המועצה הארצית אישרה את הארכת תמ"א 38 עד פברואר 2024 - ב-21 ערים
המועצה הארצית אישרה את הארכת תמ"א 38 עד פברואר 2024 - ב-21 ערים
המניע להארכת התוכנית הוא הרצון לאפשר ליותר ערים לערוך תוכניות התחדשות עירונית מקומיות. בין הערים בהן תוארך התוכנית: ת"א, גבעתיים, ירושלים, נהריה, רמלה ופ"ת. בשאר ערי המדינה ייפסק השימוש בתמ"א 38 באוקטובר הקרוב
המועצה הארצית לתכנון ובנייה אישרה בישיבתה שהתקיימה הבוקר (ה') את הארכת משך תמ"א 38, תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה, עד פברואר 2024 ב-21 ערים, זאת במקום מועד התפוגה הצפוי באוקטובר 2023.
המניע להארכת התוכנית הוא הרצון לאפשר ליותר ערים לערוך תוכניות התחדשות עירונית לפי סעיף 23 לתמ"א, המאפשר לרשויות המקומיות לקדם ולאשר תוכניות שקובעות את הכללים למימוש ההתחדשות ברחבי העיר, כך שכל רשות תוכל להגדיר לעצמה את תנאי ההתחדשות העירונית בתחומה, בכלל זה שטחי הבנייה, מספר יחידות דיור, גובה הבנייה ועוד.
הערים בהן תוארך התוכנית הן: נהריה, רמלה, פתח תקווה, אשדוד, כפר סבא, ראשון לציון, קריית ביאליק, חיפה, רעננה, לוד, בת ים, אשקלון, באר שבע, רמת גן, בית שמש, יבנה ובני ברק. בערים אלו הרשות להתחדשות עירונית מקדמת תוכנית בנייתית מחליפת תמ"א 38. ההארכה תאושר גם בת"א, גבעתיים וירושלים, שמקדמות עצמאית תוכנית מחליפה, כמו גם בחולון, שכבר אישרה תוכנית עצמאית. בשאר ערי המדינה ייפסק השימוש בתמ"א 38 באוקטובר הקרוב.
מי שמניע את המשך התמ"א היא הרשות להתחדשות עירונית, שמסייעת לערים רבות במימון והכנת תוכניות התחדשות עירונית לפי סעיף 23 לתמ"א 38. החשש הוא שאם התוכניות לא יוגשו לאישור עד 1 במאי, לא ניתן יהיה לקדם בערים שכבר התחילו את תהליך הכנת התוכניות העירוניות פרוייקטי התחדשות עירונית לפי תמ"א 38.
ההחלטה על הפסקת התמ"א התקבלה בישיבת המועצה הארצית בחודש נובמבר 2019. ההחלטה אז היתה להפסיק את התמ"א בחודש אוקטובר 2022, אלא שהיא הוארכה לאחר מכן בעוד שנה.
ארז בן אליעזר, כיום מתכנן מחוז ת"א הסביר בעבר את חסרונות התמ"א. בין היתר הוא דיבר על הפער האדיר בין כמות המבנים שדורשים חיזוק לבין הכמות של אלה שאכן חוזקו באמצעות התמ"א (1.25% מבנים שאוכלסו מתוך 80 אלף מבנים מסוכנים, נכון ל-2019). עוד הוא הסביר כי היתרי הבנייה לתמ"א 38 ניתנו כמעט אך ורק בלב אזורי הביקוש ושלא ניתן מענה למבנים באזורים היותר מסוכנים, וכי המבנים המשודרגים לא מתאימים למרחב העירוני, הן מבחינה אסתטית והן מבחינה תשתיתית.
החלופה לתמ"א 38 ("חלופת שקד") אושרה בכנסת ביוני 2022 ונכנסה מיד לתוקף. השוני העיקרי לעומת תמ"א 38 המקורית הוא שהיקף הבנייה החדשה הוא לא בקומות, אלא בזכויות בנייה. כלומר, התיקון יאפשר הריסת מבנים קיימים בני 2 עד 5 קומות והקמת מבנים חדשים עם תוספת של עד 300% לשטחי הבנייה שהוקמו עד 2005. כך, זכויות הבנייה מגיעות לעד 400%, פי 5 מהמבנה הקיים. כמו כן, החלופה כוללת מסלול של חיזוק מבנים ותוספת בנייה, בסגנון תמ"א 38/1, אך עם מחצית מזכויות הבנייה ביחס למסלול ההריסה ובנייה מחדש.
מהתאחדות הקבלנים בוני הארץ נמסר: "אנו מברכים על ההחלטה של המועצה הארצית לתכנון ובנייה, שהבינה כי אסור לייצר ואקום בתחום ההתחדשות העירונית ברמת הבניין הבודד. המדינה צריכה כעת לעמוד לצד השלטון המקומי ולסייע לערים להשלים תוכניות מיד. במקביל, אנחנו קוראים לכל המתנגדים לקידום תוכניות התחדשות במועצות השונות, לשים בצד את הפוליטיקה ולזכור שהם משרתי ציבור שנמצא כיום בסכנת חיים כאשר יש אפשרות אמיתית להציל אותו".