בלעדימוכרי קרקעות הפטריארך היווני יקבלו 80 מיליון שקל לפינוי־בינוי באשקלון
בלעדי
מוכרי קרקעות הפטריארך היווני יקבלו 80 מיליון שקל לפינוי־בינוי באשקלון
קבוצת אלמוג ופנינת ע.ל.ה יקבלו 80 מיליון שקל לפרויקט, שבו ייבנו 484 דירות במקום 96 שייהרסו. בנוסף, הרשות להתחדשות עירונית תקצה 20 מיליון שקל לטובת תכנון מתחמי פינוי־בינוי בקריית שמונה
הרשות להתחדשות עירונית תעניק 115 מיליון שקל לשלוש קבוצות של חברות שיקדמו פרויקטים של פינוי בינוי באשקלון ובשכונת קריית משה ברחובות. המענק הגבוה, 80 מיליון שקל, יינתן לשתי חברות שהגישו בקשה משותפת: קבוצת אלמוג ש־80% ממנה בבעלות איציק וליאורה אמסלם ו־20% של הראל. החברה השנייה היא פנינת ע.ל.ה של משפחת בן דוד הירושלמית שהיתה שותפה במכירת קרקעות הפטריארך היווני לאקסטל של גארי ברנט בתמורה ל־750 מיליון שקל. שתי החברות קיבלו את המענק עבור קידום פרויקט של פינוי בינוי באשקלון שבמסגרתו ייהרסו 96 דירות וייבנו 484 חדשות.
עבור קידום פרויקטים בשני מתחמים אחרים שבהם ייהרסו בסך הכל 96 דירות וייבנו 372 חדשות בשכונת קריית משה ברחובות תקבל חברת בוני התיכון הציבורית שבשליטת עמי פרץ מענק של 29.5 מיליון שקל. הכשרת הישוב שבשליטת עופר נמרודי ובית וגג שבשליטת קבוצת משקיעים בראשות יעקב שחר יקבלו מענק של 4.8 מיליון שקל לקידום פרויקט שבו ייהרסו 18 דירות וייבנו 54.
המענקים נועדו להניע פרויקטים לא רווחיים באזורים פריפריאליים, כאשר יש פער בין מספר הדירות שהתשתיות מאפשרות לבנות לבין מחיר הדירות והרווח הנחוץ ליזם כדי שיוכל לגייס לפרויקט בנק מלווה. החברות נבחרו בהליך של קול קורא שפרסמה הרשות להתחדשות עירונית. תנאי הסף להשתתפות בו היה חתימה של לפחות 50% מהדיירים במתחם, ניסיון מוכח ואיתנות פיננסית. בסך הכל הוגשו חמש הצעות. הזוכות נבחרו על פי שקלול על סכום המענק הנחוץ להן להשגת רווחיות מספקת, מספר הדירות הישנות שיעברו התחדשות ומספר הדירות שייבנו.
ביולי 2023 הממשלה אישרה החלטה שתאפשר מענקים בסך 600 מיליון לקידום פרויקטים באשקלון. מיד אחר כך פורסם קול קורא ראשון ובו זכתה אפריקה התחדשות במענק של כ־20 מיליון שקל. בשכונת קריית משה ברחובות הרשות להתחדשות עירונית שילמה עד עתה מענקים בסכום מצטבר של 290 מיליון שקל לקידום פרויקטים ב־12 מתחמים בשכונה, לא כולל שני המתחמים שכאמור אושרו עתה. כל המתחמים הם חלק מתוכנית ענק לבנייה מחדש של השכונה. התוכנית מאפשרת להרוס כ־1,300 דירות ולבנות במקומן 9,600. הדירות הישנות חולקו לכ־30 מתחמים לפינוי בינוי. 14 מתחמים קודמו בשנים האחרונות בעזרת המענקים וישנם עוד שבעה מתחמים שיזמים מקדמים בעצמם ללא מענק משום שבהם מספר הדירות שאפשר לבנות יוצר רווחים מספקים. בשבעה מתחמים נוספים הרשות להתחדשות עירונית מקדמת בשיתוף עם העירייה תכנון חדש.
תשומת הלב של הרשות להתחדשות עירונית תופנה בשנים הקרובות לצפון, שכן במסגרת התוכנית לשיקום הצפון יוקצו תקציבים למענקים דומים בפרויקטים של פינוי בינוי. צעד ראשון בכיוון הזה היה בהחלטת ממשלה שהתקבלה השנה ואיפשרה לרשות להקצות 20 מיליון שקל לתכנון מתחמי פינוי בינוי בקריית שמונה.
"התכנון נחוץ משום שהמטרה של הרשות היא לשמור על פס הייצור ולהיות מוכנה עם מסה של היתרי בנייה", אמר לכלכליסט מנכ"ל הרשות להתחדשות עירונית אלעזר במברגר. "הרשות חתומה על הסכמים עם 19ערים שיקבלו 30 אלף שקל על כל דירה בהיתר בנייה, לכן אני אופטימי".