בוימל ואסף זנזורי, נציגי ארגון הגג של ארגוני הסביבה, מכתב לשלומי הייזלר, ראש מטה הדיור, ובו הם מלינים על השימוש הנרחב מדי בסעיף: "עד כה סעיף 266ה יושם כאשר הוצג צורך לאומי; במיזמי תשתית לאומיים כמו מערכת התרעה מפני רעידות אדמה, מתקני חשמל זמניים שחברת חשמל נדרשה להקים במהירות, פרויקט להנחת צינור דלק וסכר שנדרש לכנרת. אף שאירוע ספורט כמו המכבייה הוא מבורך וחשוב לא ניתן להגדיר זאת כפרויקט בעל חשיבות לאומית ומטרופולינית הדרוש שימוש בהליך דורסני שעוקף את המערכת התכנון ואת הציבור". המכתב נשלח בנוגע למתקני המכבייה בחוף נתניה.
ח"כ מוסי רז (מרצ) מעיד על מצוקת המקום בכנסת, אך בכל זאת אינו תומך בהפעלת סעיף 266ה: "ממקרים אחרים שנתקלתי אני חושב שצריך לבטל את הסעיף הזה בחוק, שמאפשר בנייה בהליכי זמנים מקוצרים. זה לא ראוי. אם בונים, זה צריך להיות בהליכים מסודרים. זה נכון לכלל המדינה, וזה מה שנכון לגבי הכנסת, בלי להכיר את המקרה לפרטיו".
מהכנסת נמסר בתגובה שאת טיעוניה המפורטים והמקצועיים היא תציג בפני המועצה בישיבתה הקרובה.