המועצה הארצית לתכנון: הכנסת לא תוכל להקים מבנה בחצר ללא היתר
המועצה הארצית לתכנון: הכנסת לא תוכל להקים מבנה בחצר ללא היתר
לפי התוכנית שנחשפה ב"כלכליסט", המבנה הארעי היה אמור לקום בלי היתר בנייה, מתוקף סעיף 266ה לחוק התכנון ובנייה, המתיר לשר הפנים לפטור מהיתר פרוייקט שיש לו חשיבות לאומית. במועצה הארצית תקפו את התוכנית: "אתם אומרים לציבור שישבו בפקקים של מתן ההיתרים בזמן שאתם תמצאו כביש עוקף?", אמרה ד"ר מירב אהרון, אחת החברות במועצה
המועצה הארצית לתכנון ובנייה דנה הבוקר (ג') בתוכנית להקמת מבנה משרדים ארעי בשטח של 2,200 מ"ר בחצר הכנסת והחליטה לא לאפשר אותה בשלב זה.
לפי התוכנית שנחשפה ב"כלכליסט", המבנה הארעי היה אמור לקום בלי היתר בנייה, מתוקף סעיף 266ה לחוק התכנון ובנייה, המתיר לשר הפנים לפטור מהיתר פרוייקט שיש לו חשיבות לאומית.
ע"פ דברי ההסבר לבקשה לאישור צו החירום, “החוק הנורווגי" הוביל לעלייה ניכרת במספר חברי הכנסת והשרים המכהנים, והכנסת נדרשת להעמיד לרשות חברי הכנסת והשרים 141 לשכות פרלמנטריות, זאת בהשוואה ל־120 לשכות שאותן נדרשה להעמיד קודם לכן. כמו כן, התוכנית להרחבת הכנסת נמצאת עוד בתהליכי אישור ולכן ייקח עוד זמן רב עד שיוקמו מבני קבע, מה שלא יאפשר "לספק מענה לצרכים המידיים והחיוניים הדרושים לכנסת בעת הזאת".
מדובר במהלומה קלה למוסד הכנסת, הסובל ממצוקת מקום, אך גם לשרת הפנים איילת שקד ולמשנה ליועצת המשפטית לממשלה, כרמית יוליס, שחתומה על הצידוק להקמת המבנה.
על פניו, ההצעה נדחתה לאור דבריו של מהנדס העיר ירושלים, יואל אבן, שהתנגד בתוקף ליוזמה. אבן אמר לחברי המועצה הארצית כי לא סביר שתוכנית מעין זו קודמה ללא פגישה עם עיריית ירושלים. לדבריו, ראוי היה שתיבחר חלופה מיטבית בתיאום עם העירייה ובמסגרת החוק. עוד הוא אמר כי לעיריית ירושלים מגיעות פניות רבות מגופים שונים, גם ציבוריים, כמו לשכת נשיא המדינה ובית ראש הממשלה, שמעידים על דחיפות, אך לא ראוי לקדם אותן במסלולים עוקפי רשות.
ד"ר מירב אהרון מהפקולטה לתכנון ערים ואזורים בטכניון, שחברה במועצה הארצית, הביעה התנגדות נחרצת לגבי אופן קידום היוזמה: "כולנו חייבים להתנגד התנגדות גדולה לדבר הזה מאחר שזו לא מטרת סעיף 266ה. כשבאה הכנסת לבקש דבר כזה, יש כאן נראות ציבורית ואמירה קשה ביותר. אתם אומרים לציבור שהם ישבו בפקקים של מתן ההיתרים ואנחנו נמצא כביש עוקף כי אתם סובלים ממצוקות של מקום? יכולתם להיערך לסיטואציה כזאת מבעוד מועד".
מהמועצה הארצית לתכנון ובנייה נמסר כי לאור הדברים שנשמעו בדיון, בהם עמדת מהנדס העיר ירושלים, שטען שעד היום לא הוצגו צרכי הכנסת והבקשה לבינוי במתחם הכנסת, הוחלט לאפשר לקדם את הנושא בדרכים המקובלות, שלא עוקפות את הליכי התכנון, ולאחר מכן הנושא יוחזר לדיון נוסף במועצה הארצית במידת הצורך.